Цитат Първоначално публикувано от n.kostadinov Виж публикацията
колега beelover90 темата е в помощ на младите и на начинаещи пчелари,аз като такъв ще се радвам да чета постове като горния където хора с опит го споделят.От там нататък вече всеки сам си решава какво и как да направи на пчелина.Та въпроса ми на мен е като не подхранвате със захар(сироп),пролетно време как стимулирате по-интензивно развитие у семействата.То не че е строго наложително винаги и при всички,но все пак как протича при вас пролетното развитие,само с разпечатване на медови пити ли.И жлезите отделящи восък и пчелно млечице,не се ли активират най вече когато има приток на нектар(захароза),а когато храним с меден сироп или разпечатваме пити ние не им имитираме приток на нектар?
Да колега трябва да имитираш приток на нектар,но има няколко важни неща да се знаят. Ако искаме да активизираме семействата рано захарният сироп няма да помогне, защото пчелите просто няма да го усвоят по това време на годината. И трябва да се разбере, че пилото не се създава от меда. Медът е въглехидрати сиреч енергия.по-важни са белтъчините. Аз лично оставям около 10кг мед в долния корпус есента и пчрлите не могат да пренесат целия горе и пренасянето продължава и пролетта.