Вижте тази наредба, и въпросът е какви майки ще се произвеждат елитни или племенни?!?
http://www.mzh.government.bg/MZH/Lib...ba47.sflb.ashx
Вижте тази наредба, и въпросът е какви майки ще се произвеждат елитни или племенни?!?
http://www.mzh.government.bg/MZH/Lib...ba47.sflb.ashx
Аз между другото съм и планински водач и познавам Рила и Пирин много добре. Мисля, че по високото ще се намерят места на които и на 10 км няма пчели. Скоро ще се разходя из Рила и ще огледам сепциално за това (даже имам нещо предвид в главата си, но нека първо да видя). Интересува ме на каква висичина лятото могат да живеят пчели? Ако е на 2000 метра лятото денем не е студено за оплождане, но нощите са студени. Виждам следните трудности:
1) законодателство на БГ. спънки от "елитни пчелари" и от горските ако е в националния парк.
2) мечки
3) транспорт до там (но има места горе които са достъпни с джип).
Теста с няколко нуклеуса за проба дали има пчели наоколо ще каже дали става мястото. Но този тест може и да не покаже нищо ако е много сурова
природата там. Поне цигани горе не ходят засега.
Scutellator, като казваш да гледаме височината акцентираш на:
1) по хипотенузата е по-дълго отколкото по катета
2) пчелите (търтеите) с нежелание ще се качват нависоко (както е при островите) и по-малко разтояние върши работа.
Островите опреденено са по-подходящи от планината. Швейцария няма острови, но май има такива пунктове. Ако е така става и планината.
Доколкото знам Брат Адам има пункт където е неподходящо за пчели (тежка зима, липса на паша). Значи ги е хренел, за да оцеляват. Оплодените
майки са зимували горе. Ако греша поправяйте ме!
Търтеите не преследват обекти (майки), които са над определена височина над земята (тази на която се намират сборищата).2) пчелите (търтеите) с нежелание ще се качват нависоко (както е при островите) и по-малко разстояние върши работа.
Отделно, лошите атмосферни условия ( вятър, разлика в температурата във височина) също намаляват разстоянието което един търтей или майка ще измине.
Нищо не пречи да се пробва.
Дори и да няма 100% контролирано оплождане, пак си заслужава, защото не се изискват специални знания, умения или оборудване за това, нито пък се отделя кой-знае колко време специално за това - оставяш майките и природата си върши работата ( е, процента на неуспешните оплождания е малко по-висок)
Със иструменталното фиксирането на дадено качество и постигането на стабилност става много по-бързо ( може да подбираш търтеите спрямо външни белези), докато оплодния пункт може да ти предостави по-голямо количество чистопородно оплодени майки със по-малко вложено време (по-подходящ е за репликация в голямо количество на вече постигнатия напредък, т.е. най-добре за бащини да се ползват семейства даващи униформени търтеи).
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Разбирам думите ти така: външни търтеи няма да се качат горе. При лошите атмосферни условия горе трудно ще има търтееви сборища (от бащини семейства занесени там) и всичко е безпредметно?Търтеите не преследват обекти (майки), които са над определена височина над земята (тази на която се намират сборищата).
Отделно, лошите атмосферни условия ( вятър, разлика в температурата във височина) също намаляват разстоянието което един търтей или майка ще измине.
Аз си мислех за едни поляни зад язовир Бели Искър (1900 метра). Наоколо са върхове над 2300 метра. Най-ниския излаз е от страната на язовира (голяма водна площ). Има път до там, защитено е от вътър. Най-близки села са Бели Искър, Мала Църква и Говедарци, но са далеч и на ниско според мене. :
Този пост е редактиран от nikola.vladov; 17.10.2014 в 12:45.
Интересно, междувременно развъдната асоциация се е била прекръстила на "развъдна организация"
Иначе, и в този документ си личи склонността на компетентните лица писали текста, да виждат света през прозореца на своята си утопична версия на реалността, където всичко е съвършено.
Както казват хората занимаващи се с изследователска и научна дейност, много е лесно винаги да уцелваш десетката - просто всеки път в последствие трябва да нарисуваш мишена, около мястото където е попаднала стрелата.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))