Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 24 от 121 ПърваПърва ... 1422232425263474 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 231 до 240 от общо 1210
  1. #231
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Точно така - това е основният въпрос. Някакво инвертиране винаги ще има, ако в сиропа се сложи инвертаза. Въпросът кога трябва да спрем да бъркаме и да решим че сиропа е готов - след седмица или след 3 месеца? Трябва да има някакви контролирани условия (кисленност, температура и време) и някакво изследване, направено при тези контролирани условия. И после само се повтарят условията пак и пак и пак и без да правиш изследвания си сигурен, че се е инвертирал един какъв си процент.

    При неконтролирани условия с параметри, в които няма повторяемост, всяка една твоя варка ще е с различен процент на инвертиране. И ти никога няма да знаеш колко е той. Може да се окаже че нищо не си инвертирал, или пък другата крайност - държал си го много повече, отколкото е било необходимо. И в двата случая си прекаран.

  2. #232
    Има ли метод при който в домашни условия без лабораторен анализ да се провери % на инвертирането ? Явно това е спасението при неконтролирани параметри на процеса .
    Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper

  3. #233
    Заслужил Автор
    Регистриран
    04.06.2014
    Мнения
    293
    Пчеларски район
    Русе
    Ето едно забавно обяснение на инвертирането на захар: https://www.youtube.com/watch?v=LvoEbveAVts
    В този случай, обаче, има много неизвестни - какъв процент от захарта се е инвертирала, какви нови съединения са се образували...

  4. #234
    Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Мнения
    2,590
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Точно така - това е основният въпрос. Някакво инвертиране винаги ще има, ако в сиропа се сложи инвертаза. Въпросът кога трябва да спрем да бъркаме и да решим че сиропа е готов - след седмица или след 3 месеца? Трябва да има някакви контролирани условия (кисленност, температура и време) и някакво изследване, направено при тези контролирани условия. И после само се повтарят условията пак и пак и пак и без да правиш изследвания си сигурен, че се е инвертирал един какъв си процент.

    При неконтролирани условия с параметри, в които няма повторяемост, всяка една твоя варка ще е с различен процент на инвертиране. И ти никога няма да знаеш колко е той. Може да се окаже че нищо не си инвертирал, или пък другата крайност - държал си го много повече, отколкото е било необходимо. И в двата случая си прекаран.
    Чистотата на захарта може да се измери като се направи разтвор и се измери проводимостта.
    Колкото по-добре провежда електричество, толкова повече пепелно съдържание има.
    Мисля, че ще има разлика между инвертиран и неинвертиран сироп, но пепелното съдържание може да промени резултата.
    Друг вариант е да мерим вискозитета, но става страшно.
    С поляриметър нямам идея как се работи, но видях, че с него са правени тестове.

  5. #235
    VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Мнения
    2,255
    Пчеларски район
    Приморско
    Ако някой може да създаде храна,като немската апинверт/както се хвалят те ,че неможе да се установи при изследвания/и е български производител,аз ще съм първият който ще започне да пазарува при него.Стига сме наливали пари в чужди икономики.

  6. #236
    Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Мнения
    1,566
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Ивайло Георгиев - ingivo Виж публикацията
    Има ли метод при който в домашни условия без лабораторен анализ да се провери % на инвертирането ? Явно това е спасението при неконтролирани параметри на процеса .
    Спасението е лабораторният анализ, колко беше - 30-40-50 лева някъде?!? - вярно при инвертиране на едно 30-50 литрово бидонче при неконтролирани условия и параметри, то трябва всеки път да се дава проба и много-много не се връзват нещата...
    На сайта където продават Пчелит видях някакви такива подобни лентички за измерване на %-то ниво на инвертаза, мисля че струваха някакви стотинки, ама дали ще вършат работ въобще си нямам на идея!?!

  7. #237
    VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Мнения
    3,589
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    .....
    На сайта където продават Пчелит видях някакви такива подобни лентички за измерване на %-то ниво на инвертаза, мисля че струваха някакви стотинки, ама дали ще вършат работ въобще си нямам на идея!?!
    Сега е момента да се тестват върху сиропа на Матеев и да сравнят резултатите с тези от лабораторията.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

  8. #238
    VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Мнения
    1,056
    Пчеларски район
    Сливен
    Лентичките от сайта на Пчелит мерят само глюкозата, която е равна на фруктозата и дават някакьв резултат по цветна скала. Ако се поразпита по лабораториите може и тука да има. Не може да няма лентички за мерене на глюкоза в крьвта или урината.

    П.С.

    http://apteka.framar.bg/30008110/%D1...BE%D0%B7%D0%B0

    Упс, това са ленти за глюкоза, но дали ще попадне сиропа в диапазона им на измерване?
    Винаги може по-добре.

  9. #239
    Наблюдател
    Регистриран
    03.10.2010
    Мнения
    17
    Пчеларски район
    с. Брестовене, общ. Завет
    При направата на инвентиран сироп с ензима инвертаза, при при 70% захарен сироп и 30градуса температура и 5гр. инвертаза за колко време се получава или става готов инвертиран сироп?

  10. #240
    Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Мнения
    569
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    70% сироп се получава от 70 кг захар, 30 литра вода и 5 г от ензима инвертаза при температура от 50-55 градуса за 24 часа, при което се получават около 98-99 КГ инвертиран сироп.
    Keep Walking...

 

 
Страница 24 от 121 ПърваПърва ... 1422232425263474 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •