Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 315

Преглед на хибрид режима

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Тоест пчелите, които се раждат в момента, вече нямат шанс да доживеят до възраст, в която да се научат да летят и да се облетят. Следователно те ще умрат и ще останат живи само пчелите, родили се най-късно на 20-ти септември
    Може и да не е съвсем научно точно казано, но твърдението е вярно. Пчелите които по някаква причина не могат да натрупат мастно тяло (високи нива на витолонгенин, запаси от аминокиселини и добре развита функционална имунна система на междуклетъчно ниво), т.е. всички не-зимни пчели, трудно могат да преживеят зимата
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Може и да не е съвсем научно точно казано, но твърдението е вярно.
    Хем не е научно доказано, хем е вярно. Защо? Защото някой си го е казал. Да ама не.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от ahilis Виж публикацията
    Хем не е научно доказано, хем е вярно. Защо? Защото някой си го е казал. Да ама не.

Научното обяснение не е правилно, а не правотата на твърдението.

Прочети поредицата "Fat Bees"
    http://scientificbeekeeping.com/bee-nutrition/

Поредиците "Old Bees/Cold Bees/No Bees?", "The Economy of the Hive", "The Primer Pheromones" (без 4-тата част) и статията "An Adaptable workforce"
    http://scientificbeekeeping.com/bee-behavior-biology/

Във литературата в края на всяка статия ще намериш научната обосновка всяко едно написано твърдение.
    Това е всичкото което ти трябва за да знаеш как да си зазимяваш пчелите правилно ( това + как да си поддържаш пчелите здрави/далеч от CCD, описано в други поредици от статии).
    По-ценна и по-актуална към момента помощ от това няма да намериш другаде.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Научното обяснение не е правилно, а не правотата на твърдението.

Прочети поредицата "Fat Bees"
    http://scientificbeekeeping.com/bee-nutrition/

Поредиците "Old Bees/Cold Bees/No Bees?", "The Economy of the Hive", "The Primer Pheromones" (без 4-тата част) и статията "An Adaptable workforce"
    http://scientificbeekeeping.com/bee-behavior-biology/

Във литературата в края на всяка статия ще намериш научната обосновка всяко едно написано твърдение.
    Това е всичкото което ти трябва за да знаеш как да си зазимяваш пчелите правилно ( това + как да си поддържаш пчелите здрави/далеч от CCD, описано в други поредици от статии).
    По-ценна и по-актуална към момента помощ от това няма да намериш другаде.
    Да, ще ги прочета тез* неща, но мисля, че няма да открия нещо ново, което да ме изненада кой знае колко. Скутелаторе, все пак различавам пчела от врабче. Все пак БЛАГОДАРЯ.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от ahilis Виж публикацията
    Да, ще ги прочета тез* неща, но мисля, че няма да открия нещо ново, което да ме изненада кой знае колко. Скутелаторе, все пак различавам пчела от врабче. Все пак БЛАГОДАРЯ.
    Явно тогава си по-напред с материала, отколкото бях аз преди 5 години. И тогава аз разсъждавах по този начин, но се оказа че съм мноого далеч от това да знам всичко ( бях изчел почти всяка една книга изязла НЯКОГА от печат на български, голяма част научни изследвания достъпни на български език (дори и такива не видяли бял свят, както и няколко специализирани книги на руски (извън широко разпространените) и английски). От личен опит разбрах че само глупака си мисли че знае всичко. От тогава на сам, съм си припомнял тази мисъл на няколко пъти ( тъкмо когато си помислиш че си научил достатъчно, се появява възможност да се приземиш на земята и наново да се почустваш като в първи клас)

