Здравейте, колеги.
Искам да попитам, колко би ми излязло горе-долу покупката на всички машини, нужни на един пчелар да си произвежда сам кошерите.
Благодаря предварително.
Здравейте, колеги.
Искам да попитам, колко би ми излязло горе-долу покупката на всички машини, нужни на един пчелар да си произвежда сам кошерите.
Благодаря предварително.
Минимум 150-200лв.
Всички машини е много широко понятие.
Максимум... е виж...
Циркуляр
Фреза
Абрихт-щрайхмус
Винтоверт
Дрелка
Пистолет за горещ въздух
Ренде
Лентов шлайф / Виброшлайф / Ексцентършлайф
Ъглошлайф
Прободен трион(зеге)
Електрожен
Компресор
Пистолет за боядисване
Пневматичен такер
Прахосмукачка с филтър
Аспирация
Работни маси
Стяга
Може да пропускам нещо...
Благодаря за бързия отговор
А максимума ( изброените машини) колко биха стрували?
Зависи от класа и марката на машините.
Правиш си един бюджет и след това го разпределяш.
Виж цените в онлайн сайтове и втора ръка също е вариант.
Консумативите също трябва да ги погледнеш.
Малките разходи правят сумата, а машините ги вземаш само 1 път.
Гледаш да имат поне 2-3г гаранция, ако ще виждат много работа.
Пример ЕВТИН КОМПРОМИС:
Циркуляр - RAIDER RDP-TS11 - 522лв
Фреза(стационарна) - мин. 500лв втора ръка
Абрихт-щрайхмус - WoodStar PT 65 - 583лв
Винтоверт - RAIDER RD-CD20 - 40лв
Дрелка/бормашина - RTR RTRELK313 - 40лв
Пистолет за горещ въздух - RTR JS-601X - 23лв
Ел.Ренде - RAIDER RD-EP01 GT - 48лв
Виброшлайф - FERM PSM1026 - 43лв / Лентов шлайф - Raider RD-BS08 - 57лв / Ексцентършлайф Raider RD-RSA03 - 57лв
Ъглошлайф - Raider RD-AG11 - 50лв
Прободен трион(зеге) - Raider RD-JS19 - 50лв
Електрожен - Raider RD-WM10 - 123лв
Компресор - RAIDER RD-AC01 - 181лв
Пистолет за боядисване - Raider RD-SGC03 - 67лв
Пневматичен такер - RAIDER RD-AS02 - 52лв
Прахосмукачка с филтър(Прахоуловител) - RAIDER RD-DC01 - 380лв
Аспирация - 100лв
Работни маси 200-300лв
Дърводелска стяха - 10лв/брой поне 4бр = 40лв
Стяга(скенджа) 2-странна 200-300лв
4-странна струва 1100лв с доставката. Не ти препоръчвам да се хвърляш на такива работи.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Всичко: 3242лв
Производителите на кошери да почерпят, че отказах много хора да си правят сами кошерите
С мерак, пот, кръв, инат и малко майсторлък може и с машини за 200лв да си направиш добър кошер.
Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 13.09.2014 в 12:48.
Това щрайхмусче са му много малки ножове и няма да върши никаква работа. Ще трябва доста по-голям щрайх и от него още поне 500лв. към сметката.
Ако си правиш кошерите от фибран, може да се наложи да ползваш само малка част от тези машини. Аз си направих няколко експериментални и ползвах циркуляр, зеге, ножици за ламарина и пистолет за пяна.
Рамките, ако решиш да ги ковеш с такер - ще трябват още неща.
Той човека иска обща представа.
Те и добрите фрези са над 1500лв.
Винтоверта е 12v, пистолета за горещ въздух гори на 10 дена, шлайфовете и рендето са абсолютен боклуци, зегето става само за картон.
Като започне да лепи на 2-странна стяга дъските стават на хармоника или незалепват добре.
Знаем 2 и 200
Ще уплашим хората...недей така...
Говорим за кошери, а не за топлоизолация![]()
Хахаха... фибранът освен топлоизолация има още много други функции. Ако искаш ще ти покажа снимки на това, което съм направил....или погледни в другите теми.
Всеки избира от какъв материал да си прави кошерите, но за всеки вид кошер, може да се използват машини.
Явно е в някоя забутана тема и не ги намерих, но фибран съм виждал.
За мен лично е невъзможно да практикувам с кошери от фибран.
Цената и здравината не ми харесват.
Чуден материал, но за подложка на паркета.
Като влезе вода във фибрана и изолационните му качества се стопяват.
Мислех за полистирен(ЕPS) ,но колкото и голяма плътност да има пак няма да издържи на боя дето го чака.
Изобщо не бях предубеден дори напротив, бях сметнал всичко с 10см EPS.
Разговарях с Баумит, Аустротерм, Максим и още един куп фирми и всички ми казаха, фибрана да го забравя, а стиропора ще ми излезе златен.
XPS и EPS се лепят най-добре с PU, но тази отрова не е за хранителни цели.
Цената стана абсурдна и се отказах от тази идея.
Всеки сам решава с какво да си трови пчелите.
Прегледай тази тема: http://pchelari.com/forum/showthread...B5%D1%83%D1%81 В този форум има още няколко теми на тази тематика. А относно това - дали този материал е отровен за пчелите....няма нужда да спорим, понеже кошери от полистирен се ползват от мнооооого години![]()
За кошер НЕ се ползва EPS, а XPS! Стиропорът (EPS) пчеличките го гризат. Аз ползвам XPS на фирма Фибран - Русе. Фибранът, който е с така наречения "вафлен" релеф, не е достатъчно плътен. Прави се чрез пресоване. Най-удачен е гладкият, понеже е наистина с голяма плътност. Цяло лято ползвах нуклеуси от фибран и вече 2 месеца имам кошер от този материал. Преди да заселя пчелите вътре, пробвах колко тежест може да издържи - оказа се, че 100кг са му малко![]()
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))