Баща ти за тия 30 години знае какви резултати е постигал и благодарение на какво. Нали така? Изумява се в/от/ твоите неща. Нещата, които ти четеш, научаваш, прилагаш на твоите 160 семейства, в твоята седемгодишна пчеларска профипрактика. Нали така? Изумява ли се баща ти на резултатите които ти постигаш благодарение на "твоите неща"? Резултати, да речем, като количество и качество на пчели и пчелни продукти на единица кошер.
Ето това ме интересува. Аз не съм професионалист, но също отвреме навреме се изумявам от нещата които прочитам у Форума. За съжаление срещу тия неща почти никога няма резултати и никога досега не е имало резултати които пък да ме изумяват.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Ами естествено се изумява на резултати, а не на празни приказки. Като пример ще дам начинът, по който се третира срещу акара(с органични киселини и механична борба) после, ранно пролетно развитие(тук става въпрос за познания по химия и биология на пчелата), примерно е много важно да се знае, че прашецът е източникът на всички видове аминокиселини в сложна форма и също, че той(прашецът) е не само белтъци, ами витамини (като витамините от група B) и без него не може да се произведе ензимът инвертаза, без който дизахаридите(захарозата или така наречената бяла захар) не могат да бъдат усвоени от пчелите. Това се е знаело много отдавна, но никой не го е прилагал масово в пчеларството. Както знаем пчелите се развиват в зависимост от притока на храна,но често докато това стане(ранна пролет) семействата не се развиват достатъчно до първата паша и затова се налага човек да се намеси и да подпомогне пчелите с изкуствени заместители на витамините, белтъците, минералите и.т.н. Темата е много обширна не знам какво точно те интересува.За хората, които подкрепят подхранването на пчелите по това време(още повече с бяла захар) мога да кажа, че не е правилно, но опитът покзава че понякога е крайно необходимо. Лично съм пробвал ефекта какъв е, когато се храни със захар и когато не. Аз никога не подхранвам със захар, а имам 3 пчелина и в зависимост от годината и пашата ги местя и оставям достатъчно количество мед.Ако те интересува нещо по-конкретно можеш да ми пишеш на ЛС, че да не пиша цял роман тук.
Благодаря, това ми е достатъчно и нямам повече въпроси.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Днес устанах изомен.Гледах и невярвах на очите си.След няколко часов размисъл ми хрумна че може да съм открил българската пчела/ странжилика /:-) :-) :-) :-) .Трябва да подаря една на доцента,да има да се хвали,че е направил ново откритие.Ако може колегата Лалов да направи коментар на снимката и да каже дали е имал такъв случай,нали сме в един район.Та да си дойда на думата,на 20 септември последно зазимявам семейството на 5 рамки дадан блат с приблизително12 кг. мед и 4 междурамия пчели,като в дригия край оставам една стара рамка за почистване и в хранилката суха захар.Днес откривам че семейството е направило по един далак от двете страни на старата рамка като пчелата е доста намаляла.Но на петте рамка с мед нямаше и една пчела.Не се сетих да снимам майката. Ако някой друг е имал такова семейство със собствено мислене да сподели.![]()
Tова всичките пчелички ли са?
Да,натиснаха го да го крадът и тогава го отворих.
колега beelover90 темата е в помощ на младите и на начинаещи пчелари,аз като такъв ще се радвам да чета постове като горния където хора с опит го споделят.От там нататък вече всеки сам си решава какво и как да направи на пчелина.Та въпроса ми на мен е като не подхранвате със захар(сироп),пролетно време как стимулирате по-интензивно развитие у семействата.То не че е строго наложително винаги и при всички,но все пак как протича при вас пролетното развитие,само с разпечатване на медови пити ли.И жлезите отделящи восък и пчелно млечице,не се ли активират най вече когато има приток на нектар(захароза),а когато храним с меден сироп или разпечатваме пити ние не им имитираме приток на нектар?
На пчелина на вуйчо ми веднъж попаднахме на същата гледка,само че ние го видяхме в края на септември или началото на октомври и пчелите бяха повече като численост.Системата при него е дб,есенно време ги стеснява и ограничава семейството с преградна дъска.Оказа се,че майката е останала на тази пита,която е за дообиране и почистване.Пчелите се прехвърлили при нея,пуснали си далаци и така![]()
В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))