Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 4 123 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 193

Преглед на хибрид режима

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Аз постнах линк към Наредба 47, за да се изясни каква е целта на занятието? - елитни или племенни майки? Щото аз може и да греша, но си мисля че въпросните елитни пчелни майки са тия дето струват по няколко стотин лева или евро, и яйцата им се използват като изходен материал за производството на племенните пчелни майки(тези дето се продават по 18 лева). Елитните биха могли да се осеменяват изкуственно, а оплодният пункт за племенните значително по-лесно би се намерило място за него(още повече, че наредбата дава "вратичка" да се подменят пчелните майки на всички съществуващи пчелини в района чл.12, ал. 1). А чл. 15 ал.3 за репродуктивните пчелини( за производство на племенните пчелни майки) и съответно ал. 2 за елитните пчелни майки забраняват в съответните радиуси от 5 и 10 км да серегистрират нови пчелини, независимо от собственността на земята, това е задължение на БАБХ да съблюдава тази точка на закона, все пак от известно време насам се вписват GPS координатите на пчелините, и някой ден(може би след 100-тина години) ще заработи тази единна система, в която би могло да се направи справка за минутка, че и по-бързо.
    Съвсем друг е въпроса, че всеки би могъл да злоупотреди и да си настани нелегално пчели в 5 или 10 километровата зона, независимо чия е собствеността на земята, то и сега има не малко хора които се хвалят наляво и надясно из интернет че не са им регистрирани пчелините, а също и не малко хора злоопотребяват със сега съществуващите оплодни пунктове на "лицензираните" майко производители, носейки в непосредственна близост нуклеуси да им се оплодят майките с търтеи от настанените там бащини семейства.

Закона за пчеларството:

http://www.mzh.government.bg/odz-ple...stvo.sflb.ashx

И Наредба 47(отново):

http://www.mzh.government.bg/MZH/Lib...ba47.sflb.ashx

п.п.(дописано): Аз докато сколасам да го постна вие сте го избистрили...

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    все пак от известно време насам се вписват GPS координатите на пчелините, и някой ден(може би след 100-тина години) ще заработи тази единна система, в която би могло да се направи справка за минутка, че и по-бързо.
    Тази система може да заработи и за една година, ако пчеларските вождове, министерството и пчеларите застанат зад нея! Освен всичко друго, тя ще намали значително случаите на отравяне на цели пчелини. Имаме цялостно разработена концепция - от А до Я какво трябва да включва и как да работи тя. Но ако не се направят необходимите промени в закона за пчеларството и в закона за растенията няма да се получи нищо.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Относно кучата марка майки, които 90% от пчеларите сами си произвеждаме, не съм съгласен с мнението на Матеев.
    Ако пчеларя е в час и чете и не го мързи и развива така семейството, че то да е силно, прилага някаква технология на работа, следи за
    това да има достатъчно място в плодника за работа на майката и още и още, то кучата марка майка така ще заработи, че ще има пило от летва до летва.
    Припомнете си кой ръководи семейството - майката или пчелите.
    Дай на добър пчелар куча марка майка и той ще постигне добри резултати и обратното, дай на слаб пчелар елитна майка и няма да се намери разлика.
    Специално от мен НИКОЙ майко производител и един лев няма да получи.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Дай на добър пчелар куча марка майка и той ще постигне добри резултати и обратното, дай на слаб пчелар елитна майка и няма да се намери разлика.
    Тука според мене за елитната майка грешиш. Най-вероятно семейството ще се рои и той няма да разбере изобщо.
    Май във форума съм чел за Величко Величков, елитната майка и горския. Много се смях тогава.

добавено:
    http://pchelari.com/forum/showthread...D0%B2#post1606

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Правиш много големи инвестиции разбира се можеш да си ги позволиш дано успееш да направиш успешен бизнес но ще ти е много трудно просто защото сме в България ако беше другаде успехът щеше да ти е по лесен.Не смятам да коментирам повече но ако имах възможности и аз щях да инвестирам повече обаче с условието ,че каквото и да се получи дали ще спечеля или загубя ще ми остане удоволствието от отглеждането на пчелите .Интересно ми е дали пробвахте ремаркетата на LISON за подвижно пчеларство.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ремаркетата на Lyson бяха едно залитане. Купих ги защото се подведох от твърденията във форума, че от подвижното пчеларство има файда. Когато най-после узрях и започнах да мисля със собствената си глава, нещата започнаха да придобиват друга светлина. А когато наплюнчих молива и започнах да правя сметки, всичко се обърна надолу с главата. Много неща бих споделил тука във форума, но отношението на хората ме принуждава все повече и повече да се свивам в черупката си и да си трая. Омръзна ми да влизам във вечни спорове и да доказвам азбучни истини на хора, които не ги разбират или не искат да ги разберат. Следователно трябва да се оттегля от споровете и да започна да ги правя нещата така, както аз съм си решил. А дали съм прав или крив - бъдещето ще го покаже.

Между другото забележете - тази тема е обява за една моя продажба. Вижте на какво я направите. Аз меся ли ви се във вашите теми за продажба и вадя ли от 1000 кладенеца вода как ще го произведете това, дали ще го продадете и т.н.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Напротив тема е много хубава и това е бъдещето на съвременното пчеларство да се работи със качествени елитни майки за постигане на отлични резултати.Всички сте съгласни с мнението ,че пчеларството преди 50г ,25г и сега със всяка изминала година се променя. Факторите са много които налагат тия промени и ние ако искаме да го пребъдем в пчеларския занаят трябва да се научим да ги възприемаме и приемаме тия промени. На някой колеги им е необходимо повечко време да го осъзнаят а на други въобще няма да им стигне времето да го проумеят "НО" то си е за тях .Подозирам ,че във всички явни и скрити критики стой фактора (Завист) .Повечето разсъждават на принципа "Не е важно аз да съм добре важно е Вуте да е зле"
    Ако не можете да помогнете по не пречете.
    Милен Михов

Потребител
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Добрич
    Темата се превърна в бит пазар. Мисля, че това което се опитва да направи Матеев - по -добър продукт на пазара е нещо хубаво и мисля, че ще се оцени с времето. Аз също не съм доволен от настоящите предлагани майки и лично ще ми е интересно да видя изкуствено осеменени такива. Така че дерзайте!

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Хайде да спрем да пишем в темата. Нека оставим Матеев да пише сам. АЗ ЗАПОЧНАХ ТЕЗИ ЦАПАНИЦИ в пост номер 13. Не очаквах така да се извъртят нещата. Отплесна се работата съвсем, но по-добре да спрем, отколкото да продължи бръщолевенето. Смятайте, ЧЕ АЗ СЪМ ВИНОВЕН и бийте мене. Поне на бой държа още :-)
    Този пост е редактиран от nikola.vladov; 18.10.2014 в 12:01.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.12.2013
    Пчеларски район
    СЕВЕРОЗАПАДНАЛ
    Чета и немога да се начудя на някои хора,да погледнем друг сектор във животновъдството може ли да сравните един Холнщаин и наще черно-шарени крави просто няма база за сравнение едната порода дава 16-18 тона мляко за лактационен период а другата 6-8 тона дори и да ги скъсаш от хранене и гледане е правете си изводите сами.

Страница 1 от 4 123 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •