Цитат Първоначално публикувано от sstania Виж публикацията
Здравеите!днес имах щастието да попадна на този форум и да се регистрирам , не знам въобще да ли се следи от някои новите постове но сам длъжен да опитам.Та предстои ми регистрация на пчелин, да видим да ли сам разбрал правилно

1.Хващам дядото и с наториалниат акт отиваме при адвокат да оформим документи за отдаване на земята / вслучая е собствена на дядото/да ми е отаде под наем или без вазмезно ,за направата на постоянен пчелин, след това при нотариуса за заверка.

2.с тези документи за ползване на дадения парцел / в регулаця/ ,отиваме при кмета / наместника на селото/ и изискваме бележка за притежаване на определен брои кошери/роеве/ и удостоверява че на даденото място имаш определен брои кошери

3. С тези документи от т.1 и т.2 отиваме в ОДБХ да пуснем вече същинското заявление за регистрацията на пчелина, като там пак се заявяват определените броеве/ роеве/
които притежавам

4. Чак след това чакаме ветеринар за номер на пчелина и за регистрация в БАБХ и ветеринарен дневник

Простете за невежеството ми но не знам да ли сам разбрал правилно, ако модераторите стметнат за добре нека изтрят поста , да не се повтаря, някои да одговори дали сам в правелната посока
При нас в русенско поне реда е малко по-различен, или поне последователността:
1. Отивам в ОДБХ и им сазвам че искам да регистрирам пчелин, попълвам някаква бланка(не си спомням точно каква) и ми дамат регистрационен номер на животновъдният обект(ЖО).
2. Това с адвоката можеш да го прескочиш, нотариуса ще ти свърши същата работа - ще ти подготви договор за наем на мястото. Но аз ги прескачам и адвоката и нотариуса. Изготвям си сам един договор със собственика на мястото(баба ми, или баща ми), а ако и на мое име нотариалният акт, то не ми трябва договор(представя се само нотариалният акт в ОДБХ). Но ако ЖО ще се регистрира не на физическо лице, а на ЕТ(едноличен търговец), то тогава трябва договора за наем да е нотариално заверен.
3. С номера на ЖО отиваме при кмета/наместника на населеното място, за да ни издаде удостоверение, че пчелина ни е вписан в регистара на кметството(това го искат от ОДБХ, защото при евентуални пръскания на посеви или за комари - кмета е длъжен да ни уведоми). Аз обикновенно се ги подготвям сам удостоверението в два екземпляра, нося го на кметицата за подпис и печат, едното остава в кметството, другото го нося в ОДБХ.
4. Отивам в ОДБХ нося документа за собственост(наем), удостоверението от кмета и вече може да се населва пчелина - дали с декларация за собственост на пчелни семейства или с ВМС(пътен лист за купени/преместени пчелни семейства). Ветеринарният дневник може да се попълни още в началото, но със сигурнос трябва и още един документ. Договор с частно практикуващ ветеринар за преглед на пчелите(че им е джи пи).
Такава е при нас последователността, освен ако не са направили някакви промени последните месеци, щото те нещата в ОДБХ, доста динамично се променят - е гледам ги вчера протестират нещо и те за пари...