Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 11 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 110
    Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    А, май ще си дойдем на думата къде е "ключа за палатката"...?!?
    Някой написъл "пчелни кошери продава" в гугъл, излезли му няколко резултата в продавалник/olx и още тук-там, хванал най ниската цена, без грам да мисли какво качество ще получи за тази цена, доставено му е най-вероятно по куриер, никога не са се виждали с дърводелеца "фейс-ту-фейс"(лице в лице), да обсъдят нещата, елементи на кошерите, дребни детали, да му видиш работилницата/цеха/фабриката - какъв му е капацитета, качеството, да ти покаже готова продукция, да ти даде идеи, да ти покаже, че е в час с нещата, на ти с материята(аз съм попадал на производител, който имаше огромен цех, с какви ли не машини, доста материал на склад, в момента като отидох цеха не работеше, нямаше и един кошер дори да ми покаже, единственото което ми показа бяха заготовки за рамки; даваше "приемлива" цена на кошери - ама как да поръчваш от такъв, без да видиш, без да пипнеш след сато си бил на място...?!?). И после плюете по тоя или оня, е не че не са си заслужили, но за ниска цена - ниско качество. Вярно, че за 2-3-5 кошера не е рентабилно да обикаляш цяла България на длъж и на шир(освен ако не съчетаеш полезното с приятното, тръгваш на туризъм - опознай родината за да я обикнеш...), ами тогава отиваш в местният пчеларски магазин и си купуваш кошери от тях, на малко по-висока цена(може да достигне и до два пъти тази от интернет), но поне насреща си имаш реален продавач, с който меоже да си договориш гаранция и оправдания от рода на: "аз само ги продавам - не ги произвеждам..." просто да не вървят, пък и тея търговци(по пчеларските магазинчета) които са с дългосрочна визия внимателно си подбират производителите на кошери, чиято продукция да търгуват - точно за да няма такива проблеми. Аз при нас в Русе, съм виждал кошери да продават и в магазини за мебели дори.
    принципно е така,но думите доверие,качество,гаранция и т.н явно вече са минало не може всичко да пипнеш и видиш преди да го поръчаш!!

А, май ще си дойдем на думата къде е "ключа за палатката"...?!?
    Някой написъл "пчелни кошери продава" в гугъл, излезли му няколко резултата в продавалник/olx и още тук-там, хванал най ниската цена, без грам да мисли какво качество ще получи за тази цена, доставено му е най-вероятно по куриер, никога не са се виждали с дърводелеца "фейс-ту-фейс"(лице в лице), да обсъдят нещата, елементи на кошерите, дребни детали, да му видиш работилницата/цеха/фабриката - какъв му е капацитета, качеството, да ти покаже готова продукция, да ти даде идеи, да ти покаже, че е в час с нещата, на ти с материята(аз съм попадал на производител, който имаше огромен цех, с какви ли не машини, доста материал на склад, в момента като отидох цеха не работеше, нямаше и един кошер дори да ми покаже, единственото което ми показа бяха заготовки за рамки; даваше "приемлива" цена на кошери - ама как да поръчваш от такъв, без да видиш, без да пипнеш след сато си бил на място...?!?). И после плюете по тоя или оня, е не че не са си заслужили, но за ниска цена - ниско качество. Вярно, че за 2-3-5 кошера не е рентабилно да обикаляш цяла България на длъж и на шир(освен ако не съчетаеш полезното с приятното, тръгваш на туризъм - опознай родината за да я обикнеш...), ами тогава отиваш в местният пчеларски магазин и си купуваш кошери от тях, на малко по-висока цена(може да достигне и до два пъти тази от интернет), но поне насреща си имаш реален продавач, с който меоже да си договориш гаранция и оправдания от рода на: "аз само ги продавам - не ги произвеждам..." просто да не вървят, пък и тея търговци(по пчеларските магазинчета) които са с дългосрочна визия внимателно си подбират производителите на кошери, чиято продукция да търгуват - точно за да няма такива проблеми. Аз при нас в Русе, съм виждал кошери да продават и в магазини за мебели дори.
    Брава на тебе , рагада ма от разззз.
    Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
    Алберт Айнщайн.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Кирил, моят постинг не е насочен към теб, а към цялата тема, и този който я повдигна - но ако смяташ че се отнася и за теб, твое си право...
    А при нас няма голямо изобилие от производители на кошери, в цяла Северна България не са малко, но цените нямат нищо общо с това което е там, от където идва дървеният материал... Трябва си обикаляне, няма как.
    Този пост е редактиран от Искрен Мутафов; 24.09.2014 в 01:13.

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Кирил, моят постинг не е насочен към теб, а към цялата тема, и този който я повдигна - но ако смяташ че се отнася и за теб, твое си право...
    А при нас няма голямо изобилие от производители на кошери, в цяла Северна България не са малко, но цените нямат нищо общо с това което е там, от където идва дървеният материал... Трва си обикаляне, няма как.
    Искрен нали затова е този форум да си помагаме,да изразяваме мнение и така,ако искаш да закриваме форума и готово,а и откъде си сигурен че не съм видял кошерите преди да поръчам? А и не е гаранция,че като видиш дадения кошер ако ще и на рентген да го миниш не се знае новия кошер,който ще ти направи няма да е от суров материал и тем подобни неща!!!

