След свалянето на магазините моите пчели вече започват да ядат трета протеинова питка BKV.Инвертирания с "Пчелит актив" сироп спрях края на септември.Ако на пролет всичко е загинало , ще е ясно , че не бива да се храни.
След свалянето на магазините моите пчели вече започват да ядат трета протеинова питка BKV.Инвертирания с "Пчелит актив" сироп спрях края на септември.Ако на пролет всичко е загинало , ще е ясно , че не бива да се храни.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Има два начина:
Пишеш Л.С. на потребителя ПЧЕЛИТ от тоя форум.
Пишеш съобщение на имейла даден в сайта за заявки на ПЧЕЛИТ (http://pchelit.ru)
Ако не стане пиши ми на "лични" ще съдействам.
Цените са в ЕВРО и са публикувани във форума от потребителя ПЧЕЛИТ.Доставката е с авиопоща и цената и съответно зависи от теглото на поръчаното количество.Време за доставка десетина дена до две седмици.Удобно се проследява на сайта на Руската поща.За дребни поръчки цената на доставката е почти съизмерима с тая на поръчката.Ти ще решиш кое е оптимално за тебе.
До "Астралинд"
Точно в това е проблема, в рамките, в дървото което ние пчеларите поставяме в кошерите. Твоите пчели са по-здрави от другите, в тези два кошера, защото имат само горни летви на рамките. В интернет има много клипове за това отглеждане на пчели. Има любители които отглеждат по този начин пчели в стандартни ЛР корпуси, защото не са дърводелци, и не могат да си ги направят 30/30 см. вътрешни размери.
Изчислете колко квадратни дециметри от обема на кошера губят пчелите заради поставянето на дърво /рамки/ в кошера. Аз съм го направил - около 20-22 %.
Това е пряко свързано със зазимяването, за тези които разбират за какво става въпрос. Пчелното кълбо през зимата не стъпва върху дърво, то се разделя на наколко пчелни кълба.
Пчелното кълбо се запазва и през пролетта. Пчелното кълбо се запазва и през лятото и през есента. Изобщо пчелите си живеят в пчелно кълбо през цялата година.
Заради това няма да давам никакви лекарства на пчелите, които се отглеждат в естествени условия, В ЯПОНСКА ТРЪВНА.
Давал съм лекарства на пчели отглеждани в кошери ДБ и проблема остава, няма никакъв ефект, болестта не може да се излекува, а само се потиска.
Също така съм чел, че естествените роеве, живеещи в хралупи, там където питата не се прекъсва от хоризонтално разположена дървена част от рамка и междурамъчно пространство, се справят с акара, не се освобождават напълно от него, но го подържат на много ниско ниво на опаразитяване.
Как го правят не знам. Четох в една статия на американци, че акарът се развива при по ниска температура от 35 градуса /около 34 градуса/, и че разделянето на гнездото с рамки и междурамъчно пространство е от съществено значение за развитието на акара, защото пчелите не могат да подържат необходимата температура за пилото около дървото на рамките.
Поради горното, ще се опитам да отглеждам пчели в кошер японска тръвна, и няма да ги третирам с никакви лекарства.
Трябва да се изпробва!
Поздрави и успех на всички във форума!
Да, днес пак четох една статия за термична обработка на пчелите с температура над 42 градуса срещу акара.
Имаш ли снимки на тези рамки?
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Зазимяване на японска тръвна.
Тази година направих експеримент. Хванах рой в японска тръвна. Тя представлява два корпуса с вътрешни размери 30/30 см. Всеки корпус е висок 22 см., не е стандартна японска тръвна, тя има други размери. Роят се хвана около първи юли.
В началото на септември отворих японската тръвна, махнах й дъното. Пчелите бяха изградили 8 пити до дъното - високи около 44 см и още два по малки далака в ъглите. Питите бяха изградени в студено положение спрямо прелката, по диагонала на корпусите. Питите се увиваха около централната пита в задния край на корпуса, а пред прелката бяха успоредни една на друга. Т.е. централната пита беше най-къса.
Тръвната тежеше много, двамата със синът ми се наложи да я повдигаме. Според мен в нея имаше поне 30 кг. мед.
По дъното не открих нито един акар.
Общото ми впечатление беше че не отглеждат пило, или то е много малко. Носеха прашец, но в малко количество. Това става около 10 септември.
Зазимяването го направих, като поставих 3 празни корпуса под пчелите.
В тръвната имаше 6 междурамия с пчели.
Не съм подхранвал.
Не съм давал никакви лекарства.
Не съм правил прегледи.
Прелката я поставих на 25 см. под изградените пити.
Под питите има 75 см. празно пространство.
Според мен още в средата на септември, майката престана да снася.
В топло време се облитат и се прибират. Имат малко летящи пчели.
Изключително жизнени пчели, карника с много малко примес на италианка, само при отделни пчели. Много спокойни, не нападат.
На 10 октомври им прегледах дъното, през долната прелка, която я държа затворена. Имаше восъчни разпечатки, но малко.
Корпусите са запечатани с клей само до там до където стигат питите. Под питите пчелите не заклейват, и между корпусите има малки празни цепнатини.
Решил съм да оставя пчелите на мира до следващата есен.
Никакви прегледи, никакво подхранване, никакви лекарства, имат 75 см. да си градят пити и да си гледат животеца както те си искат.
Забравих да ви кажа че в японската тръвна не се поставят рамки, медът се взима като със здрава корда се отрежа питите и се отнема целия най-горен корпус със мед. Сега си правя преса за пити.
Не ме ругайте много!
Поздрави и успех на всички във форума!
Ха ха с тия цени на восъчните основи май всички ще минем на японски тръвни. Онзи ден в пчеларския магазин ми казаха в прав текст цитирам: "На пролет ще ви съдерем кожичката". Предадох 2 килограма восък и попитах каква е цената на основата без предаване на восък.
Да те питам "слави 13" изграждат ли си правилни килийки за пилото така без рамки?
Винаги може по-добре.
В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))