Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 31 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 306
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    С цялото ми уважение(казвам го искрено) ще има да чакаш.
    Много време ще мине докато започнем да купуваме майки за по-добро качество.
    Спокойно, аз вече чакам повече от 10 години, за никъде не бързам и ако трябва ще чакам още 20. Проблема си е на българските пчелари, а не мой.

При толкова много пчелари, то няма начин външни фирми да не се пробват на нашия пазар.
    Сърбите ще са първите или Румънците, защото са в ЕС и Гърците не са за подценяване, но само времето ще покаже.
    Дамяне, да си виждал цените на майките на румънците или гърците? Да, определено имат пазар тук, но едва ли ще успеят да го залеят с евтина и качествена продукция.

Пазарът се движи от това дали има търсене ,а моята прогноза е търсенето да намалее просто хората нямат пари и всеки търси да мине ако може без пари говорим за България
    Съгласен съм Радо. Това го виждам буквално всеки ден. Но нямам нищо против, напротив - привествам го.
    Хората наистина нямат пари, но когато излезе сметката за тока - плащат. Хората нямат пари, и въпреки това когато отидат в аптеката - плащат. Хиляди българи нямат пари, но за цигари намират. Голяма част от наркозависимите също нямат пари, но някак си успяват да се сдобият с това което им е нужно.

Когато Бил Гейтс е трябвало да продава DOS на DELL те са му казали - "Ти луд ли си бе? Да даваме толкова пари за нещо, което дори човек не може да пипне." Тогава той се порозумява с тях да им продава софруера по 1 $ за всеки компютър. А хората които били до него го попитали "Що се съгласи на 1 $, след като в САЩ го продаваме по няколко стотин!?"

Та, как да ви го кажа - ако не искате да плащате цената за това до края на живота си, никога не си купувайте скъпи майки. Не приемайте такива и даром! Първата доза не винаги води до пристрастяване, но човек си въобразява че от още един път нищо няма да му стане и докато се усети, вече не може ( или не иска) да спре.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    майките имат ли ЕГН, и въобще как мога да разбера от коя реколта са??? - благодаря за въпроса!!!

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Спокойно, аз вече чакам повече от 10 години, за никъде не бързам и ако трябва ще чакам още 20. Проблема си е на българските пчелари, а не мой.
    Дамяне, да си виждал цените на майките на румънците или гърците? Да, определено имат пазар тук, но едва ли ще успеят да го залеят с евтина и качествена продукция.
    Не съм казал, че няма да го дочакаме.
    По-скоро беше въпрос как да стане, като знаем условията.
    Много ще се радвам, ако стигнем до там, че да не си заслужава да си правим сами майките(да уточня, ако не се разбира от долното).
    Пчеларят няма интерес да купува майки от друга държава и дори губи от това - да не го доказвам, че отидоха 10 страници.
    Майките в България не са скъпи, а дори напротив!
    Проблемът е че пчеларя няма достатъчно печалба.
    А защо няма достатъчно печалба вече сме го говорили 1000 пъти и все тая...
    Като ще си задаваме реторични въпроси : А знаеш ли колко им е цената на меда, восъка, прашеца, прополиса, а субсидиите, а държавната им политика?
    Позитивно съм настроен, но всичко се случва много бавно.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Пчеларят няма интерес да купува майки от друга държава и дори губи от това - да не го доказвам, че отидоха 10 страници.
    А кажи го това на министерството, щото тяхната политика е точно обратната. Когато прокарваха настоящия закон твърдяха че гентетичния материал на вносните пчели стува пари и за това по-добре да се развъждат местни пчели, щото той не струвал нищо. Т.е. майките от различна раса/порода на местните имат по-висока себестойност, от което държавата губела.

Майките в България не са скъпи, а дори напротив!
    Галошите също са евтини, но повечето хора днес носят маратонки или обувки. Със тая разлика в цената на българските майки от средната на свободния пазар в Европа, представяш ли си как би трябвало да заминават със светлинна скорост към западните страни от ЕС? Представяш ли си какъв дефицит би трябвало да има на майки на вътрешния пазар??????? По ЦЕЛИЯ СВЯТ пчеларите си приличат по едно, всички гледат как да купят нещо ако може и без пари! Удивително е!

