Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 18 от 32 ПърваПърва ... 8161718192028 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 171 до 180 от общо 315
    Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Да това е тръвната. Стандартната японска тръвна е с вътрешни размери 22/22 см. Аз моята я направих с размери 30/30 см. Има много клипове за японска тръвна.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Хареса ми написаното, предполагам че е било публикувано (написано) някъде. Това достоверна информация ли е? Можем ли да и се доверим.
    Това цялото не е публикувано на друго място. Това са записките ми.
    Записвам си по няколко реда като излезе нещо интересно.
    Информацията е събирана от най-различни източници.
    Повече гледам изследвания правени от институции и малко лични изследвания на доказали се пчелари.
    Запазил съм част от източниците и ако ти е интересно можеш да ги прочетеш.
    Другите могат да се намерят лесно и при желание ще ти излязат на 80% в Google по ключовите думи.
    Аз имам доверие на тази информация, защото съм я сравнявал с 2-3 или повече автори доколкото е възможно.
    Все пак е много трудно да я намериш, а след това да я провериш си е АД.
    Да не говорим за неяснотите дето се преписват и стават истини.
    Пример : "Transition to winter bees in late summer and in autumn is important for colony to produce longlived bee. To successfully overwinter a colony needs proper nutrition: monofloral pollen and honey." - Maja Smodiš Škerl, PhD Apimondia 2013
    Това утре ще бъде преведено и преписано, като: "Пчелите зимуват по-добре на монофлорен прашец и мед."
    Проблем е мерната единица и дали използват метричната система и дали е споменато ug/ml или ug/mg и дали става дума за сухо тегли и дали е споменат разтвора сироп 1:1 ли е или 2:1 и т.н
    Много трудно може да се провери всичко на 100%, но като има библиография човек може да провери какво точно е казано и да не забравяме, че техниката се мени и с години става по-точна.
    Че няма как да сме на 100% сигурни, но след като съм проверил доколкото това е възможно, би трябвало да имаме поне повод да се замислим.

Запазил съм част от информацията и ето я:
    8-Pollen-Master-.pdf
    Brodschneider Carlsheim 2010 nutrition and health(1).pdf
    hal-00890394.pdf
    IJB-V4No6-p32-36.pdf
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Автор
    Регистриран
    16.04.2013
    Пчеларски район
    Хасково
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Има два начина:
    Пишеш Л.С. на потребителя ПЧЕЛИТ от тоя форум.
    Пишеш съобщение на имейла даден в сайта за заявки на ПЧЕЛИТ (http://pchelit.ru)
    Ако не стане пиши ми на "лични" ще съдействам.
    Благодаря, а като крайна цена как идва и колко време отнема доставката?

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цените са в ЕВРО и са публикувани във форума от потребителя ПЧЕЛИТ.Доставката е с авиопоща и цената и съответно зависи от теглото на поръчаното количество.Време за доставка десетина дена до две седмици.Удобно се проследява на сайта на Руската поща.За дребни поръчки цената на доставката е почти съизмерима с тая на поръчката.Ти ще решиш кое е оптимално за тебе.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    До "Астралинд"
    Точно в това е проблема, в рамките, в дървото което ние пчеларите поставяме в кошерите. Твоите пчели са по-здрави от другите, в тези два кошера, защото имат само горни летви на рамките. В интернет има много клипове за това отглеждане на пчели. Има любители които отглеждат по този начин пчели в стандартни ЛР корпуси, защото не са дърводелци, и не могат да си ги направят 30/30 см. вътрешни размери.
    Изчислете колко квадратни дециметри от обема на кошера губят пчелите заради поставянето на дърво /рамки/ в кошера. Аз съм го направил - около 20-22 %.
    Това е пряко свързано със зазимяването, за тези които разбират за какво става въпрос. Пчелното кълбо през зимата не стъпва върху дърво, то се разделя на наколко пчелни кълба.
    Пчелното кълбо се запазва и през пролетта. Пчелното кълбо се запазва и през лятото и през есента. Изобщо пчелите си живеят в пчелно кълбо през цялата година.
    Заради това няма да давам никакви лекарства на пчелите, които се отглеждат в естествени условия, В ЯПОНСКА ТРЪВНА.
    Давал съм лекарства на пчели отглеждани в кошери ДБ и проблема остава, няма никакъв ефект, болестта не може да се излекува, а само се потиска.
    Също така съм чел, че естествените роеве, живеещи в хралупи, там където питата не се прекъсва от хоризонтално разположена дървена част от рамка и междурамъчно пространство, се справят с акара, не се освобождават напълно от него, но го подържат на много ниско ниво на опаразитяване.
    Как го правят не знам. Четох в една статия на американци, че акарът се развива при по ниска температура от 35 градуса /около 34 градуса/, и че разделянето на гнездото с рамки и междурамъчно пространство е от съществено значение за развитието на акара, защото пчелите не могат да подържат необходимата температура за пилото около дървото на рамките.
    Поради горното, ще се опитам да отглеждам пчели в кошер японска тръвна, и няма да ги третирам с никакви лекарства.