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    И, точно затова(заради идеята за да си помагаме) по-горе много подробно съм обяснил комплексността на факторите при избора на производител на кошери. Да, никога няма гаранция, че всичко ще е перфектно - ама начина по който орева света, пускаш линкове към интернет обяви и публикува само една снимка на коешер от който си недоволен, то остава в мен впечатление, че си си ги купил по интернет. Само, че от идеята да си помагаме залитаме да оплюваме тоя или оня производител.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    То и китайските стоки ги оплюваме, че са с ниско качество, но въпреки това всяка една къща е задръстена с китайски боклуци. Просто всеки трябва да е наясно, че КАЧЕСТВОТО СТРУВА ПАРИ, и когато започне да си купува кошери по 60-70 лева, няма никакво право да оспорва качеството. Предполагам на всички е известно, че само материала в един кошер струва около 50-60 лева, ако е качествен. Труда в него също е около 5-6 часа - тоест 30 лева. Материали, амортизация на машини и помещения, данъци към държавата и осигуровки - всичкото това струва пари, и ако си направите труда да сметнете, лесно ще видите че цена под 100 лева на кошер е НЕВЪЗМОЖНА. И ако все пак се продават такива кошери, то това означава че НЕЩО НЕ Е НАРЕД С ТЯХ.

Така че не се правете на обидени от качеството, за коeто самите вие сте си виновни, защото купувате рамки по 40-50 стотинки и кошери по 60-70 лева. Пазарът в пазарната икономика е АДАПТИВЕН. Той предлага за потребление това, КОЕТО СЕ ТЪРСИ. И след като търсенето на БОКЛУЦИ е голямо, ами пазарът ще се адаптира да ПРОИЗВЕЖДА БОКЛУЦИ. Не се сърдете на другиго, а на вас си - сами сте си виновни.

Аз защо не се оплаквам от кошерите си? Напротив - само ги хваля, защото НАИСТИНА СА ДОБРИ. Имам перфектно качество, и ДОБРОВОЛНО ЗАПЛАТИХ НЕГОВАТА ЦЕНА. Когато и вие заплатите цената на качеството, само тогава имате право да се жалвате, ако нещо в него не е наред. Когато купувате най-евтиното, то това означава че ДОБРОВОЛНО СЕ СЪГЛАСЯВАТЕ С НИСКОТО КАЧЕСТВО.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ще ви разкажа една история, от която аз лично си извадих една много важна поука. Става въпрос за едни дъсчици от дърво, от които си нарязах хиляди бройки с цел да номерирам стойките и позиците по тях в пчелините си. Това заради информационната система. На тези дъсчици набих с такер PVC карти с надписи. Буквално след 2 седмици голям процент от картите се изметнаха или измъннаха от дъсчиците. Започнах да разследвам случая. Да имаше и изметнати дъсчици, при които картите се бяха изскубнали от тях заради измятането. Повечето дъсчици обаче бяха перфектно прави и въпреки това картите пак се бяха изскубнали. Реших да си понаправя малко експерименти с дъсчиците, като ги кисна във вода и след това ги суша в печката. Оказа се, че те си ПРОМЕНЯТ РАЗМЕРИТЕ. Не се измятат - просто си променят размерите с около 5-6 процента в посока увеличаване на размера. Говорим за материал с перфектно качество - знаете че аз не правя компромиси с качеството. На база на експериментите си направих следните изводи.

1. Дървения материал при сушене си ПРОМЕНЯ РАЗМЕРИТЕ.
    2. Сушенето в сушилня е САМО ЧАСТИЧНО дотолкова, щото материала да стане подходящ за мебели, стоящи на сухо.
    3. Вън на дъжда и слънцето обаче материала се подлага на ДОПЪЛНИТЕЛНО СУШЕНЕ, което предизвиква ДОПЪЛНИТЕЛНИ ИЗМЯТАНИЯ или разширения
    4. След 2-3 седмици престой на дъжда и слънцето материала придобива ОКОНЧАТЕЛНИ РАЗМЕРИ, които след това вече почти не се променят с времето.
    5. Ако искаме да направим някакво изделие от дървен материал, и то да не се измята или разсъхва в бъдеще, първо материала трябва да е престоял поне 1 месец навън на открито - под дъжда и слънцето. Нека да се цепи, пука, измята - важното е че това, което остане, ще има вече ОКОНЧАТЕЛНИ РАЗМЕРИ. Ако от такъв материал се направи кошер - то той ще е перфектен.