Надявам се след време някой ден да ми кажеш дали все още различаваш пчела от врабче.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Явно тогава си по-напред с материала, отколкото бях аз преди 5 години. И тогава аз разсъждавах по този начин, но се оказа че съм мноого далеч от това да знам всичко ( бях изчел почти всяка една книга изязла НЯКОГА от печат на български, голяма част научни изследвания достъпни на български език (дори и такива не видяли бял свят, както и няколко специализирани книги на руски (извън широко разпространените) и английски). От личен опит разбрах че само глупака си мисли че знае всичко. От тогава на сам, съм си припомнял тази мисъл на няколко пъти ( тъкмо когато си помислиш че си научил достатъчно, се появява възможност да се приземиш на земята и наново да се почустваш като в първи клас)

Надявам се след време някой ден да ми кажеш дали все още различаваш пчела от врабче.
    Никъде не съм твърдял, че знам всичко, а и никога не бих го твърдял. Това ти си го мислиш. А *врабчето* се отнасяше до това да ти подскажа, че и аз чета. Хаха. Виж как всеки мисли другия за малоумник. Хаха. Шегувам се.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Спора започна от съвсем друго. Тезата беше, че на 10 октомври пчелите спирали да се облитат, което АБСОЛЮТНА ГЛУПОСТ и всеки който има поне един кошер и го поглежда от време на време знае това. Абсолютно вярно е, че късно излюпените пчели нямат добре развито мастно тяло и съответно разполагат и с по малък ресурс за работа и живот, НО в никакъв случай не можем да кажем, че те са излишни и няма нужда от тях, защото с голям или малък ресурс те се грижат за оцеляването на семейството през зимата наравно с другите и дават "своята лепта". Вървейки по тази логика първите пчели които се излюпват в средата на февруари имат още по малко ресурс да вземем да намерим начин да и тях да премахнем, а? Те със сигурност трудно ще намерят време да се НАУЧАТ да летят. Голям смях все едно риба да се учи да плува или сухоземно да диша. Сега ще намеря време да изгледам този руснак, но ако той твърди такива неща само и само за да защити някакви свои тези БЛАГОДАРЯ имаме си такъв наш си автор (избяга ми името в момента).

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Някой сеща ли се какво беше времето зимата на 2010 срещу 2011г.?
    Винаги може по-добре.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Нова информация какво се случва с пчелите ми, след като направих едно толкова интензивно хранене по това време - ами пчелите ми са започнали ДА ГРАДЯТ. Градят навсякъде, където това е възможно. Разширяват съществуващи пити, пускат далаци или надстройки, а там където съм ги стеснил с преградна дъска, наврели са се зад нея и градят пити и ги пълнят с мед.

Ха-ха.... вече спрях храненето, но си извадих един основен извод - напролет ще ги УДАВЯ В СИРОП, за да предизвикам максимално бързо развитие на семействата, както и градеж на нови пити, тъй като все още съм в голям дефицит на такива.

Също така единия от пчеларите ми сподели, че миналата година му се е наложило също да храни през месец октомври. При това той е хранил със сироп 50/50. Пчелите му също са натрупали достатъчно запаси и се похвали, че семействата му са презимували почти на 100%.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Много е относително. Има огромно значение дали при тези 12°C (на сянка), времето е облачно, снежно-дъждовно или слънчево, дали кошерите са на сянка или на слънце, колко добре са изолирани от външни атмосферни влияния, а също дали са оцветени с тъмни или светли цветове, колко студено е било времето след последното облитане, съответно какво е количеството изядена храна, а също какво е нейното качество. Зависи също така дали скоро пчелите са се облитали, т. е. колко са на зор. Ако кошерът е на сянка, а пчелите не изпитват голяма необходимост от облитане (примерно облитали са се преди не повече от седмица), може да не излетят масово и при 15°C. Тогава дано да има хубаво време през следващите три - четири седмици. Ако кошерите ги напече хубаво слънцето, пчелите могат да излязат и при 7-8°C на сянка (на слънце, предполагам, ок. 15°C ), а ако са много на зор, може и при още по-ниски температури дори...

P. S. Черен найлон на огряната от слънцето стена на кошера може да помогне...

Administrator:
    Постинга е редактиран, като от него са премахнати спама и обидните намеци.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •