Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 24 ПърваПърва ... 3456715 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 235
    Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Дамянич, теоритизираш, а някои хора знаем, че на теория и практика е едно, а в действителност е друго. И да уточним за протокола - ти продължаваш да не търсиш мед от кошерите, нали?
    Това е плана ми към момента, а се е случвало да го променям по няколко пъти примерно размера на прелката и ъгъла. Плана си е просто план.
    Водя се по доказателства и за всяко нещо търся причината и решението. Вчера последно промених датата на първото хранене и това се случи на базата на доказателства, а днес най-вероятно това ще се случи отново(корекция до по близка дата).
    Ако има разлика между дадена теория и практика, то дай да видим какви са причините. - това е много ценна информация.
    Какво значение има какъв добив търся в светлината на датата за слагане на корпусите? - Въпрос е
    Смяташ, че като зимуват на 2 корпуса, то ще имам по-малко добив на мед или...?
    Търся максимално бързо развитие на семействата до максимум броя пчели, а броя пчели е тясно свързан с количествата мед.
    Ако закъснееш с 1 ден с поставянето на магазина загубите може да са много значителни. А колко повече мед ще изхарчат като им е по-широко? А дали ще гоня рояци по дървета и храсти?
    Колко пъти трябва да отида до пчелина, че да махам, слагам, махам, слагам магазини?!?!? А това за мен са грешни пари.(отново казвам според мен)
    Това са няколко от причините да оставям семействата на 2 корпуса(по принцип) през зимата(следващата масово) и пролетта да не се притеснявам дали ще закъснея, дали ще съм подранил, пашата, роене...ужас.
    Дори сега търся най-добрата дата да се случват нещата и все пак има много променливи и се опитвам поне да се придържам към надеждна информация.
    Гледам глобално на нещата и дали няколко семейства ще са по-добре без втория корпус е без значение.(за мен)
    Не мога да си позволя(финансово) на всяко едно семейство да му обръщам специално внимание, освен ако това не му застрашава живота.
    Ако видя, че едно семейство не може да избута зимата ще ми струва много скъпо да ходя цяла зима да го храня само него. (Говоря конкретно за едно, което не исках да обединя по други причини, а не теоретично)
    Дано съм успял да обясня правилно нещата.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Кога по дяволите трябва да се слагат медовите корпуси?
    Ако сложиш по рано медовите корпуси е задължително да сложиш и ханеманова решетка защото пчелите се развиват нагоре и така ще имаш три,четири рамки с пило в средата и крайни рамки с прашец и мед ,а ако успееш да принудиш майката да снася осем,девет рамки без венец от летва до летва за мен е най добрия вариант разбира се венеца и запасите да са в горния магазин/корпус.При първата паша аз изчаквам до започване на масов цъфтеж като магазините с които работя са под плодника така ,че не съм ограничил пространството и ако закъснея могат да слагат и там макар ,че не обичат да има мед под пилото.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    ...и уважаеми зрители...след кратко прекъсване за ненужен коментар и реклама на Простамол Уно, дамски превръзки Always и редовния лек за хемороиди...да се върнем на мача.

Това определено не е най-топлия град в България и пчелите си имат възможност за ходене до WC-то всяка година, дори през студен месец като Февруари.
    Топлата вода не я откривам аз, но колеги...водата освен за пиене...става и за миене.
    Шегата настрана...
    Аз не виждам проблем с храненето през Февруари, а Януари също дава добри дни.
    Ако влагата е проблема, то защо пчеларя не е направил нужното за по-добра горна вентилация.
    Топлият влажен въздух се издига нагоре, а студения и сух пада, ако все още има колега твърдящ обратното, то за рождения си ден получава Физика 4-ти клас.
    Аз предпочитам да оставя семействата с максимум мед и да не ги безпокоя през студените месеци с риск да разбия кълбото, да убия майката и т.н.
    Март месец няма да изпусна пашата, защото и във първия и във втория корпус трябва да има свободно място и не се налага да ги отварям отново.
    Всеки си има виждане, а аз само показвам защо това е моето мнение.
    Колкото по-малко ги отварям през годината, толкова по-добре, а ако влезе МКБ и други ще си сменят "религията".
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 30.10.2014 в 23:12.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Не знам защо чак толкова много се палите, след като нямате надлежни доказателства, за да защитите вашата си теза. Посочете някакво конкретно изследване, което по научен път да е доказало коя от двете алтернативи е по-добра:
    1. Голям обем още през март, с ясното съзнание че топлото ще бяга нагоре, но и в същото време ще мобилизира пчелите.
    2. Малък обем, съхраняващ топлото, но и в същото време принуждаващ семейството да се адаптира към него и да забави цялата си дейност.

