Нека не забравяме добрата стара филоксера,внесена преди 100 години в кух бастун от шпионин по българските земи.Щом тогава са можели да мислят и да действат по този начин,не виждам причина да не го правят и сега.Защо ли българското земеделие от водещо в челната петица в света, стигна това ниво?Защо станахме пазар за нискокачествени храни,а нашите изнасяме(което оцеля де)?
Онзи ден си бера грозденцето и си мисля за ресвератрола и изведнъж ми светна кои сортове биха били най-богати на ресвератрол и съответно виното приготвено от тях.Ами това са старите български лозя,които не се пръскат.За да оцеляват без пръскане,това означава,че имат много добра защита, тоест големи нива на ресвератрол.Тук обаче идва и конфликта - световната лозарска мафия,никога няма да признае подобен факт,защото това ще противоречи на целите им - печалбата на всяка цена.Ще въртят,ще сучат и все техните най-реномирани сортове,ще бъдат най-богати на ресвератрол.Такива мисли ми се въртят из главата.Та значи колеги,пийте си алжирката(обявена за канцерогенна от световната мафия,както и всички останали директни сортове) и като ви дойде градуса,им теглете една за здраве.