Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 140

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Сиропа с който подхранвах е 1:1, но ще става и за по-гъст. Налягането си го регулира компресора с два манометъра е. Бидона при 2 бара започва да изпуска леко, на 1.5 бара държи.
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Сиропа с който подхранвах е 1:1, но ще става и за по-гъст. Налягането си го регулира компресора с два манометъра е. Бидона при 2 бара започва да изпуска леко, на 1.5 бара държи.
    С гъстия е интересна работата. Може да се окаже ниско това налягане.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Интересно ми е това "120 кошера за 40 мин." предполагам, че в тези 40 мин. не е включено отварянето и затварянето на сандъците. На мен с бензинова водна помпа райдер ми отнема около час за 75 сандъка с отваряне на сандъци, хранилки, пълнене 1,5. литра и след това затваряне.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Значи гледах този клип с подхранването http://www.youtube.com/watch?v=xLxk93u5P8I и експериментирах. Слагам летвична под задната част(дъното) на бутилката, за да я повдигна. Страшно съм доволен. Сложих две бутилки от кола с по два литра сироп.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Вълчан Виж публикацията
    Значи гледах този клип с подхранването http://www.youtube.com/watch?v=xLxk93u5P8I и експериментирах. Слагам летвична под задната част(дъното) на бутилката, за да я повдигна. Страшно съм доволен. Сложих две бутилки от кола с по два литра сироп.
    Преди време някой колега беше постнал това видео. Изглежда ми по-практично от бутилките...

https://www.youtube.com/watch?v=gZtlLx-dY-w

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Въпрос на вкус. Ако спукаш този найлонов плик става страшно. Като гледам как внимателно ги поставят. Бутилките ги пълниш и пак ги ползваш. https://www.youtube.com/watch?v=LUh6WkiknvA Тук има и как се пълни плика, но аз не съм му привърженик на този метод.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ето една статистика, свързана с храненето със захарен сироп:

Аз по принцип храня всеки вторник и петък - тоест 2 пъти в седмицата и наливам по 700-800 грама сироп, максимум литър. И това се прави всяка една божа седмица в продължение на 8 месеца (от март до септември) с малки изключения, когато има силна паша. Или 8 месеца по 4 седмици по 2 хранения - общо 64 хранения за един сезон. Ако добавим и зимните хранения - стават около 70 броя. Транспорта при едно хранене е около 400 километра (4 бригади по 100 километра). Ако сложим лев на километър - това прави около 400 лева транспорт. Общо работят 12 пчелари - тоест едно хранене струва 12 надника като труд по 8 часа по 5 лева - общо 720 лева труд за 1 хранене. Като умножим по общия брой храненета през годината и се получават 78 000 лева на година. През тази година вложих в хранене 1 ТИР със захар на стойност 23 000 лева. Не са важни абсолютните стойности, а пропорциите. При вас абсолютните стойности може да са други, но пропорциите ще са подобни.

Забелязвате ли какъв парадокс се получава?
    За да раздам на пчелите 1 ТИР със захар аз влагам труд и транспорт колкото за още 3 ТИР-а. И семействата пак са слаби, защото вместо истинско хранене аз само ги дразня с тези минимални дози сироп 2 пъти в седмицата. Следователно от икономическа гледна точка храненето на принципа С МАЛКИ ДОЗИ, НО РЕДОВНО е ПЪЛЕН АБСУРД.

Не е ли по-добре тогава да се използва алтернативата ВИНАГИ ПЪЛНА ХРАНИЛКА (8-9 литра), което ще сведе годишния брой храненета до по-малко от 10? И тогава вместо 1 ТИР пчелите вероятно ще изядат 2 или дори 3 ТИР-а, но пак крайната сума ще се получи ПО-МАЛКА. И освен това семействата ще са много по-силни.

Струва си да се замисли човек............

Иначе като се раздели на броя на кошерите се получава, че в един кошер на година влагам захар за 12-13 лв. и още 36-37 лв. труд и транспорт, за да се разнесе тази захар. Струва си да се направи точно обратното - вложената захар да е за около 30 лв., вложения труд и транспорт да е под 10 лв. и остават 10 лв. икономии. Както се казва - когато цифрите (фактите) говорят, и боговете мълчат.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •