Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 193

Преглед на хибрид режима

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Вижте тази наредба, и въпросът е какви майки ще се произвеждат елитни или племенни?!?

http://www.mzh.government.bg/MZH/Lib...ba47.sflb.ashx

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Аз между другото съм и планински водач и познавам Рила и Пирин много добре. Мисля, че по високото ще се намерят места на които и на 10 км няма пчели. Скоро ще се разходя из Рила и ще огледам сепциално за това (даже имам нещо предвид в главата си, но нека първо да видя). Интересува ме на каква висичина лятото могат да живеят пчели? Ако е на 2000 метра лятото денем не е студено за оплождане, но нощите са студени. Виждам следните трудности:
    1) законодателство на БГ. спънки от "елитни пчелари" и от горските ако е в националния парк.
    2) мечки
    3) транспорт до там (но има места горе които са достъпни с джип).
    Теста с няколко нуклеуса за проба дали има пчели наоколо ще каже дали става мястото. Но този тест може и да не покаже нищо ако е много сурова
    природата там. Поне цигани горе не ходят засега.

Scutellator, като казваш да гледаме височината акцентираш на:
    1) по хипотенузата е по-дълго отколкото по катета
    2) пчелите (търтеите) с нежелание ще се качват нависоко (както е при островите) и по-малко разтояние върши работа.

Островите опреденено са по-подходящи от планината. Швейцария няма острови, но май има такива пунктове. Ако е така става и планината.
    Доколкото знам Брат Адам има пункт където е неподходящо за пчели (тежка зима, липса на паша). Значи ги е хренел, за да оцеляват. Оплодените
    майки са зимували горе. Ако греша поправяйте ме!

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    2) пчелите (търтеите) с нежелание ще се качват нависоко (както е при островите) и по-малко разстояние върши работа.
    Търтеите не преследват обекти (майки), които са над определена височина над земята (тази на която се намират сборищата).
    Отделно, лошите атмосферни условия ( вятър, разлика в температурата във височина) също намаляват разстоянието което един търтей или майка ще измине.

Нищо не пречи да се пробва.
    Дори и да няма 100% контролирано оплождане, пак си заслужава, защото не се изискват специални знания, умения или оборудване за това, нито пък се отделя кой-знае колко време специално за това - оставяш майките и природата си върши работата ( е, процента на неуспешните оплождания е малко по-висок)

Със иструменталното фиксирането на дадено качество и постигането на стабилност става много по-бързо ( може да подбираш търтеите спрямо външни белези), докато оплодния пункт може да ти предостави по-голямо количество чистопородно оплодени майки със по-малко вложено време (по-подходящ е за репликация в голямо количество на вече постигнатия напредък, т.е. най-добре за бащини да се ползват семейства даващи униформени търтеи).
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Търтеите не преследват обекти (майки), които са над определена височина над земята (тази на която се намират сборищата).
    Отделно, лошите атмосферни условия ( вятър, разлика в температурата във височина) също намаляват разстоянието което един търтей или майка ще измине.
    Разбирам думите ти така: външни търтеи няма да се качат горе. При лошите атмосферни условия горе трудно ще има търтееви сборища (от бащини семейства занесени там) и всичко е безпредметно?

Аз си мислех за едни поляни зад язовир Бели Искър (1900 метра). Наоколо са върхове над 2300 метра. Най-ниския излаз е от страната на язовира (голяма водна площ). Има път до там, защитено е от вътър. Най-близки села са Бели Искър, Мала Църква и Говедарци, но са далеч и на ниско според мене. :
    Този пост е редактиран от nikola.vladov; 17.10.2014 в 12:45.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Вижте тази наредба, и въпросът е какви майки ще се произвеждат елитни или племенни?!?

http://www.mzh.government.bg/MZH/Lib...ba47.sflb.ashx

Интересно, междувременно развъдната асоциация се е била прекръстила на "развъдна организация"

Иначе, и в този документ си личи склонността на компетентните лица писали текста, да виждат света през прозореца на своята си утопична версия на реалността, където всичко е съвършено.

Както казват хората занимаващи се с изследователска и научна дейност, много е лесно винаги да уцелваш десетката - просто всеки път в последствие трябва да нарисуваш мишена, около мястото където е попаднала стрелата.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •