Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
Вчера говорих с приятел в Германия и направо ми каза цената по фактура от българска фирма.
6,80 ЕВРО/КГ само не знам дали е с ДДС и дали транспорта е включен в цената, но дори и 5 Евро да е пак няма нищо общо с 5лв/кг
Фирмата в Германия го изнасяла за САЩ и Азия като произведено в Германия. Sehr gut...a...
Утре трябва да се чуем пак и ще го попитам за ДДС, но пак...нещата няма да са много различни.
Мислех да не го казвам това без да имам фактура пред мен, но мисля че мога да имам вяра на човека.
[/B][/U]
Колега цитирам г-н Матеев:

Накратко информацията до момента:
1. Цените на меда са международни и се диктуват от големите държави-износителки.
2. България заема ПОДЧИНЕНА РОЛЯ - тя не може да влияе на международните цени. Може само да се съобразява с тях.
3. Най-високото ниво в йерархията в България са малко на брой фирми-износителки, които притежават скъпо оборудване за милиони, и тяхната роля основно се свежда в ХОМОГЕНИЗИРАНЕ НА МЕДА в големи партиди с ЕДНАКВИ ПАРАМЕТРИ.
4. Междинно ниво се явяват няколко стотин дребни регионални фирми - ПРЕКУПВАЧИ, които обслужват големите фирми-износителки.
5. Както фирмите-износителки, така и фирмите-прекупвачи, се вместват в един тесен диапазон от надценки (20-30 стотинки), с които си покриват разходите и им остава някаква дребна печалба, по-малка от 10%. В абсолютна стойност обаче печелят много, защото превъртат големи обеми.

Истината е, че не ги знам какви са точните сметки на изкупвачите и на фирмите-износителки. Имам съвсем груба представа от знанието за изкупна цена от 4.20 (2.15 EUR) и знанието за световна цена от статистиките (2.20-2.60 EUR). От разликата на тези две цени си вадя заключението, че прекупвачите и износителите се вместват в един много тесен диапазон от 20-40 евроцента. Ако приемем съвсем грубо, че половината са разходи, то тогава като печалба остават 10-20 евроцента, разделени между две категории фирми - прекупвачи и износители. Тоест по 5-10 евроцента на фирма. Именно затова и казах печалба ПОД 10%, по-точно 3-5%, което е смешно малко в света на бизнеса. Трябва обаче да се отбележи факта на големите обеми и факта, че едни и същи пари се превъртат няколко пъти в рамките на годината. Това вероятно докарва на тези фирми 10-12% годишна печалба, което вече си е съвсем в реда на нещата.

Щях да се учудя, ако беше нещо по-различно. Пазарната икономика в повечето случаи винаги довежда нещата дотам, щото фирмите да имат годишна печалба от порядъка на 10%. Тези фирми, които прилагат по авангардни технологии в управлението на ресурсите, могат да постигнат 12-13% печалба. По-мурдарските фирми падат на 6-7% печалба и техните собственици непрекъснато се чудят защо не го захвърлят целия този бизнес с хилядите главоболия и не си сложат парите на депозит в банката. Това са естествени процеси и пазарната икономика ВИНАГИ (с малки изключения) свежда нещата до такива разчети.

Изкупвачите изнасят на 5.20-5.30 без ДДС. Тези числа съм ви ги казвал и друг път. В единия лев, в който трябва да се вместят, най-голямото перо са амортизации за инвестицията и лихвите по кредити. Инвестицията е минимум 1 милион лева, което значи лихви по кредити от порядъка на 120 000 лева на година. После се назначават около 10 човека на работа, което прави още около 120 000 лева на година. Само от тука те вече са вътре с 240 000 лева и ако средно преработват по 500 тона на година, това вече прави 50 стотинки разход на килограм мед.

Транспорта по организирането на изкупуването на един единствен ТИР от 20 тона е около 1000 лева. Изследванията са средно около 3000 лева. Транспорта на ТИР-а до Европа е около 3000 лева. Или от 20 000 лева приход на ТИР, те дават половината за заплати и за лихви по кредити, а от останалите 10 000 дават поне 6000 за организация на изкупуването, преработката и експорта. Остават им печалба не повече от 4 000 лева на тир или това прави около 20 стотинки на килограм мед.

Ако годината е обилна и има много мед и много експорти, средната печалба може да се вдигне и до 30-40 стотинки на килограм, но при бедна и лоша година излизат на нула или дори на загуба. Всички тези цитирани от мене цифри са многократно проверявани от различни източници. Защо си мислите, че аз досега не съм станал изкупвач - ами именно защото още на етап проучване се оказа, че техния бизнес ВЪОБЩЕ НЕ Е ПЕЧЕЛИВШ. Освен това е и МНОГО РИСКОВ. Един единствен върнат камион поради антибиотици, ГМО или някакви други проблеми, и годината им отива на кино.

Мое лично мнение е, че изкупваческия бизнес в България е СИЛНО ИЗЦЕДЕН и работи по ръба на фалита. Периодично фалирват фирми и ги купуват нови собственици, които все още не знаят на какво се нахендрят. От една страна изкупвачите са притиснати от некачествения мед, който се опитват да им го пробутват разни пчелари-тарикати, които на ниво България са над 40-50%. Има цели области, в които меда е предимно с антибиотици. От друга страна са големите европейски изкупвачи, които са много наясно с всички ценови нива по цялата верига, и които за нищо на света няма да се съгласят да отпуснат допълнителни 10 евроцента с цел стабилизиране на Българските изкупвачи. И са си прави - да не би кукувица да им е изпила акъла - това си е пазарна икономика и ако западните фирми печелят от нея, то те си я държат тази печалба за себе си.

П.С. Според разсъжденията и изчисленията на г-н Матеев и цената на меда, която е споделил приятеля ти от Германия се явява според мен доста голяма разлика. От къде се получава тя?