Това е моето наблюдение. Между другото имам стойки от дървени греди, правени преди 2 години. На някои от тях гредите така са се изметнали, щото са скъсали метална видия с дебелина почти колкото цигара. Невероятно, но факт. Възникващите напрегнатости в материала са огромни, и нищо не може да ги спре, освен предварителното РАЗСЪХВАНЕ на материала в РЕАЛНИ ПРИРОДНИ УСЛОВИЯ и чак тогава правене на кошери, рамки или каквото и да било друго. На практика излиза, че най-добрия дървен материал може да се получи от стари палети, дъски или греди, ползвани преди това например за кофражи в строителството, или захвърлени на двора и престояли година-две на природни условия.

ОСНОВЕН ИЗВОД:
    Сдобиването с перфектен дървен материал е СКЪПО УДОВОЛСТВИЕ, което не могат да си го позволят фирмите, бълващи в огромни количества ЕВТИНИ рамки и кошери. Ако един кубик сушен дървен материал струва около 400 лева, то за да стане ПЕРФЕКТЕН, цената му сигурно ще скочи до 1000 лева - това заради допълнителното време, труд и загуба на материал от влошения рандеман.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    То и китайските стоки ги оплюваме, че са с ниско качество, но въпреки това всяка една къща е задръстена с китайски боклуци. Просто всеки трябва да е наясно, че КАЧЕСТВОТО СТРУВА ПАРИ, и когато започне да си купува кошери по 60-70 лева, няма никакво право да оспорва качеството. Предполагам на всички е известно, че само материала в един кошер струва около 50-60 лева, ако е качествен. Труда в него също е около 5-6 часа - тоест 30 лева. Материали, амортизация на машини и помещения, данъци към държавата и осигуровки - всичкото това струва пари, и ако си направите труда да сметнете, лесно ще видите че цена под 100 лева на кошер е НЕВЪЗМОЖНА. И ако все пак се продават такива кошери, то това означава че НЕЩО НЕ Е НАРЕД С ТЯХ.

Така че не се правете на обидени от качеството, за коeто самите вие сте си виновни, защото купувате рамки по 40-50 стотинки и кошери по 60-70 лева. Пазарът в пазарната икономика е АДАПТИВЕН. Той предлага за потребление това, КОЕТО СЕ ТЪРСИ. И след като търсенето на БОКЛУЦИ е голямо, ами пазарът ще се адаптира да ПРОИЗВЕЖДА БОКЛУЦИ. Не се сърдете на другиго, а на вас си - сами сте си виновни.

Аз защо не се оплаквам от кошерите си? Напротив - само ги хваля, защото НАИСТИНА СА ДОБРИ. Имам перфектно качество, и ДОБРОВОЛНО ЗАПЛАТИХ НЕГОВАТА ЦЕНА. Когато и вие заплатите цената на качеството, само тогава имате право да се жалвате, ако нещо в него не е наред. Когато купувате най-евтиното, то това означава че ДОБРОВОЛНО СЕ СЪГЛАСЯВАТЕ С НИСКОТО КАЧЕСТВО.
    Това е истината но тук контрата на повечето колеги е "Няма пари", "То и скъпите са боклуци" на практика трудно може да се угоди на мнозина....
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    4. След 2-3 седмици престой на дъжда и слънцето материала придобива ОКОНЧАТЕЛНИ РАЗМЕРИ, които след това вече почти не се променят с времето.
    10 години брат. Да си виждал стари дървени дограми и каси на прозорци?

Най-важното при дървото е да е расло на северен склон, да е отсечено преди да тръгнат соковете напролет или след спирането им наесен, както и фазата на луната. Т.е. в годината има едни 20-30 дни в които е добре да се добива дървения материал. Питай някой стар майстор на бъчви, там тези неща са от огромно значение (в противен случай бъчвите стават само за декорация).

Това е и причината кошери на по 60 години все още да са в по-добро състояние от много нови, изкарали 1-2 зими.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Нещо извън темата за кошерите, но свързано с обработката и сушенето на материала. По-добро сушене от това в естествени условия на открито няма! Това с изкуственото сушене в сушилни е за замазване на очите на клиента. Обяснявал ми го е стар майстор, че дървесината иска време да изсъхне, защото настъпвали някакви промени на клетъчно ниво. Изсушена в сушилня бързо дървесина отново поема влага и деформациите продължават.
    Когато започнах да си строя нов апартамент преди 14 години, съкооператорите бяха се спрели на двукатна дървена дограма от чам, защото била евтина. Опитах се на две събрания да им обясня какво ги чака след 4-5 години и че ще си избият допълнително вложените пари от икономиите за отопление, ама кой да слуша. Реших да си действам сам. Консултирах се с един добър майстор и се спряхме на дъб. Блока беше в началото на строежа, но той поръча и закупи материала. Оставиха го да съхне две години навън и тогава направиха дограмата. Тя после още година и половина остана на склад, докато вървяха довършителните дейности. Едва след това майсторите я "прогониха" окончателно, след което последва две ръце лак и поставиха стъклопакетите. Живея вече 8 години в апартамента и нямам мръднала врата или прозорец и на милиметър. Всичко се отваря и затваря с лекота почти до херметичност. А съседите, които не ме послушаха пропищяха още на третата година от незатварящи се прозорци.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Страница 6 от 11 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •