Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 110

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    12.01.2014
    Пчеларски район
    Троянски Балкан
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Нещо извън темата за кошерите, но свързано с обработката и сушенето на материала. По-добро сушене от това в естествени условия на открито няма! Това с изкуственото сушене в сушилни е за замазване на очите на клиента. Обяснявал ми го е стар майстор, че дървесината иска време да изсъхне, защото настъпвали някакви промени на клетъчно ниво. Изсушена в сушилня бързо дървесина отново поема влага и деформациите продължават...
    Господин tsc1, за пореден път коментирате тема, за която нямате дори елементарни познания. Но какво да се прави, въпрос на манталитет, явно трябва да си запълвате времето някакси.

Относно сушенето на дървесината: Основно дървесината се дели на иглолистна и широколистна. От своя страна иглолистната се дели на такава със смолни канали и такава без смолни канали. Широколистната дървесина се дели на кръговопореста и пръснатопореста. Кръговопорести са дъб, кестен, ясен, бряст, акация и др. Те са с най-плътна структура и са най-качствени кати дървесина. Пръснатопорести са бук, габър, липа, чинар, бреза, върба, топола и т.н. Те са с по-ниска плътност и съответно с по-ниско качество. Широколистната дървесина е много подходяща за производство на кошери, особено дъб, ясен и акация, които са здрави, устойчиви на атмосферни влияния, особено на влага, но има няколко проблема. Първо е плътността - кошерите ще са много тежки, работата с тях става много трудна, да не говорим за корпусните кошери. Второ - цената. Нормално е и най-ценната и качествена дървесина да е най-скъпа. Същите са и проблемите с останалите широколистни видове - голяма плътност и висока цена. Изключения правят липата, тополата и върбата. Но все пак ресурсите от тези 3 вида са ограничени, а и цената не пак по-висока от тази на иглолистната дървесина.
    Както казах, иглолистната дървесина бива без смолни канали - ела, тис, хвойна и със смолни канали - различните видове бор, смърч, дугласка, мура, лиственица и т.н. Поради съчетание на плътност, цена и наличие на пазара, иглолистната дървесина е масовата за производство на кошери. За предпочитане е тази със смолни канали, защото смолата в дървесината, макар и в незначителни количества увеличава трайността и устойчивостта на дървесината, а и също спомага за по-ниското влагопоглъщане.
    Сушенето на дървесината: Един от най-сложните процеси в дървообработването. Най-просто казано дъските след разбичване са от порядъка на 60-80% влажност и тя трябва да се свали на 10-12% за производство на мебели и 15-18% за градински мебели, в това число и кошери. Огромните проблеми идват от факта, че като се изпарява влагата самата дървесината променя своите размери. да вметна само, че има няколко вида вода в дървесината, но най-важни са свободната вода, която може да се изпари свободно при атмосферни условия и химически свързана вода, която е на клетъчно ниво. Колкото е по-плътна дадена дтрвесина, толкова химически свързаната вода е повече. А тя не може да се изпарява при обикновени атмосферни условия. Тя се отделя само в сушилно при определени режими на сушене. Та уважаеми господин tsc1, изкуственото сушене в сушилни НЕ е за замазване на очите на клиента.
    В тази връзка примерно тежката букова или дъбова дървесина трябва да стои десетки години, за да падне влажността до поносими параметри, но пак химически свързаната вода не може да се изпари. За по-леката иглолистна дървесина това време е доста по- кратко. 4-5 години дъски престояли на съхо и проветриво място са достатъчно влажноста да падне до нива, подходящи за производство на кошери. През това време дъските ще се изкривят, но сушенето става бавно и в последствие ако има напражения в самата дървесина, то те ще са малки.
    Сушенето в сушилни: То изключително много зависи от вида на самата дървесина, от началната влажност и от дебелината на дъските за сушене. За доброто и качествено сушене си има различни режими, които зависят от посочените по-горе параметри, а също и от вида на сушилнята. Няма да се спирам на самият процес на сушене. Само ще кажа, че ако не се спазват тези режими, то това води до некачествено сушене, а от там и до некачествена дървесина. Може крайната влажност да е с по-висок или по-нисък % от желаната, но основният проблем при некачественото сушене са създалите се напрежения в самата дървесина. Те се изразяват в пукнатини, изкривявания или остатъчни вътрешни напрежения. Вземаме една дъска, гледаме я права, няма пукнатини или изкривярание, но при започване на обработка се нарушава нейното равновесие и тя започва да се криви, пука и т.н.

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Вътрешни напрежения.jpg
Прегледи:      371
Размер:	58.0 KB
ID:	2039
    На снимката се вижда - това беше права, гладка дъска докато се беше срязана през средата - получи се изкривяване от около 10см на 2 м дължина.
    Та това което искам да кажа е: за производството на кошери може дървесината да не се суши изкуствено в сушилня, но периода за сушене е прекалено дълъг - 4-5 години. За това дървесината се суши в сушилни за около 20-30 дни и най-важното - трябва да се спазвар режимите за сушене, за да имаме качествена дървесина.

