Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 6 ПърваПърва ... 23456 ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 58
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Правилата на форума не съм ги писал аз, а Ванката, много време преди аз да вляза в този форум. Аз само добавих едно единствено правило. В последно време ти се активизира и в много твои постинги има обидни намеци към мене или към други хора. Нямам намерение нито да ти правя справки, нито да се занимавам с тебе и да си губя времето. Предупредих те веднъж, предупредих те два пъти, трих ти постинги - докога мислиш че ще продължавам да те търпя. Аз да не съм пъдар, за да търча да почиствам след тебе.

Разбери - във форума се обсъждат ПЧЕЛАРСКИ ПРОБЛЕМИ, а не личности. Ако случайно това не го разбираш - прав ти път. Знаеш ли колко човека вече ми писаха в ЛС да ме питат защо продължавам да те търпя? Нямам никакво намерение да споря с тебе или да ти слушам философските възгледи. Не разбираш ли, че всеки един твой постинг с обяснения и философствания нарушава поне 5-6 правила на форума????????? Ако случайно не си ги чел, сега е момента да го направиш, защото със следващия подобрен постинг просто ще те БАН-на, без повече да се церемоня.

Към всички останали - сами виждате колко е добре дискусиите да се водят в дух на разбирателство и взаимопомощ. Всеки приказва за проблемите си и който може - помага. Всички обаче предполагам вече сте разбрали колко е лесно някой да се засегне, ако негов колега дори и без да иска намекне нещо личностно. За да не се случва това, наистина е най-добре да се говори само за проблема и за нищо друго, а не да се правят намеци дали нещо е глупост или не, дали някой бил умен или глупав, дали някой е казал простотия или не и т.н. И когато някой без да иска напише нещо, което да засегне някой друг, редно е да се извини, а не да вади от 1000 кладенеца вода, и да се втурва в обяснения как нищо не е направил, а всъщност вече прави спам и зацапва темите с личностните си проблеми и с проблемите на характера си.

Още веднъж - обсъждайте пчеларски проблеми, а не кой колко е умен или глупав, и кой какви простотии е написал. Внимавайте да не засегнете случайно някого, защото много боли, така, както ще ви боли и ако вас ви засегнат.

И още нещо - неведнъж съм писал, че аз съм ГАРАНТ за реда и спокойствието в този форум. Модераторите безкористно ми помагат в тази задача. Та като гаранти ние поемаме върху себе си негативните последици на тази роля и не веднъж ни се е налагало да си губим времето и да си хабим нервите, влизайки в спор с поредния провокатор, който си мисли че форума му е бащиния. Искам обаче да кажа, че и ние сме хора, и че нашето време също е ценно. Правилата на форума ни дават права да трием спам и обидни постинги без предупреждение и без обяснение защо сме го направили. Единствен съдник ни е собствената съвест, и досега аз не съм забелязвал някой модератор да спекулира с нея. Просто искам да кажа на всички, че ние страдаме от СОБСТВЕНАТА СИ ДОБРОТА и по принцип избягваме да трием каквото и да било, въпреки че понякога някой нарушава правилата на форума по една или друга причина. Това че си мълчим и траем обаче не означава, че не го забелязваме. И ако някога на някой направим забележка, то това означава, че вече ни е прикипяло. И върха на нахалството ще е ако този, на когото направим забележка, вместо да си вземе поука, започне да спори и да вади от 1000 кладенеца вода. Искам да кажа, че това е просто СПЕКУЛАЦИЯ С НАШАТА ДОБРОТА, но всяко нещо си има граници. От сега натаък ще трия без предупреждение и без обяснения постингите на Ahilis, ако собствената ми съвест прецени, че в тях има личностни обидни намеци. А ако продължи в този дух и не си вземе бележка, просто ще го БАН-на отначало само за няколко дена, а ако продължава - ще го БАН-на завинаги.

ПС: този постинг ще бъде изтрит след 24 часа, както и всички спам постинги на Ahilis, и всички негови обидни намеци към един или друг човек, които ги наблюдавам от около една седмица време.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Здравейте. На пролет ще правя нов пчелин, като местото е силно ограничено. 19/5м. Ивица от всякъде е с висока ограда от 2,5м от плътна мрежа... Искам да събера 20 бр кошера. Правоъгълника е разположен така, че широките страни гледат изток и запад а тесните юги север. Вие как бихте наредили кошерите при тези условия?

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Би могъл да направиш 5 групи от по 4 кошера (побират се върху малко повече от 1 кв.м.)
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Кръстев Виж публикацията
    Здравейте. На пролет ще правя нов пчелин, като местото е силно ограничено. 19/5м. Ивица от всякъде е с висока ограда от 2,5м от плътна мрежа... Искам да събера 20 бр кошера. Правоъгълника е разположен така, че широките страни гледат изток и запад а тесните юги север. Вие как бихте наредили кошерите при тези условия?
    При такива размери на ивицата според мене нямаш абсолютно никакъв избор. Прелките на кошерите не е редно да са обърнати една срещу друга - трябва да гледат към откритото пространство, тоест към дългите страни на оградата. Самата ограда трябва да е поне на 2 метра разстояние, така че остава ти едно единствено решение - всички кошери да са наредени в една дълга редица в центъра на ивицата. Отпред остават около 2 метра за пчелите да излитат и да си правят облитане без да се блъскат в мрежата, отзад също остават около 2 метра за тебе да работиш. Ако оставиш в началото и в края на дългата част по 2 метра за минаване на количка например, и за да не са плътно допрени кошерите до оградата, остават ти само 15 метра за да разположиш 20 кошера. В 15 метра има 30 позиции за кошери (на всеки 50 сантиметра е една позиция). Най-разумното разпределение при това положение е два кошера един до друг - празна позиция - два кошера - празна позиция и т.н.