Като ще си задаваме реторични въпроси : А знаеш ли колко им е цената на меда, восъка, прашеца, прополиса, а субсидиите, а държавната им политика?
    Да, имам си някаква идея. Интересно обаче, защо датския мед нещо не се котира на българския пазар. Съдейки по разликата в цената на майките, тяхния мед би трябвало да върви у нас по 80лв бурканчето на кварталната сергия.

А, да забравих да поясня - в държавите с нормално пчеларство, майки за производство на мед се купуват почти единствено от хоби или съботно-неделни пчелари. ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ си правят селекцията САМИ (професионален пчелар без апарат за осеменяване или възможност за оплождане на майките на изолиран оплоден пункт или остров, е все едно пчелар без центрофуга). Нашата изгъзица - на пчелари с над 100 кошера да им се набива в мозъците че производството на майки не е тяхна работа (прекалено е сложно за тяхното ниво - "висш пилотаж") и по-добре да разчитат на купени, не знам къде другаде го има.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    А кажи го това на министерството, щото тяхната политика е точно обратната. Когато прокарваха настоящия закон твърдяха че гентетичния материал на вносните пчели стува пари и за това по-добре да се развъждат местни пчели, щото той не струвал нищо. Т.е. майките от различна раса/порода на местните имат по-висока себестойност, от което държавата губела.

Галошите също са евтини, но повечето хора днес носят маратонки или обувки. Със тая разлика в цената на българските майки от средната на свободния пазар в Европа, представяш ли си как би трябвало да заминават със светлинна скорост към западните страни от ЕС? Представяш ли си какъв дефицит би трябвало да има на майки на вътрешния пазар??????? По ЦЕЛИЯ СВЯТ пчеларите си приличат по едно, всички гледат как да купят нещо ако може и без пари! Удивително е!

Да, имам си някаква идея. Интересно обаче, защо датския мед нещо не се котира на българския пазар. Съдейки по разликата в цената на майките, тяхния мед би трябвало да върви у нас по 80лв бурканчето на кварталната сергия.

А, да забравих да поясня - в държавите с нормално пчеларство, майки за производство на мед се купуват почти единствено от хоби или съботно-неделни пчелари. ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ си правят селекцията САМИ (професионален пчелар без апарат за осеменяване или възможност за оплождане на майките на изолиран оплоден пункт или остров, е все едно пчелар без центрофуга). Нашата изгъзица - на пчелари с над 100 кошера да им се набива в мозъците че производството на майки не е тяхна работа (прекалено е сложно за тяхното ниво - "висш пилотаж") и по-добре да разчитат на купени, не знам къде другаде го има.
    И аз се чудя защо с тази разлика в цената няма продажби в ЕС.
    Дания я остави там са с летящи чинии, а ние още с волове.
    Като им гледам пчеларството ще кажеш, че пари има колкото искаш, а ти само да имаш желание.
    За сложното хайде...хайде...тя и колата е сложна за каране, докато не се качиш зад волана.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    И аз се чудя защо с тази разлика в цената няма продажби в ЕС.
    Значи си един от малкото българи, които си задават този въпрос.
    Продажбите са колкото някой да се подлъже от ниската цена, след това вече не повтаря ( освен ако не ги препродава - така отнема малко повече време докато клиентите спрат да купуват от него).

Според теб заслужава ли си да плащаш 4 пъти повече за майка, ако това ще доведе до увеличаване на добива само два пъти?
    Ако успееш да си отговориш на този въпрос, вече си разкрил тайната защо след като в ЕС майките са скъпи (дори и спрямо тяхния стандарт), все пак ги купуват. Еми просто нямат друг избор ако искат да не са извън бизнеса ... или на дереджето на българския пчелар.
    Ти сравняваш цената на пчелните продукти в Европа с тези в България, замислял ли си се за средния добив на един професионален пчелар в ЕС и средния добив на професионален пчелар в България. Ако искаш ми вярвай, при нашите добиви, тяхната цена на меда не би им стигнала да си покрият разходите и да излезнат на печалба. (Просто искам да кажа че пчеларството никъде по света не е лесна професия, схващането че в развитите страни пчеларите ринат банкноти с лопатите заради високата им цена на меда е силно изкривено и наивно пречупване на действителността).