Трябва да се изпробва!
    Поздрави и успех на всички във форума!

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Да, днес пак четох една статия за термична обработка на пчелите с температура над 42 градуса срещу акара.
    Имаш ли снимки на тези рамки?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Също така съм чел, че естествените роеве, живеещи в хралупи, там където питата не се прекъсва от хоризонтално разположена дървена част от рамка и междурамъчно пространство, се справят с акара, не се освобождават напълно от него, но го подържат на много ниско ниво на опаразитяване.
    Ха, явно ще трябва да прочетеш изследването на Tom Seeley за пчелите от Arnot forest.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Автор
    Регистриран
    16.04.2013
    Пчеларски район
    Хасково
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Цените са в ЕВРО и са публикувани във форума от потребителя ПЧЕЛИТ.Доставката е с авиопоща и цената и съответно зависи от теглото на поръчаното количество.Време за доставка десетина дена до две седмици.Удобно се проследява на сайта на Руската поща.За дребни поръчки цената на доставката е почти съизмерима с тая на поръчката.Ти ще решиш кое е оптимално за тебе.
    Благодаря, колега.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Ха, явно ще трябва да прочетеш изследването на Tom Seeley за пчелите от Arnot forest.
    Преразкажиго накратко! Не хвърляй "бомбата" без да е запалена!

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Благодаря ти scutellator, намерих нещо за това изследване, но не знам дали е същото, което ти си прочел. В тази гора може би са направени няколко изследвания. Ако имаш време дай това с което ти разполагаш.

Ето какво намерих за изследването в гората Arnot.
    Цел на изследването: - да се определи дали пчелните семейства са често срещани в гората; - да се види дали семействата са заразени с акар; - да се установи дали пчелите оцеляват дълги години, когато са заразени с акар; - да се определи как пчелите регулират броя на акарите, ако това изобщо се случва.

Какво установяват учените в началото на изследването?
    Броят на преброените диви семейства през 1978 г. / когато не е имало акар / е горе долу същият, както при преброяването през 2002 г. и през 2005 г.
    Повечето семейства които са намерени през 2002 г. са били живи и през 2005 г.
    Има и загинали семейства. Т.е. намират празни хралупи, в които преди това е имало семейства. Но за това по-долу.
    Дивите семейства са заразени с акар, но нивото на заразяване не достига високи нива в края на лятото. Измереното ниво на заразяване е ниско или средно.
    Учените са изненадани от факта, че пчелите оцеляват без лекарства, когато живеят в хралупа, и не са лекувани против акар.

В гората са поставени капани за роеве. Във всеки капан има по 8 рамки. Забележете и го подчертавам – за изследването се ползват кошери направени от човек, което изкривява получените резултати.
    Хващат роеве, като се счита че роевете идват от семействата в гората. Това според мен е напълно погрешно. Бродещите роеве могат да изминат огромни разстояния.
    Започват да измерват каква е степента на заразяване на хванатите роеве.

В изводите на изследването преобладават следните формулировки: може да се твърди, трябват още изследвания и т.н.

Първият извод е че няма разлика в степента на опаразитяване между контролните кошери и дивите пчели. Като за изследователите дивите пчели са хванатите роеве, в кошер направен от човек, с 8 ниски рамки, което изкривява резултата на изследването.

Вторият извод противоречи на първия, защото се твърди, че явно дивите пчели са се адаптирали към акара, защото не са били лекувани. Тук изследователите вече визират дивите пчели живеещи в хралупа.

Счита се, че голямото опаразитяване в пчелините се дължи на близкото разстояние на кошерите, докато в гората дивите хралупи с пчели са разположени на огромно разстояние едни от други. Пълна глупост! Това е същото ако се твърди, че ако се разболее цялото ми семейство от грип, ще го изкараме с много усложнения, защото сме много и близко един до друг.

За умрелите семейства: - за някои казват че са унищожени от черни мечки, едно е загинало защото е паднало дървото, но никъде не казват че са загинали заради акара.

Семействата живеещи в хралупа загиват по следния начин – През първата година устройват гнездо и ако не се запасят с храна загиват през зимата, това са късните реве. Ако преживеят зимата, започват да градят пити, и събират повече мед отколкото им е нужен за следващата зима.
    Ако хралупата е голяма, семейството се засилва, гради пити и прави самосмяна на майката, но не се рои. Когато цялата хралупа е задръстена с изградени пити, пълни със стар мед, прашец и запечатано пило, семейството пуска 3-4 роя. Изроява се защото няма къде да снася майката, липсата на открито пило предизвиква роене. В хралупата остават много малко пчели, които загиват през зимата, ако изобщо останат някакви пчели. Хралупата остава празна на пчели, но пълна с изградени пити със запечатан мед и прашец.
    Това че се намират празни хралупи, обитавани преди това от пчели, нищо не означава. Такъв им е естествения многогодишния цикъл на живот.

Поздрави и успехи на всички във форума!

Страница 18 от 32 ПърваПърва ... 8161718192028 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •