Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 98

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Взема се един куб или една триъгълна призма. Те имат 12 или 9 ръба. Долните ръбове се премахват. Така става нещо като маса с три или четири крака. Нека нашия куб/призма е направен само от ръбове (примерно от винкел). Аз за краткост го наричам МАСА. Слага се МАСАТА над кошера да стъпи на земята. Ако кошера е на стойка, тогава цялата стойка трябва да остане под МАСАТА. Повдига се с лост стъпил (фиксиран) на единия горен ръб на МАСАТА. Кантара е фиксиран на лоста да не се плъзга. Това е лост от втори род. Като се вдигне на 20 см, се закача на нещо като чатал заварен за масата и стърчащ нагоре. В този момент човек не държи нищо. Ако лоста е дълъг 2 метра и кантара е на 50 см от единия край, то не е проблем да се теглят и кошери до 100 кг без проблем.

Това е подобно на идеята на Тотевски, но се елиминират вибрациите. Може кантара да е закачен на чатала, а лоста да се закача на кантара. Тогава с кантар до 50 кг ще се тегли тежък кошер до 100 кг. Показанията се умножават по 2.

Автор
    Регистриран
    12.01.2014
    Пчеларски район
    Троянски Балкан
    Цитат Първоначално публикувано от nikola.vladov Виж публикацията
    Взема се един куб или една триъгълна призма. Те имат 12 или 9 ръба. Долните ръбове се премахват. Така става нещо като маса с три или четири крака. Нека нашия куб/призма е направен само от ръбове (примерно от винкел). Аз за краткост го наричам МАСА. Слага се МАСАТА над кошера да стъпи на земята. Ако кошера е на стойка, тогава цялата стойка трябва да остане под МАСАТА. Повдига се с лост стъпил (фиксиран) на единия горен ръб на МАСАТА. Кантара е фиксиран на лоста да не се плъзга. Това е лост от втори род. Като се вдигне на 20 см, се закача на нещо като чатал заварен за масата и стърчащ нагоре. В този момент човек не държи нищо. Ако лоста е дълъг 2 метра и кантара е на 50 см от единия край, то не е проблем да се теглят и кошери до 100 кг без проблем.

Това е подобно на идеята на Тотевски, но се елиминират вибрациите. Може кантара да е закачен на чатала, а лоста да се закача на кантара. Тогава с кантар до 50 кг ще се тегли тежък кошер до 100 кг. Показанията се умножават по 2.
    Да, по този начин ще се елиминира държането на ръка и вибрациите по време на самото отчитане на кантара. Но основата задължително трябва да бъде от 3 крака, за да се избегне необходимостта от постоянното регулиране да краката. Защото както знаем 3 точки винаги лежат в една равнина, но 4 точки не винаги.
    Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    А каква беше първоначалната идея за измерването на теглото?
    Ако е за селекция - по-удобно е да се измерва теглото на всеки корпус преди центрофужене ( всеки корпус следва номерацията на кошера).
    За измерване на медодобива в кратък период - 10 дни ( някъде в началото и в края на пашата) портативния кантар е по-удачен вариант, както и за измерване на зимната консумация на мед.
    Лично аз предпочитам за сравнявам пролетната консумация на запаси, но това няма как да бъде измерено в абсолютни стойности с кантарчето, а по-скоро е съотношение между количеството пило/пчели и изконсумираните запаси.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Даа тази идея е много по-добра от повдигането на кантара с крик. Остава някой специалист по механика да обясни кондиката с лостчето и веригата. Докарва ми на приципа на вилката на мотокарите или палетните колички.
    Може примерно ако следиш дневния приток на всички кошери веднага да определиш процентната сила на всеки кошер спрямо отличниците.

Ето един също лесен начин за тези които вече си купихме ръчните везни. Тази идея на клипа има потенциал, да се преработи рамката с вилици и да вдига и целия кошер.
    http://www.abc.net.au/tv/newinventors/txt/s2570802.htm

А това е една откачена идея. Служи за леко повдигане на кошера с няколко милиметра отзад, с лостова система и нивелация. Прецизна изработка
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри F9ADH9QGGBZIRTQ.MEDIUM.jpg‎  
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Даа тази идея е много по-добра от повдигането на кантара с крик. Остава някой специалист по механика да обясни кондиката с лостчето и веригата. Докарва ми на приципа на вилката на мотокарите или палетните колички.
    Може примерно ако следиш дневния приток на всички кошери веднага да определиш процентната сила на всеки кошер спрямо отличниците.
    "Кондиката" вероятно са два успоредни вала с ъс зъбни колела, които при завъртане избутват нагоре зъбната рейка на претеглящата платформа с датчиците. Може да се направи и с ексцентрици. "Нещото" от предишния клип повече ме заинтригува, с него може да се вземе теглото на отделните корпуси, а не само на целия кошер. И ако хранилката е изцяло в покрива - и нейното, заедно с покрива. Нещо такова:
    http://www.youtube.com/watch?v=LHhpWHRvKsI
    Този пост е редактиран от agro; 25.10.2014 в 14:38.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията

Ето един също лесен начин за тези които вече си купихме ръчните везни. Тази идея на клипа има потенциал, да се преработи рамката с вилици и да вдига и целия кошер.
    http://www.abc.net.au/tv/newinventors/txt/s2570802.htm

А това е една откачена идея. Служи за леко повдигане на кошера с няколко милиметра отзад, с лостова система и нивелация. Прецизна изработка
    При този тип идея би трябвало да има 2 вида грешки - едната е от триенето на ролката в оста. Ако няма лагери - триенето ще е голямо. Дори и да има лагери, пак ще има триене - просто ще е по-малко. Та това триене ще създаде ХИСТЕРЕЗИС, който може да достигне до няколкостотин грама. Това означава, че кантара ще застава в две устойчиви състояния, при които ще показва две стабилни, но различни тегла.

Въпросът ми е пробва ли колко е хистерезиса, че ми е интересно. Проверява се като при повдигнат и претеглен кошер за кратко го натиснеш надолу с ръка, за да добавиш няколко килограма, и после си махаш ръката. Получаваш второ измерване, което ще е различно от първото и разликата ще е точно хистерезиса, обусловлен от силите на триене.

Също така има ли повтаряемост на измерването? Направи ли няколко последователни измервания и показаха ли едно и също? Ако има големи сили на триене, различните измервания трябва да показват различни стойности.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Днеска реших да пробвам един мързелив начин за установяване на медовите запаси в кошерите - чрез мерене. Пробните тегления на няколко кошера на които им знам положението показаха че резултатите са сравнително точни и надеждни.
    8372284y.jpg
    8372285i.jpg
    8372286k.jpg
    8372287S.jpg

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Продължавам да ровя из интернет вече не знам колко часа. Какво открих:

1. На върха на стълбата може да се сложи един ПОЛИСПАСТ, като по този начин с 6 пъти по-малка сила пчеларя ще успява да повдига кошера.
    http://markita.net/makara-polispast-do-300kg.html

2. Другата алтернатива е на върха на стълбата да се сложи една строителна макара. Например:
    http://www.tashev-galving.com/040+EM...BB%D0%BD%D0%B0
    http://www.tashev-galving.com/040+EM...BB%D0%BD%D0%B0

След това въжето може да се дърпа:
    А) На ръка или пак с полиспаст
    Б) Посредством ръчна лебедка
    http://rudimpex.com/product/764/rach...ski-tseni.html
    http://store.emk-33.com/product/7519...bs-import.html
    В) Посредством електрическа лебедка, захранвана с 12V акумулатор
    http://vedour.com/bg/lebedki/lebedki...rice&order=ASC
    http://rudimpex.com/eлектрическа-леб...ка-и-АТВ

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Просто се кефя колко много хора се включиха в размишленията и колко много идеи за всяка ситуация. Аз за моите стойки си направих компилация която ми се вижда напълно реализируема.
    На автомобилния крик се заварява плоча на която да лежи кантара. Над нея се закрепва перманентно кантар за теглене на хора, на него се слагат пак две по-дълги греди илии тръби, които да обхващат дъното на кошера. Пъхаме крика под стойката и вдигайки кошера се самопретегля!
    Идеите за повдигане на кошера отдолу ми се виждат по-лесни за изпълнение.
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	1.jpg
Прегледи:      167
Размер:	25.5 KB
ID:	2268
    Винаги може по-добре.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •