Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
Ха, погледнах за какво става въпрос. Във дивите популации (неафриканизирани) пчели в САЩ се среща само 4% митотип на лигустика. Какво всъщност означава мититип? Ами в митохондриите има ДНК (митохондриална ДНК или мтДНК), която е прието че се предава на 100% в поколенията САМО по майчина линия. МтДНК е част от цитоплазмената наследственост. При формиране на нов индивид, той получава средно 50% от намиращите се в клетъчното му ядро гени от майката(яйцеклетката) и останалите 50% от бащата (сперматозоида), но 100% от цитоплазмата на яйцето (заедно със всичката наследственост която се намира там). Сперматозоидът не допринася в унаследяването на цитоплазмената наследственост ( тъй като и без това той ако има такава, няма как да я сподели)

До тук добре. Казах че е прието че мтДНК се унаследява на 100% от майката. Това е така защото въпреки всичко, изглежда че мтДНК все пак не е ИЗЦЯЛО откъсната и независима от тази на клетъчното ядро и има известни изключения, както и от време на време се случват мутации ( но в нормални условия те са много редки и бавни за да имат някакво значение)

Та, митотипа на един индивид (спрямо неговата мтДНК) може да се определи дори и след 100 хил и повече поколения назад във времето и да се каже от коя майка-родоначалница произлиза. Пинципа е абсолютно идентичен и при хората.

Та, тези 4% означават че само 4% от всички рояци живеещи свободно, всъщност са потомци на някогашни избягали чистопородни италиански рояци (майки) ( от едно време) или пък на избягали рояци носещи този митотип. Ако семейство носещ този митотип не се рои, то няма как неговия митотип да се появи сред дивите популации пчели ( освен ако някой не ходи да сменя майки по хралупите).
Ако едно семейство има митотип на Египетска пчела ( какъвто има сред пчелите в Калифорния), но въпреки това то изглежда на 99% като чиста италианка, това означава единствено че там някъде назад в поколенията по майчина линия произлиза от египетска майка.

Наистина не знам въпросното изследване по какъв начин трябва да бъде тълкувано
Аз го прочетох 3 пъти и повторих няколко реда по 10 пъти.
Видял си изводите предполагам и това което ми направи най-голямо впечатление беше:
Цитат Първоначално публикувано от Randy Oliver
Domestication of an animal comes at a cost in fitness; i.e., a lessened ability to survive in the wild without human assistance (case in point, the C1 mitotype).
Practical food for thought: I find it of special interest that despite the fact that the C1 line (“yellow” Italian [40]) accounts for a third of the mitotypes in managed bees, that it does not appear to persist in the wild (only 4% of ferals carry it). Could it be that we tend to select for stock that lacks fitness under natural selective pressure?
В природата селекцията е събрала само 4% Италианка въпреки, че е 1/3 (като митотип) от "домашните" пчели.
Аз поне така го разбирам. Много интересно защо е толкова малко...очаквах 20-30-40%.