Промяната няма да се случи бързо и ще бъде нужна клизма за да се случи. Най-големия проблем е да бъдат накарани пчеларите сами да поискат НЕЩО да се промени, тъй като в момента всички ги устройва напълно настоящето положение. Виж колко са поддръжниците на доцента и колко са на Матеев? Дори тези които донякъде негодуват против доцента (говоря предимно за обикновените пчелари), колко от тях ще застанат до Матеев? Какво стана с оня дезориентиран руснак, нали уж го беше духнал вятъра на промяната? - Доцента, в очите на масите все пак е учен човек и важна личност, а Матеев (или аз, или който и друг да е) кой е ? - НИКОЙ. Като Терсит ( вж. Илиада) ще го оплюят, ще го пребият и после дружно ще му се присмеят (тъжното е че се присмиват на собствената си гибел). "Господи, прости им, понеже те не знаят какво правят"

След като пчелар за пръв път се сблъска с по-добри майки, са нужни няколко години докато асимилира и усъзнае преживяното. Когато семенцето обаче веднъж се загнезди, може да става бавно и постепенно, но накрая задължително покълва и дава плод.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Всъщност пчеларите не знаят, че има и по-хубави майки от техните. Как така ще дават пари за нещо, което техните кошери могат да си произведат сами. С много стари пчелари съм говорил и те споделят, че НИКОГА ПРЕЗ ЖИВОТА СИ НЕ СА КУПУВАЛИ МАЙКИ !!! Не е купувал и баща им, не е купувал и дядо им. Дефакто на техния пчелин от повече от 100 години не е постъпвал СВЕЖ ГЕНЕТИЧЕН МАТЕРИАЛ. Разчитат основно на собствени маточници или на самосмяна. А там в небето кой ще оплоди майката - един Господ знае.

Как ще накараш един такъв човек да си купи поне една майка? Та това 15 или 20 лева са много пари........

Имам чувството, че така разсъждават поне 80% от пчеларите в България, особенно тези, които се кичат с прозвището "стар дългогодишен пчелар по наследствена линия (баща, дядо)". Много малък е процента на младите и/или образованите пчелари, които вече са осъзнали нуждата от качествени майки, попрочитайки това онова в интернет. Има и един процент "ДФЗ пчелари", които купуват майки защото ДФЗ плаща, иначе и те щяха да се присъединят към групата на некупуващите.

Като цяло ЦЕЛЕВАТА ГРУПА на хората, склонни да купуват майки, има следните характеристики:
    1. Високоинтелигентни пчелари, целенасочено търсещи в интернет знания за пчеларството с цел повишаване на добивите.
    2. Начинаещи и некомпетентни пчелари, привлечени в бизнеса от парите, раздавани от ДФЗ

По моя груба преценка пчеларите в тези две групи хора не надвишават 1000 човека. Общия пазар, генериран от тези хора, не надвишава 50 000 майки годишно. При това говорим за пазар на КАКВИ ДА Е МАЙКИ. Колкото до пазара на КАЧЕСТВЕНИ (и естествено по-скъпи) майки - според мене към днешна дата този пазар не надвишава 1000 броя на година. В следващите години ще има бавен и постепенен ръст на този пазар (на качествените майки), но както казах РЪСТА ЩЕ Е БАВЕН, защото единствения фактор за този ръст е един доволен пчелар да се похвали на друг, и той да реши да пробва първата година с 1-2 майки, а после и с повече.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Аз отворих темата за пазара на отводки и майки и като гледам от последния постинг ще си дойдем на думата ,а тя е че държавата с пчеларската програма раздвижва пазара но когато свършат парите или по точно когато спрат парите пазарът ще е този ще купи 2 майки онзи 5 майки .Сто процента съм сигурен ,че много колеги влизащи в форума ще кажат ,че са доволни от майките си и как да е другояче като колегата се похвали ,че от лежак е взел 100 кг . ,а нека каже как си произвежда майките аз това което разбрах от свищеви маточници в края на сезона нека си каже мнението колегата дали според него майката е решаваща или мястото където се намира пчелина .Аз лично се уверих ,когато направих друг пчелин като разстоянието е 3,4 км. с майки произведени само от мен ,че разликата е огромна и това качествена майка като се каже не означава сигурен добив и интелигентните пчелари ще предпочетат да си правят собствена селекция не защото няма да им се дават пари ,а защото ще зависят само от себе си.И отново за мястото масово пчелините са в селата ,а там не е най доброто място най доброто е до пашата.