PS: И най-важното - нека всеки коментира това, от което разбира, защото е малко смешен и в повечето случаи досаден. Аз никога не бих си позволил да обсъждам платки, транзистори и всичко от този род, защото познанията ми не са на нивото, на което да дам вярна и качествена информация. Та господин tsc1, за вас оставам платките и транзисторите, но ви моля оставете дървесината и методите й за обработка за хора, които имат по-големи познания от вас за нея
    Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Уважаеми г-н Тотевски,
    Къде твърдя че разбирам от дървесина??? Просто описах какво съм чул от специалистите и какво показа личния ми опит. Нищо повече! А като гледам двата текста, не виждам и някакви особени различия.
    Щом сте компетентен по дървесината, коментирайте и докажете компетентноста си щом го твърдите. Аз не претендирам за такава компетентност, просто споделям впечатления. Нямам ли това право?
    Апропо, бихте ли посочили на какво най-много се смяхте в поста ми, за да се посмея и аз?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Не си трови нервите, Тотевски. Преди време и аз му се връзвах на този "форумен трол" , така се самоопределя той. Но един колега ми намомни това, което аз споделих с теб.

Автор
    Регистриран
    12.01.2014
    Пчеларски район
    Троянски Балкан
    Вие може да си коментирате и изказвате мнения по каквито си искате теми. Живеем в такова време, че всеки може да говори каквото си иска и не съм аз човекът, който би ви забранил това. Но за да твърдите нещо, проверете дали то отговаря на истината, за да не заблудите четящите или слушащите ви.
    На какво се смея ли...? Смея се на това, че времето на енциклопедистите е отминало още 18 век. Просто обемът на информация в момента е толкова голям, че е абсолютно невъзможно един човек на да обхване и 1/1000 от нея. А вие и още един потребител на този форум се опитате да бъдете последните енциклопедисти, да изказвате и коментирате всякакви теми. ОК, дерзайте! Макар и понякога достадно, това е преди всичко забавно. А ако не ми харесва - просто не чета.
    Успех и извинения ако съм нарушил нивото ви на комфорт.
    Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Totevski Виж публикацията
    Вие може да си коментирате и изказвате мнения по каквито си искате теми. Живеем в такова време, че всеки може да говори каквото си иска и не съм аз човекът, който би ви забранил това. Но за да твърдите нещо, проверете дали то отговаря на истината, за да не заблудите четящите или слушащите ви.
    На какво се смея ли...? Смея се на това, че времето на енциклопедистите е отминало още 18 век. Просто обемът на информация в момента е толкова голям, че е абсолютно невъзможно един човек на да обхване и 1/1000 от нея. А вие и още един потребител на този форум се опитате да бъдете последните енциклопедисти, да изказвате и коментирате всякакви теми. ОК, дерзайте! Макар и понякога достадно, това е преди всичко забавно. А ако не ми харесва - просто не чета.
    Успех и извинения ако съм нарушил нивото ви на комфорт.
    Все пак нещо по-конкретно? Бих искал да видя къде е грешката. Човек винаги може да научи нещо ново от специалист като Вас.
    Далеч съм от енциклопедистите, обикновено само споделям опит. Там къде се считам специалист влизам в по-дълги разговори, обикновено по конкретна идея.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Наблюдател
    Регистриран
    11.09.2014
    Пчеларски район
    Шумен
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	IMAG0784.jpg
Прегледи:      440
Размер:	97.2 KB
ID:	2129Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	IMAG0785.jpg
Прегледи:      439
Размер:	109.2 KB
ID:	2130Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	IMAG0786.jpg
Прегледи:      436
Размер:	77.6 KB
ID:	2131Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	IMAG0787.jpg
Прегледи:      437
Размер:	52.9 KB
ID:	2132Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	IMAG0788.jpg
Прегледи:      437
Размер:	95.2 KB
ID:	2133Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	IMAG0790.jpg
Прегледи:      440
Размер:	78.5 KB
ID:	2135
    Това е кошера който закупих от "яки кошери"
    Аз съм доволен!
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри IMAG0789.jpg‎   IMAG0791.jpg‎   IMAG0792.jpg‎   IMAG0793.jpg‎  

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Цената каква е?

Наблюдател
    Регистриран
    11.09.2014
    Пчеларски район
    Шумен
    Цитат Първоначално публикувано от ivootur Виж публикацията
    Цената каква е?
    130,00 лв с ДДС

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Цитат Първоначално публикувано от милен овчаров Виж публикацията
    130,00 лв с ДДС
    Това е цената за варианта ти с 4 корпуса нали(дъно, 4 корпуса, табла и капак)?
    Защото първата снимка е с 3 корпуса доколкото виждам.

Наблюдател
    Регистриран
    11.09.2014
    Пчеларски район
    Шумен
    истината е че каквото видях на снимка в сайта това и получих

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •