Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 106 от 683 ПърваПърва ... 65696104105106107108116156206606 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,051 до 1,060 от общо 6828
    Наблюдател
    Регистриран
    01.11.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Лалов Виж публикацията
    Може да зимува.
    Нормално ли зимува както с друг мед има ли някакви проблеми или всичко си е ок.

Наблюдател
    Регистриран
    27.08.2013
    Пчеларски район
    общ.Хитрно
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Това ни е пределно ясно. Интересно ще бъде да ни кажеш дали баща ти се изумява от резултата който получаваш в следствие на тия "неща"?
    Какво точно те интересува?

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от beelover90 Виж публикацията
    ... Баща ми който се занимава над 30 години професионално с пчеларство и е бил държавен пчелар( по онова време) все още се изумява в нещата, които чета, научавам и прилагам. Вярвайте ми никой не знае всичко. Аз лично имам 160 семейства, израснал съм в семейство на пчелари и практикувам пчеларство професионално от 7 години, ...
    Баща ти за тия 30 години знае какви резултати е постигал и благодарение на какво. Нали така? Изумява се в/от/ твоите неща. Нещата, които ти четеш, научаваш, прилагаш на твоите 160 семейства, в твоята седемгодишна пчеларска профипрактика. Нали така? Изумява ли се баща ти на резултатите които ти постигаш благодарение на "твоите неща"? Резултати, да речем, като количество и качество на пчели и пчелни продукти на единица кошер.
    Ето това ме интересува. Аз не съм професионалист, но също отвреме навреме се изумявам от нещата които прочитам у Форума. За съжаление срещу тия неща почти никога няма резултати и никога досега не е имало резултати които пък да ме изумяват.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Наблюдател
    Регистриран
    27.08.2013
    Пчеларски район
    общ.Хитрно
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Баща ти за тия 30 години знае какви резултати е постигал и благодарение на какво. Нали така? Изумява се в/от/ твоите неща. Нещата, които ти четеш, научаваш, прилагаш на твоите 160 семейства, в твоята седемгодишна пчеларска профипрактика. Нали така? Изумява ли се баща ти на резултатите които ти постигаш благодарение на "твоите неща"? Резултати, да речем, като количество и качество на пчели и пчелни продукти на единица кошер.
    Ето това ме интересува. Аз не съм професионалист, но също от време на време се изумявам от нещата които прочитам у Форума. За съжаление срещу тия неща почти никога няма резултати и никога досега не е имало резултати които пък да ме изумяват.
    Ами естествено се изумява на резултати, а не на празни приказки. Като пример ще дам начинът, по който се третира срещу акара(с органични киселини и механична борба) после, ранно пролетно развитие(тук става въпрос за познания по химия и биология на пчелата), примерно е много важно да се знае, че прашецът е източникът на всички видове аминокиселини в сложна форма и също, че той(прашецът) е не само белтъци, ами витамини (като витамините от група B) и без него не може да се произведе ензимът инвертаза, без който дизахаридите(захарозата или така наречената бяла захар) не могат да бъдат усвоени от пчелите. Това се е знаело много отдавна, но никой не го е прилагал масово в пчеларството. Както знаем пчелите се развиват в зависимост от притока на храна,но често докато това стане(ранна пролет) семействата не се развиват достатъчно до първата паша и затова се налага човек да се намеси и да подпомогне пчелите с изкуствени заместители на витамините, белтъците, минералите и.т.н. Темата е много обширна не знам какво точно те интересува.За хората, които подкрепят подхранването на пчелите по това време(още повече с бяла захар) мога да кажа, че не е правилно, но опитът покзава че понякога е крайно необходимо. Лично съм пробвал ефекта какъв е, когато се храни със захар и когато не. Аз никога не подхранвам със захар, а имам 3 пчелина и в зависимост от годината и пашата ги местя и оставям достатъчно количество мед.Ако те интересува нещо по-конкретно можеш да ми пишеш на ЛС, че да не пиша цял роман тук.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Благодаря, това ми е достатъчно и нямам повече въпроси.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Днес устанах изомен.Гледах и невярвах на очите си.След няколко часов размисъл ми хрумна че може да съм открил българската пчела/ странжилика /:-) :-) :-) :-) .Трябва да подаря една на доцента,да има да се хвали,че е направил ново откритие.Ако може колегата Лалов да направи коментар на снимката и да каже дали е имал такъв случай,нали сме в един район.Та да си дойда на думата,на 20 септември последно зазимявам семейството на 5 рамки дадан блат с приблизително12 кг. мед и 4 междурамия пчели,като в дригия край оставам една стара рамка за почистване и в хранилката суха захар.Днес откривам че семейството е направило по един далак от двете страни на старата рамка като пчелата е доста намаляла.Но на петте рамка с мед нямаше и една пчела.Не се сетих да снимам майката. Ако някой друг е имал такова семейство със собствено мислене да сподели.Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	P_20141107_153827.jpg
Прегледи:      287
Размер:	158.7 KB
ID:	2394Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	P_20141107_153833.jpg
Прегледи:      283
Размер:	171.8 KB
ID:	2392
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри P_20141107_153821.jpg‎  