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.11.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ...Като цяло ЦЕЛЕВАТА ГРУПА на хората, склонни да купуват майки, има следните характеристики:...
    В моя случай (пчеларска практика - 2-а година) с технологията по която работя (не повече от 300 семейства/пчелар), майки ми трябват само 1-път на 2-те години (само няколко) - за подновяване на генетичен материал. Тази година за първи път получих свои майки с Ентеров апарат. Поднових всички стари майки и увеличих пчелина от 5 до 20 развити семейства. Практиката, по която трябва да купувам всяка година нови "хубави майки" - не издържа никаква критика, докато пчелина не порасне до промишлени размери (~ 700 кошера), тъй като още не е напълно реализиран собствения потенциал за вътрешна селекция.
    Успех.

Автор
    Регистриран
    21.07.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Всъщност пчеларите не знаят, че има и по-хубави майки от техните. Как така ще дават пари за нещо, което техните кошери могат да си произведат сами. С много стари пчелари съм говорил и те споделят, че НИКОГА ПРЕЗ ЖИВОТА СИ НЕ СА КУПУВАЛИ МАЙКИ !!! Не е купувал и баща им, не е купувал и дядо им. Дефакто на техния пчелин от повече от 100 години не е постъпвал СВЕЖ ГЕНЕТИЧЕН МАТЕРИАЛ. Разчитат основно на собствени маточници или на самосмяна. А там в небето кой ще оплоди майката - един Господ знае.

Как ще накараш един такъв човек да си купи поне една майка? Та това 15 или 20 лева са много пари........

Имам чувството, че така разсъждават поне 80% от пчеларите в България, особенно тези, които се кичат с прозвището "стар дългогодишен пчелар по наследствена линия (баща, дядо)". Много малък е процента на младите и/или образованите пчелари, които вече са осъзнали нуждата от качествени майки, попрочитайки това онова в интернет. Има и един процент "ДФЗ пчелари", които купуват майки защото ДФЗ плаща, иначе и те щяха да се присъединят към групата на некупуващите.

Като цяло ЦЕЛЕВАТА ГРУПА на хората, склонни да купуват майки, има следните характеристики:
    1. Високоинтелигентни пчелари, целенасочено търсещи в интернет знания за пчеларството с цел повишаване на добивите.
    2. Начинаещи и некомпетентни пчелари, привлечени в бизнеса от парите, раздавани от ДФЗ

По моя груба преценка пчеларите в тези две групи хора не надвишават 1000 човека. Общия пазар, генериран от тези хора, не надвишава 50 000 майки годишно. При това говорим за пазар на КАКВИ ДА Е МАЙКИ. Колкото до пазара на КАЧЕСТВЕНИ (и естествено по-скъпи) майки - според мене към днешна дата този пазар не надвишава 1000 броя на година. В следващите години ще има бавен и постепенен ръст на този пазар (на качествените майки), но както казах РЪСТА ЩЕ Е БАВЕН, защото единствения фактор за този ръст е един доволен пчелар да се похвали на друг, и той да реши да пробва първата година с 1-2 майки, а после и с повече.
    Матеев,мисля,че вече прекаляваш.Във всеки втори твой пост ти непрекъснато обиждаш българския пчелар,бил той начинаещ или дългогодишен.Нима ми казваш,че ако не си купя майка от някой майкопроизводител съм нискоинтелигентен и некомпетентен,така ли?Е ми ще ти кажа,че никога не съм си купувал майка и нямам намерение да си купя,защото си произвеждам достатъчно качествени и пълноценни майки за собствени нужди.Не ме интересуват скапаните европейски програми и тем подобни глупости.Изкарвам достатъчно от пчеларството,за да се впиша много над средностатистичния българин и не ме притеснява ако цената на меда да падне дори и с 0,50 лв.Имам 4 пчелина по 150 кошера в едно населено място с 4 различни системи на пчеларстване и повярвай ми,няма лоша или добра година,винаги съм на печалба.
    Нямам нищо против теб и не искам да те обидя с нищо.Не не интересуват твоите планове,начинания и мечти,просто не се изкарвай създател на пчеларството в България.

Страница 10 от 31 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •