Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
Нави ме...
При 70 евро за майка...меда трябва да е по 20 евро на едро.
Ако проблема цъфне сериозно в Италия...трябва да се забрани вноса.
Поне логиката това диктува.
Сега остава един предприемчив "аптекар" да реши да внася МКБ. - да не давам идея, че много ограничени хора има.

Хубавото е че забраната за внос няма да го спре- той ще си долети сам. Погледни историята - трахейния акар и вароатозата се разпространяват в Европа при положение че никой от тях не може да живее и да се размножава извън пчелното семейство. На вароатозния акар му отнема 10-ина години, на МКБ .... ще сме късметлии ако пчеларството се запази по старому още 3 до 5 години. Да казвам ли че има голяма вероятност ВЕЧЕ да се е разпространил и във други държави от ЕС (тъй като по всичко личи че местните пчелари са си натискали парцалите цяла година)?

Ще бъде нечестно да кажа че и на мен не ми е минавало през главата да си внеса МКБ, но по етични причини съм го сметнал за неприемлив вариант. Разглеждал съм го като просто един от възможните сценарии за развой на нещата.

Между другото, средната цена на свободно оплодена майка на свободния пазар (в ЕС) е 30-40 евро, пък цената на едро на меда колко е, вие ще кажете. Всеки може да провери достоверността на горенаписаното.
Ако на българския пчелар не му узрее каунската глава и да си промени закона, той ще трябва да плаща повече от останалите. ....И тука вече няма да може да мине с по-евтиния вариант.