Това че вие дълго време използвате само едната алтернатива нищо не значи. Факт е, че някъде по света го правят по другия начин. Ако нямате конкретни доказателства в полза на вашата алтернатияа, значи тезата ви е подложена на съмнение до момента, докато някой не го изследва по научен начин този аспект.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    А не може ли да си има голям обем като плодника си е най-отгоре,а медовите корпуси под него.10-тина дена преди очакваното начало на главна паша смъкваме плодника най-долу като в него оставяме майката със пити само с прясно пило една или две с мед и прашец(то зависи как и до колко се е развило семейството де) и допълваме с основи.Върху плодника ХР и отгоре вече медови корпуси(в които поставяме питите със запечатано пило,основи и изградени) според силата на семейството и очакваната паша.
    Всичко това се отнася към пролетно развитие и очакване на първа главна паша.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Не знам защо чак толкова много се палите, след като нямате надлежни доказателства, за да защитите вашата си теза. Посочете някакво конкретно изследване, което по научен път да е доказало коя от двете алтернативи е по-добра:
    1. Голям обем още през март, с ясното съзнание че топлото ще бяга нагоре, но и в същото време ще мобилизира пчелите.
    2. Малък обем, съхраняващ топлото, но и в същото време принуждаващ семейството да се адаптира към него и да забави цялата си дейност.

Това че вие дълго време използвате само едната алтернатива нищо не значи. Факт е, че някъде по света го правят по другия начин. Ако нямате конкретни доказателства в полза на вашата алтернатияа, значи тезата ви е подложена на съмнение до момента, докато някой не го изследва по научен начин този аспект.

Матеев, ако ти се чете, може да отидеш към статиите на Ранди Оливър "The Prime Pheromones". Последната е за размножаването при пчелите, а предходните поставят основата за да се обяснят взаимовръзките. До колкото си спомням повечето от нещата са обяснени.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Преди да решим дали голям плодник или малък в ранна пролет трябва да си отговорим на един друг въпрос-кога пчелите решават че ще се роят-колко време преди самото роене.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Според мене има начин на пчелите хем да им е топло, хем в същото време да са наясно с големия обем на кошера (хралупата). Просто ВСИЧКИ налични корпуси трябва да са ВИДИМИ целогодишно, но зимно и пролетно време трябва да са отдолу, а с наближаването на пашата се местят отгоре. При това не се играе на шикалки да се слагат един по един съобразно нуждата от обем. Слагат се ВСИЧКИ ЕДНОВРЕМЕННО и според мене най-добрия момент за това е някъде около 15-ти април. Аз с моите стиропорени кошери дори бих рискувал да ги сложа на 1-ви април.

Познавам колеги, които дори и зимно време държат медовите корпуси отгоре, но между тях и плодника слагат специална хранилка, позволяваща както хранене със суха храна, така и достъп на пчелите до горния обем през малък отвор.

Другата алтернатива е между медовите корпуси и плодника да се сложи найлон с леко подгънато ъгълче, който да се маха на 15-ти април.

А най-добрата алтернатива е ВЪОБЩЕ ДА НЯМА ПЛОДНИК - нещо като при японските кошери. Нека майката сама да си избира в кой корпус ще снася. Зимно време можем да го преместим този корпус най-отгоре, а пролетно време и при паша пчелите сами ще я натиснат надолу.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Цитат Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR Виж публикацията
    А някой замислял ли се е колко от тия роеве оцеляват, някой изземва ли им меда в края на лятото, провеждал ли е някой наблюдения с какви запаси зимуват... ?
    Аз, съм провеждал! На един лов октомври месец, намерихме рой. Времето беше мъгливо, дъждовно. След лова отидох и прибрах роя в един нуклеус, с клона на които бяха изградили 3 питки. Сложих им една пита с мед, която не пипнаха до февруари. Разви се, така както бях чел по книгите, за идеалния случай и зимните му запаси бяха при прегледа, август: 10р ДБ двете крайни пълни с мед, 8-те две трети от горе мед и една трета пило. Имам 3 наследника ка от него, "чупят" рамките с мед в магазина, порода-мелезак!

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Това не бих го нарекъл наблюдение на пчелен рой, оцеляващ в природата посред зима. Трябваше да го оставиш да си виси на клона.
    Както и да е, колко кг са били пчелите, колко кг са били хранителните му запаси, коя е била зимата и кой е районът?
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Страница 5 от 24 ПърваПърва ... 3456715 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •