Г-н Матеев, при цялото ми уважение към теб, в случая се изказваш некомпетентно.
И аз не съм най-големия спец, но все пак това (лова и ловната балистика) ми е хоби и имам известни познания в теорията и ПРАКТИКАТА.
Първото понятие, което се пропуска тук е т.нар. СТОП ЕФЕКТ. Това най-общо казано е ефектът, който даден боеприпас (съответно калибър и оръжие) оказват при попадение в целта. СТОП ЕФЕКТА най-просто казано е функция на теглото на куршума и неговата скорост, както и какво се случва с проектила след попадението. Като добавим и хидро шокове, меки върхове и т.н. един изстрел дори извън най-смъртоносните области - глава, врат и сърце, могат да неутрализират дивеч с тегло 100-200-300 и нагоре килограми за доста повече от 10 секунди.
Ловните оръжия имат разни класификации, но за случая можем да ги разделим на "бързи" и "бавно" повтарящи 2-ри и 3-ти изстрел.
- Бавните (болтови карабини - презареждаш като "цирковите пушки" и гладкоцевните пушки) са по прецизни - едните използват оптики и на 100-200м вкарват кършумите в бирена капачка, а вторите се използват до 50м където мишената е голяяяяма.
- Бързите също могат да бъдат с оптики и прецизни, но в повечето случаи се разчита с първия изстрел да "спънеш" дивеча, а с втория да го довършиш. При тези оръжия, често се използват т.нар. "бързомерци". Те дават възможност без прецизно мерене, да знаеш къде ще попадне кършума. Стреля се с двете очи и така не се губи от поглед общата картинка.
- Ако бавните имат единица откат, бързите имат половин единица.

Относно скоростта. За трениран стрелец (а се предполага, че само на такива дават пушки), дори и бавните стрелят бързо. Мога да дам линкове за много клипове.

За моето оръжие - СЛР 95 (калибър 7,62х39) или иначе казано Калашник. Същия е като в казармата, само дето няма автоматична стрелба. Патроните са 6-7-8-9, защото пълнителте ми са ловни (леееко тунинговани - да не чуват КОС-аджиите). Отката е почти като на "циркова пушка". Има си бързомерец Бушнел без приближение с 4 скали и 2 цвята. Стоп ефекта му е отчайващо малък, но пък скоростта на срелба и цената на боеприпасите компенсират (0,5лв е патрона). За срелеца (аз демек) който се съмнява, да тръгва да тича по поляната на 100м от мене, пък аз ще пуцам ... да видим на кого пръв ще му "избие адреналина" ;-)

За животните. 99% от животните бягат от човека, още преди да е стрелял. Мечката дето ще тръгне срещу тебе, е по вероятно да я срещнеш в кошарата, отколкото в пчелина.

Накрая, ето я и моята "сопа":

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	slr2.jpg
Прегледи:      166
Размер:	133.3 KB
ID:	2390

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	slr1.jpg
Прегледи:      167
Размер:	114.0 KB
ID:	2391