Това е - друго просто няма как да се измисли. Пред избора дали прелките да гледат на изток или на запад, по-доброто решение е да гледат на изток.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Слагал съм кошери на 60-70см. от оградна мрежа и мога да кажа, че не се удрят в нея дори и когато се връщат понатоварени, ОБАЧЕ определено мрежата им пречи, защото лесно се забелязва как почти спират пред нея, зависват и една две секунди преценяват как да минат през нея. Когато се облитат е още по интересно. Сякаш се опитват да запомнят точно квадратите свободно пространство.
    В отговор на въпроса поддържам Матеев, но си мисля че може и на два реда да успееш с шахматно разположение, задължително по двойки. Ако мрежата е 150см. висока поне толкова отстояние от нея, а от зад може да минеш и с 80-100 см.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Интересно как биха реагирали пчелите на тънка рибарска мрежа, опъната на 2-3 метра над пчелина, с отвори, достатъчни да минават свободно пчелите, но непреодолими за пчелоядите?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Мрежата която ще се използва за заграждането е първо 1,5м телена на квадратчета и после 2,5м зелена против вятър и хорските очи, защото е близо до път!!!
    Мисля че измислих схема. Понеже ще работя с по 1 помощно семейство на 2 кошера, то ще се мести ту от едната и ту от другата страна на двойката кошери..... Ще гледат на юг като ще са на по 2-ки в 5 реда. като по между тях ще има пътека 1/1,5м широка....Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	WP_20140916_007.jpg
Прегледи:      442
Размер:	143.0 KB
ID:	2012

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Отварям тази тема отново, въпреки че многократно се е обсъждала във форума. Днес аз получих информация, която обърна с краката нагоре представите ми как трябва да е ориентиран в пространството един кошер. Бих я пренебрегнал, ако не звучеше ПРЕКАЛЕНО ЛОГИЧНО. И тъй като това е един нов момент в моите познания, реших да повдигна темата отново, за да си изясним доколко това е вярно или не.

Става въпрос за днешната статия "Как е правилно" във вестник Пчела и кошер. Статията се явява превод на друга една статия от вестник "Пасека Росии". Накратко - в нея се цитират две чисто нови за мене твърдения:

1. Пчелите предпочитат да градят пити в посока СЕВЕР-ЮГ !!!
    2. Най-добрата ориентация на един кошер е когато прелката е насочена на.......... НА СЕВЕР !!!
    Да се включа и аз с малко практичен опит. Навремето баща ми си правеше експирименти (всеки пчелар трябва да премине през тази фаза). Направи си едни кошери като кошерини ще постна снимка. Та тези "кошери" са без стандартни рамки и рояците заселвани там сами трябваше да си изградят питите. Пчелина е с ориентация север-юг, входа е на юг. След първото заселване последва и първата изненада. По-голямата част от тях си изградиха питите север-юг. Но имаше такива, които направлението на питите беше изток-запад (топло разположение), но за наша изненада имаше и такива, които питите бяха изградени по диагонал.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри IMG_5423.jpg‎  

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Да се включа и аз с малко практичен опит. Навремето баща ми си правеше експирименти (всеки пчелар трябва да премине през тази фаза). Направи си едни кошери като кошерини ще постна снимка. Та тези "кошери" са без стандартни рамки и рояците заселвани там сами трябваше да си изградят питите. Пчелина е с ориентация север-юг, входа е на юг. След първото заселване последва и първата изненада. По-голямата част от тях си изградиха питите север-юг. Но имаше такива, които направлението на питите беше изток-запад (топло разположение), но за наша изненада имаше и такива, които питите бяха изградени по диагонал.
    Размери и по детаелни снимки? Ако може.

Наблюдател
    Регистриран
    23.09.2014
    Пчеларски район
    гр.Дряново
    Здравейте!
    Вече е време за зазимяване, но днес попаднах на темата за ориентацията на кошерите по време на медосбор и бих искал да споделя.
    Прочетох за това преди време в един руски сайт http://bee-home.ru/influence-of-lumi...s-of-bees.html
    като извадка от учебник по пчеларство.
    Щом присъства там, смятам че не е само експеримент.
    Другото с което направих връзка е това на което ме е учил един стар пчелар. Той ми беше казал следното: "Така ще си поставиш кошерите, сутрин рано да ги огрява, през деня (особено през най-топлите часове) по възможност да са на сянка и привечер отново да ги огрява.". (Например в близост до дървета).
    Въпреки, че не се говори за посоки, крайната цел като че ли е същата :-)
    Любител

Страница 4 от 6 ПърваПърва ... 23456 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •