Много малко има написано по света за инвертазата. Заради твоя въпрос се поразрових в Google и Wikipedia, и открих много малко информация, дори и в английската част, където обикновенно статиите са огромни и пълноценни. Знаем само че е ензим с много сложна химическа формула, ама каква е - никой не може да ти каже. Е намерих една картинка какво прави инвертазата - ще я публикувам, защото е интересна. В молекулата на захарозата има едно нестабилно кислородно атомче, което с кеф би се свързало с някакво водородно атомче, стига да има кой да му го даде под ръка. Явно инвертазата го прави това. Ха-ха ..... такива свободни водородни атомчета има в киселинните разтвори. Те всъщност осигуряват ниското PH на разтвора. Ето тука вече логиката си дойде на мястото, както и защо инвертазата (и инвертирането) се нуждаят от киселинна среда. Ами необходими са водородни атомчета - ха-ха..... И тези водородни атомчета, наготово наелектризирани с положителен заряд, аз ги осигурявам с двете пакетчета лимонтозу........ Всъщност се разбива една молекула вода на съставните си части и аз мисля, че именно киселата среда в съчетание с инвертазата се грижат за този процес.
Между другото във Wikipedia се споменава, че инвертирането може да се прави и само със сярна киселина, без участието на инвертаза. Явно инвертазата не е необходима при силно кисела среда. Може би тя спомага само за това инвертирането да се прави при слаба кисела среда. Важното е да има свободни водородни атомчета (ниско PH), а те могат да се получат по няколко различни начина.
![]()

Цитат