Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев Виж публикацията
Няма акредитирана от ЕС българска лаборатория.
Точно така!
А доколкото успях да измъкна информатация, защото не е като да се бие тъпана по темата...
Когато се търсят много малки количества от дадено вещество е нужна калибрация след всеки 2-3 проби при нова техника, а при стара техника(набор) да не говорим.
Когато лабораторията "каже", че има 0.00мг, то тя гарантира, че това е точно така.
Кой луд ще си сложи главата на дръвника за стотинки.
Аз съм на 100% сигурен, че в колкото лаборатории дадем проби, толкова различни становища ще излязат, а дори е много вероятно в една лаборатория да излязат различни количества от забранените химикали при две изследвания през няколко часа.
Че като "светне" една проба е напълно възможно това да се е случило поради останали във восъка препарати.
Тогава най-боли, като знаеш, че не си ползвал, а ти го откриват. И на кого да търсиш сметка...на производителя на восъчни основи или на човека дето му е продал восъка.
Да не говорим, че бухат с парафин основите и се мислят за хитри. 10-20лв струваше изследването за парафин, ако не се лъжа, но за пестициди нямам идея дали изобщо се предлага(въпреки, че БАБХ го имат).
ОК също е възможно да остане в меда, но в толкова малки и незначителни количества, че е смешно дори да се коментира.
А като знам как продават в агроаптеките забранени препарати и всеки си пръска дърветата както си иска, то количеството ОК дори и да го има е най-малкия проблем.