И аз се чудя защо с тази разлика в цената няма продажби в ЕС.
Значи си един от малкото българи, които си задават този въпрос.
Продажбите са колкото някой да се подлъже от ниската цена, след това вече не повтаря ( освен ако не ги препродава - така отнема малко повече време докато клиентите спрат да купуват от него).

Според теб заслужава ли си да плащаш 4 пъти повече за майка, ако това ще доведе до увеличаване на добива само два пъти?
Ако успееш да си отговориш на този въпрос, вече си разкрил тайната защо след като в ЕС майките са скъпи (дори и спрямо тяхния стандарт), все пак ги купуват. Еми просто нямат друг избор ако искат да не са извън бизнеса ... или на дереджето на българския пчелар.
Ти сравняваш цената на пчелните продукти в Европа с тези в България, замислял ли си се за средния добив на един професионален пчелар в ЕС и средния добив на професионален пчелар в България. Ако искаш ми вярвай, при нашите добиви, тяхната цена на меда не би им стигнала да си покрият разходите и да излезнат на печалба. (Просто искам да кажа че пчеларството никъде по света не е лесна професия, схващането че в развитите страни пчеларите ринат банкноти с лопатите заради високата им цена на меда е силно изкривено и наивно пречупване на действителността).

Промяната няма да се случи бързо и ще бъде нужна клизма за да се случи. Най-големия проблем е да бъдат накарани пчеларите сами да поискат НЕЩО да се промени, тъй като в момента всички ги устройва напълно настоящето положение. Виж колко са поддръжниците на доцента и колко са на Матеев? Дори тези които донякъде негодуват против доцента (говоря предимно за обикновените пчелари), колко от тях ще застанат до Матеев? Какво стана с оня дезориентиран руснак, нали уж го беше духнал вятъра на промяната? - Доцента, в очите на масите все пак е учен човек и важна личност, а Матеев (или аз, или който и друг да е) кой е ? - НИКОЙ. Като Терсит ( вж. Илиада) ще го оплюят, ще го пребият и после дружно ще му се присмеят (тъжното е че се присмиват на собствената си гибел). "Господи, прости им, понеже те не знаят какво правят"

След като пчелар за пръв път се сблъска с по-добри майки, са нужни няколко години докато асимилира и усъзнае преживяното. Когато семенцето обаче веднъж се загнезди, може да става бавно и постепенно, но накрая задължително покълва и дава плод.