Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 4956

Преглед на хибрид режима

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    В Добрич всички фирми изкупуващи мед свалиха цената от 5,20 лв. на 4,80 лв.

Утре пък се открива традиционния есенен пазар за мед (цели 4 маси) в Добрич дано колегите имат по-добри продажби....
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Наблюдател
    Регистриран
    03.10.2014
    Пчеларски район
    Суворово
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    В Добрич всички фирми изкупуващи мед свалиха цената от 5,20 лв. на 4,80 лв.

Утре пък се открива традиционния есенен пазар за мед (цели 4 маси) в Добрич дано колегите имат по-добри продажби....
    Като има кой да им го дава ,ще свалят и на 4 лева.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    На мен ми казаха че е паднала цената защото е увиснало голямо количество мед направен от инвертиран сироп и сега го пробутват него. На пробите е засечена глюкоза и сега отново са потърпевши дребните рибки.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Да се похваля, тази година успях да си пласирам по голяма част от меда чрез що годе сериозна фирма - "Апитрейд". Нямаше ги фесовете с техните врътки с кантарите, тарите и т.н., тенекиите им бяха почти нови и предварително измити, въпреки че и на тях малко им куцаха предварително обявените сроковете, но и те се оправдаваха с това че на пазара има много фалшив (със захар) и това бави изкупуването....

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Не ми стана много ясно. В истинския мед има както захар, така и фруктоза или глюкоза. Кое е нещото, което не им харесва на изкупвачите. И въобще - как решават, че дадения мед е "захарен"? Цитираха ли някакви конкретни числа на конкретни параметри на меда, които да не ги устройват?

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Не ми стана много ясно. В истинския мед има както захар, така и фруктоза или глюкоза. Кое е нещото, което не им харесва на изкупвачите. И въобще - как решават, че дадения мед е "захарен"? Цитираха ли някакви конкретни числа на конкретни параметри на меда, които да не ги устройват?
    То е ясно какво са търсили и какво са намерили - НИЩО!
    Като стана дума за изследвания се сетих за един тест:

ТЕСТ на пчелен мед - Активни потребители ЛИНК

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	a1.jpg
Прегледи:      360
Размер:	175.0 KB
ID:	2419
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Потребител
    Регистриран
    04.10.2010
    колеги някой да има информация дали яни(гъркa)изкопува някъде мед и на каква цена ?потули се тоя човек а каква е причината не се знае.говори се че е притиснат от нашите прекупвачи

Потребител
    Регистриран
    28.01.2011
    Пчеларски район
    Раднево
    Да,взима мед,но цената е 4.60
    Това ми е последната информация за него

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Преди време в темата за инвертирания сироп бях пуснал един файл, в който се вижда че добавяне на инвертиран сироп по време на медосбора се хваща и до точност под 5%. Така, че пак някой балканец се е правил на по-голям химик от немеца. Тия ензими нали от тях идват и по-техни технологии се правят.
    Ха ха те си ги пущат - те си ги хващат.
    Винаги може по-добре.

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.11.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Здравейте на всички. Понеже темата с анализите винаги е интересна, а точно тази година в сравнение с последните има пик в наличието на мед, който не отговаря на изискванията (най-вероятно заради слабата реколта и интензивното хранене, както и алчността на някои пчелари), бих искал да внеса малко яснота относно какво се изследва.

Както знаете, преди да купим меда от който и да е производител, взимаме предварително проби, които изследваме за определени показатели в нашата лаборатория, а за други - в немска. По-специално за т.нар. фалшификации се правят няколко анализа, които са:
    - 13C изотопен анализ (С3/С4 захари)
    - чужди за меда олигозахариди
    - ензимни тестове - бета фруктофуранозидаза, бета/гама амилаза, температуро-устойчиви ензими
    - анализ за сиропи на оризова основа
    - съдържание на нишесте
    От всички по-горе изброени, най-често излизат позитивни резултати на С3/С4 захари и на ензимните тестове (добавени ензими, които не са произведени от пчелите). Давам ви и пример за С3/С4 фалшификация - в прикачените файлове можете да видите първо анализът на цялата средна проба и заключението на немската лаборатория. След такъв резултат, правим разбивка на пчеларите, влезли в пробата, и изпращаме контролни проби, за да стигнем до човекът, чиито мед е причинител на отклоненията - в този случай Контрол 3. Това отнема време и е причина да забавяме изкупуването на меда от добросъвестните пчелари. Разходите, които са за наша сметка, оставяме настрана.
    В цялата работа няма нищо скрито - нещата изглеждат по този начин и за съжаление броят на недобросъвестните пчелари тази година рязко се увеличи. Може би по-високата цена е изкушаваща за някои хора, а може да има и такива, които в стремежа си да държат семействата силни, са пресолили манджата с храненето.

Поздрави на всички!
    Прикачени файлове Прикачени файлове

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •