Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 315

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Току що преброих акара от последното третиране от клипа. Още 430 акара, добре че нямаше повече пило. Кошера е изчистен, общо над 2000 акара след 5 третирания.
    Винаги може по-добре.

Наблюдател
    Регистриран
    06.07.2011
    Пчеларски район
    Благоевград
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Току що преброих акара от последното третиране от клипа. Още 430 акара, добре че нямаше повече пило. Кошера е изчистен, общо над 2000 акара след 5 третирания.
    Изгледах клипчето но не разбрах какво и колко сложи в пушалка. Каква е рецептата, че сега имам проблем с акара и от 10 кошера ДБ един е избягал и втори в който пчелите са останали една шепа а бях най силните ми кошери. Вчера ги опушвах с Варостан Р като накапах лентичките и като постояха час ги запалих защипани за една пръчка вкарвах през прелката но видях доста зор(за първи път опушвам, досега само лентички съм слагал) Общо взето не съм много сигурен дали ги опуших както трябва защото ми се налагаше лентичките да ги паля по няколко пъти тъй като стана късно а и лентичките не бяха хубаво изъхнали след накапването.

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    Цитат Първоначално публикувано от rikolinik Виж публикацията
    Изгледах клипчето но не разбрах какво и колко сложи в пушалка. Каква е рецептата, че сега имам проблем с акара и от 10 кошера ДБ един е избягал и втори в който пчелите са останали една шепа а бях най силните ми кошери. Вчера ги опушвах с Варостан Р като накапах лентичките и като постояха час ги запалих защипани за една пръчка вкарвах през прелката но видях доста зор(за първи път опушвам, досега само лентички съм слагал) Общо взето не съм много сигурен дали ги опуших както трябва защото ми се налагаше лентичките да ги паля по няколко пъти тъй като стана късно а и лентичките не бяха хубаво изъхнали след накапването.
    Колега варостоп ли си слагал или други ленти?Сигурно ли е че от акара са избягали,да не са нападнати кошерите.

Наблюдател
    Регистриран
    06.07.2011
    Пчеларски район
    Благоевград
    Цитат Първоначално публикувано от Петър84 Виж публикацията
    Колега варостоп ли си слагал или други ленти?Сигурно ли е че от акара са избягали,да не са нападнати кошерите.
    Ленти Варостоп. Иначе като са избягали пчелите кошера е почти ограбен защото не бях ходил 20 дни на пчелина като бях спокоен че съм ги зазимил и си мислех че няма какво да правя на тях. Груба грешка от моя страна защото са 4 км от вкъщи пет минути път. А защо си мисля че е акара ами защото беше(преди 20дни) на 11 рамки пълен с пчели и на 4-5 рамки с пило а и входа бях стеснил на около 2-3 см. така че не виждам логика толкова силно семейство със този малък вход да бъде унищожено от нападение. Иначе другото интересно което ми се случи вчера когато започнах да вадя останалите пити с мед. на една от последните рамки намерих майката която си щъкаше свободно и какво направих в бързината. Оставих кошера отворен за десетина минути без да го опушвам като целта ми беше да влезнат колкото се може повече пчели/грабителки и след това затворих плътно кошера като мисля да го оставя така затворен за 3-4 дни. Почти съм сигурен че няма да се получи нищо по това време но така ил иначе този кошер е изгубен и това ще един вид експеримент.
    Този пост е редактиран от rikolinik; 21.10.2014 в 12:58. Причина: корекция

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    Цитат Първоначално публикувано от rikolinik Виж публикацията
    Ленти Варостоп. Иначе като са избягали пчелите кошера е почти ограбен защото не бях ходил 20 дни на пчелина като бях спокоен че съм ги зазимил и си мислех че няма какво да правя на тях. Груба грешка от моя страна защото са 4 км от вкъщи пет минути път. А защо си мисля че е акара ами защото беше(преди 20дни) на 11 рамки пълен с пчели и на 4-5 рамки с пило а и входа бях стеснил на около 2-3 см. така че не виждам логика толкова силно семейство със този малък вход да бъде унищожено от нападение. Иначе другото интересно което ми се случи вчера когато започнах да вадя останалите пити с мед. на една от последните рамки намерих майката която си щъкаше свободно и какво направих в бързината. Оставих кошера отворен за десетина минути без да го опушвам като целта ми беше да влезнат колкото се може повече пчели/грабителки и след това затворих плътно кошера като мисля да го оставя така затворен за 3-4 дни. Почти съм сигурен че няма да се получи нищо по това време но така ил иначе този кошер е изгубен и това ще един вид експеримент.
    Кошера е бил силен би трябвало да може да се справи с акара.Вчера извадих лентите варостоп бях сложил по три на кошер.Имам и силни и по слаби кошери но всичките стоят не са избягали.

Наблюдател
    Регистриран
    06.07.2011
    Пчеларски район
    Благоевград
    Цитат Първоначално публикувано от Петър84 Виж публикацията
    Кошера е бил силен би трябвало да може да се справи с акара.Вчера извадих лентите варостоп бях сложил по три на кошер.Имам и силни и по слаби кошери но всичките стоят не са избягали.
    Ами аз от както се захванах с пчелите трета година подред само Варостоп пролет есен. Може би трябва да ги сменям но това ще ми е за урок за трите години пчеларство.

Наблюдател
    Регистриран
    14.01.2014
    Пчеларски район
    гр. Годеч
    Здравейте колеги,
    От тази година се занимавам с пчели. Реших да стартирам ударно - имам 22 семейства. Гледам ги в Годеч.
    Това зазимяване ми наруши съня . Много не притеснявам да не уморя добитъка, заради мое действие или бездействие. Не съм сигурен какво е добре и какво не е. Ясно ми е, че колкото пчелри - толкова мнения (малко като рибарите, но там май е по-зле.. ). Мисля да направя следното...

1. Скоро погнозите са за повишаване на температурите и мисля да им сипя по 2-3 кила сироп, та да знам, че съм им помогнл с изхранванто (не съм сигурен, че трябва, но така - за всеки случай). Мисля, че няма да им навредя... (Не смятъм да ги подхранвам през зимата с питки. Ще ги отварям на пролет. Още повече, че при мен всичко се случва по-късно - цъфтежа, прецъфтяването... и .н. Нямам рапица, има малко акация, така че не ми е нужнен силен кошер началото на април... Даже напротив. Опасявам се от роене, ако рано имам силни кошери, без да имат достатъчно работа)
    2. Чудя се дали да им оставя горните прелки отворени. (четох и по този въпрос, но май ще ги оставя отворени...)
    3. По повод безпроблемното хоризонтално движение на кълбото през зимата, се чудя дали да не пробия питите. Знам го от един стар пчелар. Пробиваш питите на около 1/3 височина отгоре надоу. Дупка около 20 мм. По този начин няма опасност кълбото на не успее да заобиколи питите... Друг е въпросът, че пчелите не си правят такива отвори в хралупите...

Моля за мнения. Благодаря предварително.

Успех на всички.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •