Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 14 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 140
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Клипа е 27 минути и само преди 2 дена аз го публикувах на форума.......
    Ми що се чудите тогава на братушките....

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Както колегата каза пчелите са спрели да взимат сиропа заради по студеното време и по точно заради студените нощи. Ако си направите труда да отворите някой кошер сутринта към 7-7.30 часа ще видите, че пчелите са предимно върху пилото и почти на кълбо. Те определено не поддържат вече температурата в целия кошер и вечер сиропа се охлажда и инвертирането спира. Килийките няма да се попълнят докато не се инвертира това което е вече в тях. Матеев, сега пробвай да продължиш подхранването на група семейства с инвертиран сироп и след няколко дни ако съм прав ще започнат да свалят сироп с много по-голяма скорост от тези които се хранят със не инвертиран

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Май забрави, че имам МТО станция и непрекъснато следя температури, влажности, налягания, слънчеви и UV радиации, DevPoin и много други параметри. С изключение на нощта на 5-ти срещу 6-ти всички други нощи са на ниво 9-10 градуса, а дните - на 16-18 градуса. Кошерите ми са стиропорени и гарантират няколко градуса повече, отколкото е навън. Условия за създаване на кълбо все още нямам, или ако има, то е само за 1-2 часа в сутрешните часове само на една от 5 нощи. Ето в момента външната температура е 13.9 градуса и тенденцията е към нарастване - вероятно има топли въздушни маси.

За вземането на сиропа може би щеше да си прав, ако беше масово явление, но аз вече казах че това е само при някои кошери, предимно силни и с много мед. Другите лапат, че чак им пращят ушите........

Така или иначе вече го ударихме на бас - ако напролет ми измрат семействата, публично ще се извиня на целия форум. Ако обаче оживеят 90% - очаквам публично извинение от тези, които сега ме критикуват.

ПС: Докато пишех постинга, външната температура стана 14.1 градуса.

Автор
    Регистриран
    10.10.2010
    Пчеларски район
    Велики Преслав
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Ето какво снимах вчера 05.10.14
    Съжалявам, че не снимах днес. На 100 м. от пчелина ми стърнище след ожънатото жито цялото е нацъфтяло с хардал, но не се жълтее, а чернее от пчели. Като влезеш в него имаш чувството че си в средата на рой.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Матеев,не знам защо въобще обещаваш да се извиняваш на някой за който не се знае в кой район пчеларства,от колко години е пчелар и колко кошера отглежда.Заяждането може да е отговор от водещите личности в пчеларството на които им бръкна дълбоко в някои части.След като си започнал да обещаваш,можеш ли да ми обещаеш че след две-три години ,когато вече ще си наясно как се прави промишлено пчеларство, ще ме поканиш за десетина дни на пчелините и ще ми предоставиш цялата информация която имаш.Това ще е нещо безценно за мен,защото догодина сериозно се заемам с пчеларството.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    По отношение на дебата, без заяждане си казвам мнението, че е малко късно за обикновен сироп и рискови операции. А за баса всичко ще зависи от времето зимата а там нещата са 50:50, никой не може да каже. Според мен имаш най-много десетина дена да им заредиш само инвертиран сироп все пак това са зимните пчели вече.
    Вчера отворих на 17 градуса и нямаше пчели по рамките и една не излиташе от кошера, за кълбо не може да се говори, но си дремеха сбити по рамките.
    Пчелите са пчелароустойчиви и дори да се амортизират и има 50%-тов подмор другата половина ще се опита да отгледа пило по-рано за да оцелее, тогава е хубаво да имат подходяща храна за гледане на пило. И пак времето в ранна пролет ще е решаващо. При късмет се иззимуват и 3-4 рамкови кошери (като миналата зима например).
    Винаги може по-добре.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Цъвти и бръшляна, носят жълт прашец от него. Не цъвнало и димитровчето https://www.google.bg/search?q=%D0%B...ml%3B801%3B600

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    По отношение на дебата, без заяждане си казвам мнението, че е малко късно за обикновен сироп и рискови операции. А за баса всичко ще зависи от времето зимата а там нещата са 50:50, никой не може да каже. Според мен имаш най-много десетина дена да им заредиш само инвертиран сироп все пак това са зимните пчели вече.
    Вчера отворих на 17 градуса и нямаше пчели по рамките и една не излиташе от кошера, за кълбо не може да се говори, но си дремеха сбити по рамките.
    Пчелите са пчелароустойчиви и дори да се амортизират и има 50%-тов подмор другата половина ще се опита да отгледа пило по-рано за да оцелее, тогава е хубаво да имат подходяща храна за гледане на пило. И пак времето в ранна пролет ще е решаващо. При късмет се иззимуват и 3-4 рамкови кошери (като миналата зима например).
    Моята най-голяма грешка не е че ги храня сега - това си е авариен план, в който естествено че има елемент на риск. Моята най-голяма грешка е, че не ги хранех отводките по-рано по начина, по който го правя сега. Независимо че имаше и късни отводки, ако ги бях давил със сироп, щях да постигна максимална степен на тяхното развитие. За други години вече ще знам - щом е отводка, дави се със сироп до момента, до който стане семейство, годно да събира мед. Но това пак си е мое лично решение. Вие можете да го правите по друг начин и това си е ваше лично право.

Ако наистина се окаже, че трябва някакси да се дозира дневното количество сироп, тогава просто ще стесня процепа на хранилката до необходимите размери, но базовата идея пак ще си остане - минимизация на труда посреством малко на брой ходения до пчелина и сипване в хранилката на огромни количества 70%-ен сироп (за да не се вкисва). Ако се появи конденз, който да капе в сиропа, да го разрежда, и от там - вкисва, тогава просто ще направя отвори в горната част на стените на хранилката, за да се вентилира добре.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    .... Ако се появи конденз, който да капе в сиропа, да го разрежда, и от там - вкисва, тогава просто ще направя отвори в горната част на стените на хранилката, за да се вентилира добре.
    Онзи ден като водехме спора за повърхностите и върнатия в хранилката конденз ми мина през главата идеята какво трябва да се направи за да се постигне обратното - да не се връща конденза вътре. Просто е - да се завие хранилката с тънко парче рехав вълнен плат. Вълната поглъща страшно много влага и я отделя навън. За това за планинарите и алпинистите се прави фино вълнено бельо - хем топли, хем не запарва.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Онзи ден като водехме спора за повърхностите и върнатия в хранилката конденз ми мина през главата идеята какво трябва да се направи за да се постигне обратното - да не се връща конденза вътре. Просто е - да се завие хранилката с тънко парче рехав вълнен плат. Вълната поглъща страшно много влага и я отделя навън. За това за планинарите и алпинистите се прави фино вълнено бельо - хем топли, хем не запарва.
    Най-лесния начин да премахнеш влага от подпокривната е с готварска сол.
    Слагаш сол в парче плат и го зашиваш като малка топка.
    Може да сложиш колкото искаш и особено в ъглите.
    Ако въздуха е с влажност над 75% солта попива, а ако е под 75% отдава влага.
    На практика това е вечно или докато не изгние плата.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Страница 10 от 14 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •