Да си призная честно и аз съм гледал на всичките тези препарати като на манна небесна. Дори в годините когато започвах с пчеларството си бях купил перицин и се похвалих на колеги, че възнамерявам да го използвам. Колегите ми препоръчаха да не го правя, като причината е, че освен че бута акара намалява защитните сили на пчелите и в резултат след третиране почти винаги се наблюдава варовито пило. Тогава нещо ме жегна и тртирах с популярния варостоп. Благодарение на колегата scutellator имах възможността по-подробно да се запозная с действието на всички синтетични препарати, а оказа се, че кумафоса е пестецид, който е забранен с регламент за употреба в селското стопанства на ЕС поради ракообразуващия му ефект. През последните няколко години използвам само ОК и тимол. Начините за прилагане описани от scutellator са доста ефективни. Е разбира се няма пълно щастие, но от всички злини тази е най-малката. Няма натрупване в меда и восъка, няма отрови, меда е значително по-чист от пестециди. Това е начина да върнем доверието в българския пчелар и българския мед. Знаете ли, понеже често излизам на изложения, колко много енергия е необходима да докажем, че това което предлагаме на купувача е истински и чист от замърсявания продукт.