Наблюдател
    Регистриран
    17.02.2011
    Tова всичките пчелички ли са?

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Да,натиснаха го да го крадът и тогава го отворих.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от beelover90 Виж публикацията
    Ами естествено се изумява на резултати, а не на празни приказки. Като пример ще дам начинът, по който се третира срещу акара(с органични киселини и механична борба) после, ранно пролетно развитие(тук става въпрос за познания по химия и биология на пчелата), примерно е много важно да се знае, че прашецът е източникът на всички видове аминокиселини в сложна форма и също, че той(прашецът) е не само белтъци, ами витамини (като витамините от група B) и без него не може да се произведе ензимът инвертаза, без който дизахаридите(захарозата или така наречената бяла захар) не могат да бъдат усвоени от пчелите. Това се е знаело много отдавна, но никой не го е прилагал масово в пчеларството. Както знаем пчелите се развиват в зависимост от притока на храна,но често докато това стане(ранна пролет) семействата не се развиват достатъчно до първата паша и затова се налага човек да се намеси и да подпомогне пчелите с изкуствени заместители на витамините, белтъците, минералите и.т.н. Темата е много обширна не знам какво точно те интересува.За хората, които подкрепят подхранването на пчелите по това време(още повече с бяла захар) мога да кажа, че не е правилно, но опитът покзава че понякога е крайно необходимо. Лично съм пробвал ефекта какъв е, когато се храни със захар и когато не. Аз никога не подхранвам със захар, а имам 3 пчелина и в зависимост от годината и пашата ги местя и оставям достатъчно количество мед.Ако те интересува нещо по-конкретно можеш да ми пишеш на ЛС, че да не пиша цял роман тук.
    колега beelover90 темата е в помощ на младите и на начинаещи пчелари,аз като такъв ще се радвам да чета постове като горния където хора с опит го споделят.От там нататък вече всеки сам си решава какво и как да направи на пчелина.Та въпроса ми на мен е като не подхранвате със захар(сироп),пролетно време как стимулирате по-интензивно развитие у семействата.То не че е строго наложително винаги и при всички,но все пак как протича при вас пролетното развитие,само с разпечатване на медови пити ли.И жлезите отделящи восък и пчелно млечице,не се ли активират най вече когато има приток на нектар(захароза),а когато храним с меден сироп или разпечатваме пити ние не им имитираме приток на нектар?

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    На пчелина на вуйчо ми веднъж попаднахме на същата гледка,само че ние го видяхме в края на септември или началото на октомври и пчелите бяха повече като численост.Системата при него е дб,есенно време ги стеснява и ограничава семейството с преградна дъска.Оказа се,че майката е останала на тази пита,която е за дообиране и почистване.Пчелите се прехвърлили при нея,пуснали си далаци и така

Страница 106 от 683 ПърваПърва ... 65696104105106107108116156206606 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •