Хайде, кажи и това, което си научил от баба си(поговорките), не само от университета. И дано си запомнил нещо от нея, защото се е родило от практиката.
Хайде, кажи и това, което си научил от баба си(поговорките), не само от университета. И дано си запомнил нещо от нея, защото се е родило от практиката.
Ники 1313, явно всички сте много докачливи, макар че не съм те обидил с нищо. Предложението си беше твое.
Та относно "зеленясването" на водата. На практика това са залени водорасли, които са разпространени навсякъде, независимо, че не ги виждаме. Развитието и размножаването им се провокира от слънчевата светлина. За това всички съдове, които пропускат светлината "зеленясват" с времето, а варела не (както вече писа колегата). В този прозрачен съд ще се случи същото. Тъй катоводата в него е в достъп с въздуха от околната среда, посредством зоната за водопой на пчелите, тя също ще се "зарази" в определен момент с зелени водорасли, дори и първоначално (при наливането) да не е имало такива. Питейната вода въобще не е напълно пречистена от тях, просто в нея са в малки количества и не ги виждаме. За това ти казах, че номера може да стане само с дестилирана вода и много честа смяна. ти колко често си на пчелина и зареждаш поилката?
Тъй като сега съм на вълна поилки, внимателно изчетох темата в търсене на вариант какъв точно модел да си направя по моите пчелини. От описаните хранилки в темата стигнах до извода, че има два основни проблема за разрешаване:
1. Водата е склонна да позеленява или плесенясва, особенно при силно слънце.
2. Периодично трябва да се носи вода на пчелина за зареждане на поилките, като това означва много труд и транспортни разходи
Позамислих се дали не могат да се премахнат тези недостатъци - тоест дали не е възможно да се измисли идеалната автоматично работеща поилка, която целогодишно да осигурява вода на пчелите без намесата на човек. Стигнах до извода, че това е възможно. Базовата идея е много проста - ще събираме в резервоар дъждовна вода. Резервоара трябва да е с непрозрачни стени, за да плесенясва по-трудно. Самият кръговрат на водата в резервоара (периодично пълнене и изпразване) би трябвало да спомогне водата да не плесенясва. Ако все пак започне да се появява плесен, това може да се предотврати посредством помпичка за аквариум, която да върти водата през малък пясъчен филтър, и тази помпичка да се захранва със соларно панелче.
Най-важното в цялата идея е да си изясним колко дъжд вали през различните месеци на годината. Поиграх си да събера данни и да ги систематизирам в таблица, както и да нарисувам графика. Ето какво се получи:
![]()
Данните са от последните 7 години от моята лична МТО станция. Цифрите в таблицата са месечното количество на валежите в милиметри на квадратен метър или в литри - това е едно и също. Вижда се че средното количество на месечните валежи са между 50 и 100 литра на квадратен метър. Ако приемем, че на пчелина разположим един 200 литров непрозрачен бидон, то за да го пълним за 1 месец ще са необходими около 4 квадратни метра площ, от които да събираме дъжда. Това може да бъде някакъв грубо скован навес от дърво с наклонен покрив и улук, водата от който ще се стича в бидона.
Остава само да се сложи кран в долния край на бидона и той да се настрои да капе с дебит около 7 литра в денонощие. Ами това е. Ако някоя година наистина се случи с много сушав месец - ами тогава ще се наложи да донесем вода на пчелина с туби, но това ще е изключително рядко - напр. един единствен път веднъж на пет години. През останалото време бидона ще се пълни сам. А ако има валежи в излишък - ами бидона просто ще прелива.
При мене лично имам фургони на повечето от пчелините си и техния покрив е с площ около 8-10 кв.метра. Тоест мога да си позволя да сложа по 2 бр. 200-литрови бидони на всеки пчелин.
Допълнителни екстри:
1. Бидона може да се закопае в земята, за да не замръзва водата в него зимно време и да стои хладна лятно време. При това положение и конструкцията за събиране на вода ще е много проста и евтина.
2. Ваденето на вода от бидона ще става посредством малка помпичка, захранвана със соларно панелче. Хитрото на този метод е че помпичката ще работи само денем и няма да се хаби излишна вода през нощта.
Ами миене ,дезинфекциране...В земята резервоар само за поливка.
Една плоскост от поликарбонат може да се ползва за събирането на водата и изпаряването.
Горната повърхност е за събирането, а долната за изпаряването.
Няма нужда да се пази от бактерии и позеленяване.
Контейнера трябва да е поне 1.50м х 1,50м.
Това ми е решението за пчелин на 2-3км от населеното място.
За литри нямам идея колко ще стигнат.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Ами то добре, ама има малки проблемчета:
1. 7 литра в денонощие означава около 0.3 литра на час - чаша и половина чай. Разпределени на по-голяма площ, за да могат пчелите от 100 кошера да пият без да се редят на опашка. Голямата площ обаче в месеците май-септември означава и доста голямо изпарение. Като се добави и консумацията на пчелите поилката в повечето време ще е празна. С този дебит един бидон 200л едва ще стига за месец. От графиката се вижда, че валежите в тези месеци са средно 60-100л. Тоест не ни стига водата.
2. От друга страна, водата, която ще тече през ноща ще напоява околната растителност, ако някой не я спира и пуска. Това е излишен разход на вода.
Решението е да има поне 2 цистерни по 200л и площ, която да ги пълни. Както и да се увеличи дебита на капене, като се спира през нощта.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Да, в действителност аз нямам представа колко вода ще пият пчелите за 1 денонощие. Ако 7 литра не стигнат, просто се слага втори бидон или дори трети. Площта на навеса не е голям проблем - така или иначе той може да се оформи като малка беседка с масичка и пейки под нея, за да може пчеларя да поседне да почине и да похапне на сянка.
Това със соларното панелче може да разреши проблема ден-нощ. Такива малки панелчета са с цена 2-3 долара и могат да управляват някакъв изпълнителен елемент (електромагнит или сервомашинка), или пък помпичка от аквариум.
Така или иначе идеята е много сурова. Дайте да я доразвием. Аз ви дадох данни за средномесечните количества на валежите, и сега нека да посмятаме малко и да видим дали не може да се направи нещо полезно с тази информация.
На имота си имам подземен резервоар с вместимост 100 кубика вода. Пълни се от сондаж и ако потрябва поливане, черпи се от резервоара. Ами има години, в които по 6 месеца водата в резервоара не е подменяна, и въпреки това до позеленяване или плесени не се е достигало. Като друг пример могат да се дадат селските кладенци - защо водата в тях никога не позеленява или плесенясва?
Не съм специалист в тази област, но съм склонен да си мисля, че ниската температура на земята (12-14 градуса), както и липсата на слънчева радиация, са достатъчни фактори за предотвратяване на плесенясването на водата. Тоест един такъв подземен бидон-резервоар би трябвало да е вечен и да не се нуждае от никаква поддръжка.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))