Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Всъщност пчеларите не знаят, че има и по-хубави майки от техните. Как така ще дават пари за нещо, което техните кошери могат да си произведат сами. С много стари пчелари съм говорил и те споделят, че НИКОГА ПРЕЗ ЖИВОТА СИ НЕ СА КУПУВАЛИ МАЙКИ !!! Не е купувал и баща им, не е купувал и дядо им. Дефакто на техния пчелин от повече от 100 години не е постъпвал СВЕЖ ГЕНЕТИЧЕН МАТЕРИАЛ. Разчитат основно на собствени маточници или на самосмяна. А там в небето кой ще оплоди майката - един Господ знае.

Как ще накараш един такъв човек да си купи поне една майка? Та това 15 или 20 лева са много пари........

Имам чувството, че така разсъждават поне 80% от пчеларите в България, особенно тези, които се кичат с прозвището "стар дългогодишен пчелар по наследствена линия (баща, дядо)". Много малък е процента на младите и/или образованите пчелари, които вече са осъзнали нуждата от качествени майки, попрочитайки това онова в интернет. Има и един процент "ДФЗ пчелари", които купуват майки защото ДФЗ плаща, иначе и те щяха да се присъединят към групата на некупуващите.
Пак да сметна...
Вземаш една майка и нейни синове оплождат мелез майките в пчелина.
Като си вземеш една майка за 20лв нека кажем, че добива ще ти се вдигне с 100грама/кошер = 0.50лв (при 5лв/кг мед)
100 кошера х 0.50 = 50лв - 20лв(цената на майката) = 30лв си напред или по 0,30лв/кошер при 100 кошера в пчелина.
Това са 100 грама/кошер/година!
Ако си купиш майка и ефекта е 100 грама, то е смешно .

Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
Матеев, те и 99% от пчеларите никога не са ползвали захар, както каза Борислав Александров. Много хора се хвалят с чиста съвест само защото имат къса памет.
Ние 3 месеца за захар не сме говорили, само за инвертиран сироп.
Да не говорим какви скандали са правили колеги в МЕТРО.

Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
Каква е ползата от собствената селекционна програма? - тази че никой не може да ти предостави пчелата възможно най-проспособена към нуждите и условията при теб. Локалната адаптация съществува. Но тя е постоянен процес, а не фиксиран. Дори и в рамките на 10 км разтояние, патогените от два отделни пчелина ( на двама различни пчелари използващи собствени си майки) не са съвсем напълно еднакви( дори и ако предположим че имат неотдавнашен общ произход - напр. формирани след подялба на наследствен пчелин между двама братя).
Кажи го направо...пчелата се селектира за количество мед и чак след това за всичко останало. Няма как да се хванеш да правиш селекция за пчелар със 100 кошера, защото пчелина му бил много високо в балкана и пашата била малко.
Аз си правя селекция, но няма как да мина без да вкарам нова линия.
Това ще ми струва много пари и ще трябва да мина поне през няколко човека докато стигна до нещо подходящо.
Имам поне още 1-2 години вътрешна селекция и след това ще трябва да купувам.
Сега наблюдавам кое семейство е активно и кое е в отпуска.
Това е от днес към 17 часа.
https://www.youtube.com/watch?v=bC4qrFeuGhc
https://www.youtube.com/watch?v=T0pZZzIyB4c
https://www.youtube.com/watch?v=dAPXSPY1ahQ

П.С. Ако видиш акар ще ти пратя по една каса бира/брой по Еконт