Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
Ей то голяма тайна. Тихо Тихо да не я чуят много хора.
Матеев, от повече от година се подготвяш да заемеш тази ниша и имаш вече всичко необходимо. Как сега искаш някой да е преди теб за да докаже, че не си чеши езика. Искам да ти кажа, че може би ти си единствения милионер в този форум и аршина с който мериш е малко по различен от нашия. Аз примерно съм вложил всичките си спестявания и съм взел и малко заеми. Влагам всеки изкаран лев и се лишавам от много неща за да се развивам. Защо си мислиш, че не искам апарат за изкуствено осеменяване? Просто не мога да си го позволя и това прави ли ме половин човек?
Не ми се сърди, но това "нямам пари" звучи като оправдание. Най-големите наши постижения сме ги постигали ИМЕННО БЕЗ ПАРИ или по-точно с ЧУЖДИ ПАРИ. Мога да разкажа истински истории. После се появиха и наши пари, и започна да набъбва списъка с грешни инвестиции, водещи предимно до загуба, но това е друга история - лесно спечелените пари лесно се и губят. Важното е друго - когато човек има добра идея и добре направен БИЗНЕС ПЛАН, сравнително лесно може да се намери РИСКОВ КАПИТАЛ за неговото реализиране. По света има хиляди БИЗНЕС АНГЕЛИ (хора с много пари, но без идеи), както и РИСКОВИ ИНВЕСТИЦИОННИ ФОНДОВЕ. Има и разни програми както на национално ниво, така и на европейско. Просто човек трябва да ги следи тези неща. Например знаеш ли, че има европейски (не български) програми за иновации, при които се дават 50 000 EUR само за една добре разписана идея, и ако я утвърдят, дават до 1 000 000 EUR за нейното реализиране? По информационната система за пчеларството аз ще кандидатствам по тази програма и шанса да ме финансират е 99%, съдейки по това за какви други глупости дават пари.

Искам да разкажа за соларните системи - там спечелих над милион не защото бях най-умния или защото имах пари (тогава нямах пари), а защото БЯХ ПЪРВИ. Бях първия, които осъзна потенциала на този бизнес. Създадох соларен форум - първия и към днешна дата единствения. Нямах компетенции - то по него време никой ги нямаше. От единия екран четях какво пише в интернет и на другия екран пишех във форума. Учех се в движение и създадох личен имидж. Впоследствие дойде време да се правят слънчево-енергийни одити - така го реши законодателя. Изкарах 100 безсънни нощи и измислих първия в България Слънчево-енергиен одит - 70-80 листа с текст, графики и изчисления. Нямаше откъде да гледам - сам си го измислих всичко. Никой по това време не знаеше как се правят одити. Аз направих първия и всички фирми започнаха да ме копират. После дойде време да се правят проекти за слънчеви централи. Пак никой не знаеше как трябва да изглежда този проект. Пак 100 безсънни нощи и пак започнаха да ме копират. Направих на клиенти няколкостотин проекта. Бях най-скъпия проектант, но въпреки това клиентите идваха при мене, защото разчитаха на добри компетенции. После дойде времето да се правят проекти и бизнес-планове за ДФЗ. Пак бях един от първите, пак 100 безсънни нощи и т.н и т.н. После дойде времето да се правят централите и да се внасят стотици контейнери с модули. После .............. Абе историята е много дълга.........

В цялата тази история нямаше или почти нямаше вложени МОИ ПАРИ. Имаше само ЕНТУСИАЗЪМ и МНОГО МНОГО РАБОТА и ....... вложени повече от 5 години от живота ми - ден и нощ, събота и неделя. Имаше и ВЯРА, че се движа по правилния път. Tsc1 е свидетел - той присъствува в соларния форум от момента на неговото създаване и всичко това го е видял с очите си.

Поуката:
Парите не са най-важното нещо в един бизнес !!! Ако има добра и работоспособна идея, пари за нейното реализиране винаги ще се намерят. Не казвам, че е лесно, просто казвам че ДОБРАТА ИДЕЯ е по-важна от парите. Парите са следствие, парите са средство. Има хора с пари и без идеи, и те са готови да финансират рискови начинания срещу някакъв малък процент от бизнеса (около 20%). Има и банки разбира се, но те искат залози на лично имущество, докато бизнес-ангелите и рисковите инвестиционни фондове искат само един много добре направен и УБЕДИТЕЛЕН бизнес-план.