На никой няма да откажа да помогна, но не искам да ме карат насила. Не съм видял необходимост да помагам, не съм го направил. А това дали съм егоист? Всеки може в даден момент да бъде егоист. Зависи от ситуацията. Както виждаме всички, един е такъв, друг е друг. И на мен не ми харесват някои, но не им го казвам - просто чета и си вадя изводи за всеки, както и всеки за мен.
Мдаааа. Както казват хората всеки е башка "луд". Всеки е прав за себе си. Да разбират ли хората, че когато ти искат съвет за помощ, ти би им помогнал, само ако успеят да те убедят, че им е нужна такава?
Трябваха ми 3-4 зими и много загубени пчели за да стигна до извода на проба-грешка, че подхранване с питки януари и февруари не е добре. И в крайна сметка споделям принципа на Матеев - око да види ръка да пипне. Може да си извлечеш много повече полза и много повече поуки и знания ако платиш цената за това.
Винаги може по-добре.
Аз практикувам така и друкпът съм го споделял.На пчелина в балканския район пашата свърщва по-рано и пчелите са гладни с недостатъчно запаси и давам захарен сироп от началото на август до края на месеца .После инвертиран сироп до края на септември.На този пчелин слагам питки без протеин ЗАДЪЛЖИТЕЛНО около коледа и така до края на февруари и там решавам дали да мина на течна храна.Полския пчелин е почити винаги добре запасен с достатъчно медови запаси.Там около коледа също слагам питка наречена от доста колеги спокойствие.Наблюдението ми е,че невземат питките веднага а след известен период от време тоест медовите венци там са големи и нямат нужда от тази храна която им подавам в момента.Но тази година пчелните семейства са доста силни и трябва да се внимава с медовите запаси и времето е топло,за да няма изненади.Иначе използвам готова храна,немска много съм доволен.
И аз имах познат, мой ученик. Който започна да храни декмври, независимо от моите възражения. След 3 години, откри, че това е грешка.Тестото поема влагата, стича се и задушава пчелите! Имам отводки на 3-4 пити с около 4-5 кг мед и ги подхранвам февруари и пак са Живи!
Зависи каква е питката! Българските, всичките не са подходящи за зимно хранене. Аз бягам надалеч от меки питки, които като ги оставиш малко на слънце стават на чорба. Правилната консистенция е питката да може да се реже като пластелин на филийки при температура около 25-30 градуса и да си запазва формата.Тестото поема влагата, стича се и задушава пчелите!
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))