В Добрич всички фирми изкупуващи мед свалиха цената от 5,20 лв. на 4,80 лв.
Утре пък се открива традиционния есенен пазар за мед (цели 4 маси) в Добрич дано колегите имат по-добри продажби....
В Добрич всички фирми изкупуващи мед свалиха цената от 5,20 лв. на 4,80 лв.
Утре пък се открива традиционния есенен пазар за мед (цели 4 маси) в Добрич дано колегите имат по-добри продажби....
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
На мен ми казаха че е паднала цената защото е увиснало голямо количество мед направен от инвертиран сироп и сега го пробутват него. На пробите е засечена глюкоза и сега отново са потърпевши дребните рибки.
Да се похваля, тази година успях да си пласирам по голяма част от меда чрез що годе сериозна фирма - "Апитрейд". Нямаше ги фесовете с техните врътки с кантарите, тарите и т.н., тенекиите им бяха почти нови и предварително измити, въпреки че и на тях малко им куцаха предварително обявените сроковете, но и те се оправдаваха с това че на пазара има много фалшив (със захар) и това бави изкупуването....
Не ми стана много ясно. В истинския мед има както захар, така и фруктоза или глюкоза. Кое е нещото, което не им харесва на изкупвачите. И въобще - как решават, че дадения мед е "захарен"? Цитираха ли някакви конкретни числа на конкретни параметри на меда, които да не ги устройват?
То е ясно какво са търсили и какво са намерили - НИЩО!
Като стана дума за изследвания се сетих за един тест:
ТЕСТ на пчелен мед - Активни потребители ЛИНК
![]()
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
колеги някой да има информация дали яни(гъркa)изкопува някъде мед и на каква цена ?потули се тоя човек а каква е причината не се знае.говори се че е притиснат от нашите прекупвачи
Да,взима мед,но цената е 4.60
Това ми е последната информация за него
Преди време в темата за инвертирания сироп бях пуснал един файл, в който се вижда че добавяне на инвертиран сироп по време на медосбора се хваща и до точност под 5%. Така, че пак някой балканец се е правил на по-голям химик от немеца. Тия ензими нали от тях идват и по-техни технологии се правят.
Ха ха те си ги пущат - те си ги хващат.![]()
Винаги може по-добре.
Здравейте на всички. Понеже темата с анализите винаги е интересна, а точно тази година в сравнение с последните има пик в наличието на мед, който не отговаря на изискванията (най-вероятно заради слабата реколта и интензивното хранене, както и алчността на някои пчелари), бих искал да внеса малко яснота относно какво се изследва.
Както знаете, преди да купим меда от който и да е производител, взимаме предварително проби, които изследваме за определени показатели в нашата лаборатория, а за други - в немска. По-специално за т.нар. фалшификации се правят няколко анализа, които са:
- 13C изотопен анализ (С3/С4 захари)
- чужди за меда олигозахариди
- ензимни тестове - бета фруктофуранозидаза, бета/гама амилаза, температуро-устойчиви ензими
- анализ за сиропи на оризова основа
- съдържание на нишесте
От всички по-горе изброени, най-често излизат позитивни резултати на С3/С4 захари и на ензимните тестове (добавени ензими, които не са произведени от пчелите). Давам ви и пример за С3/С4 фалшификация - в прикачените файлове можете да видите първо анализът на цялата средна проба и заключението на немската лаборатория. След такъв резултат, правим разбивка на пчеларите, влезли в пробата, и изпращаме контролни проби, за да стигнем до човекът, чиито мед е причинител на отклоненията - в този случай Контрол 3. Това отнема време и е причина да забавяме изкупуването на меда от добросъвестните пчелари. Разходите, които са за наша сметка, оставяме настрана.
В цялата работа няма нищо скрито - нещата изглеждат по този начин и за съжаление броят на недобросъвестните пчелари тази година рязко се увеличи. Може би по-високата цена е изкушаваща за някои хора, а може да има и такива, които в стремежа си да държат семействата силни, са пресолили манджата с храненето.
Поздрави на всички!
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))