Това цялото не е публикувано на друго място. Това са записките ми.
Записвам си по няколко реда като излезе нещо интересно.
Информацията е събирана от най-различни източници.
Повече гледам изследвания правени от институции и малко лични изследвания на доказали се пчелари.
Запазил съм част от източниците и ако ти е интересно можеш да ги прочетеш.
Другите могат да се намерят лесно и при желание ще ти излязат на 80% в Google по ключовите думи.
Аз имам доверие на тази информация, защото съм я сравнявал с 2-3 или повече автори доколкото е възможно.
Все пак е много трудно да я намериш, а след това да я провериш си е АД.
Да не говорим за неяснотите дето се преписват и стават истини.
Пример : "Transition to winter bees in late summer and in autumn is important for colony to produce longlived bee. To successfully overwinter a colony needs proper nutrition: monofloral pollen and honey." - Maja Smodiš Škerl, PhD Apimondia 2013
Това утре ще бъде преведено и преписано, като: "Пчелите зимуват по-добре на монофлорен прашец и мед."
Проблем е мерната единица и дали използват метричната система и дали е споменато ug/ml или ug/mg и дали става дума за сухо тегли и дали е споменат разтвора сироп 1:1 ли е или 2:1 и т.н
Много трудно може да се провери всичко на 100%, но като има библиография човек може да провери какво точно е казано и да не забравяме, че техниката се мени и с години става по-точна.
Че няма как да сме на 100% сигурни, но след като съм проверил доколкото това е възможно, би трябвало да имаме поне повод да се замислим.
Запазил съм част от информацията и ето я:
8-Pollen-Master-.pdf
Brodschneider Carlsheim 2010 nutrition and health(1).pdf
hal-00890394.pdf
IJB-V4No6-p32-36.pdf

Цитат