Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 15 от 32 ПърваПърва ... 5131415161725 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 141 до 150 от общо 315
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Нали знаеш, че крайната ми цел е да се опитам да направя индустриално пчеларство, в което с малко труд да се свършва много работа, и това да доведе до ниска себестойност. Тоест искам да направя нещо, което почти никой не го е постигал досега в България. Ами близко до ума е, че ако започна да ви слушам за всичко, никога няма да си постигна целта. Също така е близко до ума, че някакси трябва да променя шаблона на всеобщо приетите пчеларски практики и да измисля и направя нещо авангардно, което в очите на другите със сигурност ще изглежда глупаво и тъпо. Ами именно поради тази причина не трябва да си ви се сърдя - все пак очаквах подобна реакция от някои хора.

Имам идеи било то лични или научени от други хора, на базата на които вече съм сглобил някаква бета версия на пчеларска технология, която ще ви шокира ако ви я разкажа. И ще ме разпънете на кръст като последния глупак. Затова ще си я запазя за себе си така, както са го направили още няколко човека, които имам щастието да ги познавам. Сами разбирате, че няма как човек да гледа 2000 или 5000 кошера с методите, с които се гледат 100 или 200.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от ahilis Виж публикацията
    Да, ще ги прочета тез* неща, но мисля, че няма да открия нещо ново, което да ме изненада кой знае колко. Скутелаторе, все пак различавам пчела от врабче. Все пак БЛАГОДАРЯ.
    1000 пъти ги коментирахме виж в стари постове сме ги прелиствали отново и отново.
    Виж и другите линкове по постовете.

Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Пчелите спират да се облитат когато стане студено, и в региона на руснака това се случва около 10-ти октомври. Не знам защо възприемаш думите буквално и ги вадиш от контекста. Ха сега ми намери моя постинг и провери какво е второто изречение, в което точно и ясно аз пиша, че зависи от региона. С молба да не търсиш под вола теле, а да вникнеш в цялостната логика на всичко написано ........... И недей да си мислиш, че опонентите ти в спора са олигофрени и са се принизили на едно такова ниско ниво на разсъждение, защото всъщност истината може да се окаже съвсем друга.........
    Само да отбележа: Като казах, че гледам температурата, а не датата тука ме заляхте с ла*на.(неперсонално)
    При 10-15 градуса съм седял на стол посредата на пчелина и зяпал пчелите как дрискат.
    Няколко пъти съм го правил затова казвам 10-15, като минимума беше 10 градуса.
    Зависи от от слънцето дали огрява кошера и дали духа вятър.
    При 15 градуса без вятър беше направо лято.
    Може и да е студ, но като ти се ходи...няма как.
    Имаше пчели камикадзе направо от прелката падаха на земята и си оставаха там. - Око да види, ръка да пипне.
    Много зависи от региона и ако времето позволява ще се облитат когато температурата го позволява.
    Пчелата календара не го познава.
    Ако тази зима успея да отбележа нищожно количество умрели семейство, то значи съм на прав път.
    И колкото и да се говори кое е правилно, то си остава само идея докато не се провери лично.

Имам идеи било то лични или научени от други хора, на базата на които вече съм сглобил някаква бета версия на пчеларска технология, която ще ви шокира ако ви я разкажа. И ще ме разпънете на кръст като последния глупак. Затова ще си я запазя за себе си така, както са го направили още няколко човека, които имам щастието да ги познавам. Сами разбирате, че няма как човек да гледа 2000 или 5000 кошера с методите, с които се гледат 100 или 200.
    На мен ще ми е интересно да чуя нова идея!
    А като на колега не му се чете ALT+F4, не сме тука насила!

Цитат Първоначално публикувано от ahilis Виж публикацията
    То че те сърби езика да си кажеш всичко си личи и от Марс, ами давай. Стига дъвка като камила езика си. Излей си мъката. Стига само подхвърляй трохи. Никой няма да ти вземе нещата. Радваме се, че постигаш резултати, но ти не ги показваш и в крайна сметка ще си помислят някои хора, че лъжеш. Може и да не съм прав, но .... ти ще кажеш. Малеей.....забравих да ти говоря на Вие.
    Приятелски ти го казвам...СПРИ!
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Тоест искам да направя нещо, което почти никой не го е постигал досега в България. Ами близко до ума е, че ако започна да ви слушам за всичко, никога няма да си постигна целта.
    Евала. Когато основата не е стабилна, достигането на набелязаната цел е обречено на провал. Точно тук са се провалили всички досега тръгнали с амбицията да станат милионери от пчеларство.

Също така е близко до ума, че някакси трябва да променя шаблона на всеобщо приетите пчеларски практики и да измисля и направя нещо авангардно,
    Не е нужно за всичко да откриваш топлата вода наново. Ето сега е момента да отскочиш до Австралия или Нова Зеландия (за там поне няма да ти трябва виза). Ако има място на света където може да видиш най-близкизкия до идеалния образ как трябва да изглежда пчеларството на бъдещето, то това е там.
    В САЩ пчеларството е прекалено промишлено и ги няма тези знания които да извлекат максимума спрямо икономическа единица. Ако има какво да научиш от там обаче, това е как се гледат страшно много семейства със възможно най-малко обслужващ персонал в целия свят. Weavers и Olivarez са водещите в бранша.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Някой сеща ли се какво беше времето зимата на 2010 срещу 2011г.?
    Винаги може по-добре.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Нова информация какво се случва с пчелите ми, след като направих едно толкова интензивно хранене по това време - ами пчелите ми са започнали ДА ГРАДЯТ. Градят навсякъде, където това е възможно. Разширяват съществуващи пити, пускат далаци или надстройки, а там където съм ги стеснил с преградна дъска, наврели са се зад нея и градят пити и ги пълнят с мед.

Ха-ха.... вече спрях храненето, но си извадих един основен извод - напролет ще ги УДАВЯ В СИРОП, за да предизвикам максимално бързо развитие на семействата, както и градеж на нови пити, тъй като все още съм в голям дефицит на такива.

Също така единия от пчеларите ми сподели, че миналата година му се е наложило също да храни през месец октомври. При това той е хранил със сироп 50/50. Пчелите му също са натрупали достатъчно запаси и се похвали, че семействата му са презимували почти на 100%.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    зимата 2010/11г. беше много люта помня, имаше и много ниски температури до -20 градуса

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Стесних входовете тази сутрин на 4-5 см и сложих мишепредпазители. Стана обаче голям панаир на прелката на кошерите след като напече и взеха много да излизат и тези, които донасят прашец странно не влизат, а лазят нагоре надолу по лицето на кошера. Поне те си мисля, че трябва по-най-бързия начин да влизат, след като пристигнат.
    Чудя се дали не е рано за стесняване, при положение, че температурите са още високи, но реших да го направя понеже доста оси се облитат наоколо.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    зимата 2010/11г. беше много люта помня, имаше и много ниски температури до -20 градуса
    Най-ниските температури, измерени от моята МТО станция през последните години, са следните:
    2008 - измерена е температура -21.3 градуса на 05.01.2008 г.
    2009 - измерена е температура -12.9 градуса на 24.22.2009 г.
    2010 - измерена е температура -19.6 градуса на 25.01.2010 г.
    2011 - измерена е температура -14.8 градуса на 26.01.2011 г.
    2012 - измерена е температура -20.4 градуса на 01.02.2012 г.
    2013 - измерена е температура -14.3 градуса на 09.01.2013 г.
    2014 - измерена е температура -14.8 градуса на 30.01.2014 г.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Като се разрових да гледам статистиките на МТО данните, направи ми впечатление един друг факт, за който досега не се бях замислял. Нали най-големия проблем на пчелите зимно време е, че може да им се задръстят червата с несмлени остатъци от лоша храна, ако не се направи очистително облитане. Зададох си въпроса колко е най-дългият период от време, през който те няма да имат шанс да се облитат поради ниски външни температури. За тази цел проверих максималните дневни температури на всеки един месец от 2007-а година до ден днешен, и открих, че на практика в почти всеки един месец има ПОНЕ ЕДИН ДЕН, в който да има условия за облитане с температура над 12 градуса. Тоест на пчелите в България ПОЧТИ НИКОГА НЕ ИМ СЕ НАЛАГА да се стискат без облитане повече от 30 дена.

Ето данните:
    2007 - няма месец, в който да не е имало поне 1 ден с температура над 13.1 градуса
    2008 - няма месец, в който да не е имало поне 1 ден с температура над 15.2 градуса
    2009 - няма месец, в който да не е имало поне 1 ден с температура над 15.8 градуса
    2010 - няма месец, в който да не е имало поне 1 ден с температура над 17.8 градуса
    2011 - няма месец, в който да не е имало поне 1 ден с температура над 15.0 градуса
    2012 - има само 1 месец (Януари), в който да не е имало поне 1 ден с температура над 12.6 градуса
    2013 - няма месец, в който да не е имало поне 1 ден с температура над 11.9 градуса - в един от месеците нещата с облитането са по ръба с температура 11.9 градуса
    2014 - няма месец, в който да не е имало поне 1 ден с температура над 18.1 градуса

Информацията много ме заинтригува и сега ще седна да направя по-подробна справка ден по ден, за да видя наистина какъв е максималния период от време, в който им се е налагало на пчелите да стоят в кошера без облитане.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.06.2014
    Пчеларски район
    Русе
    Най-ниските температури, измерени от моята МТО станция през последните години, са следните:
    Къде се намира МТО станцията ти - в кой град?

Страница 15 от 32 ПърваПърва ... 5131415161725 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •