Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1210

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Матеев инвертазата на ПЧЕЛИТ действа на друг принцип. Сиропа трябва да е не повече от 35 градуса и отлежава за 48 часа на стайна температура освен това и не се добавя киселина. Трябва да се подхрани до 2-3 дена от направата на сиропа, което значи че няма трайност, но пък се спестява от всякакви нагреватели и електроника. На път съм да си поръчам, би ли казал колко струва приблизително изследването за грюкоза/фруктоза.
    Винаги може по-добре.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Матеев инвертазата на ПЧЕЛИТ действа на друг принцип. Сиропа трябва да е не повече от 35 градуса и отлежава за 48 часа на стайна температура освен това и не се добавя киселина. Трябва да се подхрани до 2-3 дена от направата на сиропа, което значи че няма трайност, но пък се спестява от всякакви нагреватели и електроника. На път съм да си поръчам, би ли казал колко струва приблизително изследването за грюкоза/фруктоза.
    Не знам как е с твоята инвертаза, но моята си иска както температура, така и киселинност. Чета инструкцията буква по буква и изпълнявам, без да се замислям много-много за неща, които не ги разбирам. Та във връзка с това искам да публикувам и последните изследвания, които потвърждават съмненията ми, изказани по-горе, че проблема с ХМФ е СИЛНО ПРЕУВЕЛИЧЕН. Вече няма две мнения по въпроса. Всички наши притеснения за уж "голямото" ХМФ са напълно безсмислени. Дори и да искаме да го направим голямо, трудно ще постигнем нещо повече от 1.2 mg/g. Ето вижте:

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	HMF.jpg
Прегледи:      665
Размер:	109.9 KB
ID:	1943

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    На практика най-голямото ХМФ, което успях да постигна въпреки зверските ми експерименти с температури и киселинности, е 1.17mg/kg. От този момент нататък вече спокойно и с чиста съвест мога да препоръчам на всички пчелари:

Хора, правете си инвертиран захарен сироп както си искате, и не се вживявайте да мислите за киселинност или ХМФ !!! Със сигурност те ще са в нормата. Цялата тази тема беше изписана за да може някои хора да "покажат" колко са на ти с химията, но числата от изследванията говорят съвсем друго, а именно:

ИНВЕРТИРАНЕТО ПРИ ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ И НИСКА КИСЕЛИННОСТ Е НАПЪЛНО БЕЗОПАСНО както за хората, така и за пчелите !!!

Щях да се учудя, ако беше другояче. Не забравяйте, че цял живот ние лапаме купешки торти и други сладкиши с инвертиран захарен сироп, и още не сме умрели.....

Евала !!! Наистина когато цифрите говорят няма място за повече обсъждания. Благодарности на Матеев за положения труд !!!
    Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Не знам как е с твоята инвертаза, но моята си иска както температура, така и киселинност. Чета инструкцията буква по буква и изпълнявам, без да се замислям много-много за неща, които не ги разбирам.
    Тази инструкция на кутията ли е? Би ли могъл да я снимаш и публикуваш? Понеже аз си взех по-малко количество и не ми изпратиха никаква инструкция от Аналитика ООД.

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	HMF.jpg
Прегледи:      665
Размер:	109.9 KB
ID:	1943
    Захарен сироп N5, при какви условия е приготвен(време, температура)?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Тази инструкция на кутията ли е? Би ли могъл да я снимаш и публикуваш? Понеже аз си взех по-малко количество и не ми изпратиха никаква инструкция от Аналитика ООД.

Захарен сироп N5, при какви условия е приготвен(време, температура)?
    Ето какво ми пратиха от Аналитика ООД: Инвертаза.pdf

Пробите с номера 4 и 5 са двете проби, които ги правих с най-висока температура - 55 градуса по Целзий. Едната (номер 4) е на 48-часов сироп, взета от най-левия казан, а другата (номер 5) е на 24 часов сироп от друга варка със същите параметри, взета от средния казан. И двете проби са взети в понеделник сутринта, но са занесени в лабораторията някъде по обяд. Изследвани са чак във вторник, което означава, че пак в бутилките е имало допълнително инвертиране, докато са стоели в лабораторията.

Ясно осъзнавам, че това бавене в лабораторията изкривява резултатите, защото инвертазата продължава да си работи и в бутилките с пробите. Нищо обаче не мога да направя по въпроса. Лабораторията си има стотици други по-важни в момента изследвания, и трябва да сме доволни от факта, че все пак се съгласяват да ми свършат работа. Мисля че това забавяне не е кой-знае колко голям проблем, защото то влияе на съотношението на захарите, но не на ХМФ-то.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Ето какво ми пратиха от Аналитика ООД: Инвертаза.pdf

Пробите с номера 4 и 5 са двете проби, които ги правих с най-висока температура - 55 градуса по Целзий. Едната (номер 4) е на 48-часов сироп, взета от най-левия казан, а другата (номер 5) е на 24 часов сироп от друга варка със същите параметри, взета от средния казан. И двете проби са взети в понеделник сутринта, но са занесени в лабораторията някъде по обяд. Изследвани са чак във вторник, което означава, че пак в бутилките е имало допълнително инвертиране, докато са стоели в лабораторията.

Ясно осъзнавам, че това бавене в лабораторията изкривява резултатите, защото инвертазата продължава да си работи и в бутилките с пробите. Нищо обаче не мога да направя по въпроса. Лабораторията си има стотици други по-важни в момента изследвания, и трябва да сме доволни от факта, че все пак се съгласяват да ми свършат работа. Мисля че това забавяне не е кой-знае колко голям проблем, защото то влияе на съотношението на захарите, но не на ХМФ-то.
    Благодаря за инструкцията от Аналитика.
    Не мисля че бавянето изкривява резултатите, защото едва ли някой ще го налива директно от казана в хранилките. Със сигурност ще престоява известно време(може би месеци) след като се приготви докато му дойде времето за хранене. Да сега му е времето да се дава, но моята идея е да го приготвям предварително, ще си поотлежава да си се доинвертира, и когато потрябва тогава ще се ползва. При правилно съхранение може да е много дълго време траен(практически почти вечно).

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Tsc имаш ли идея какво да се използва като таймер прекьсвач за включено/изключено за консуматор 3,6 или 12 волта дс?
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Tsc имаш ли идея какво да се използва като таймер прекьсвач за включено/изключено за консуматор 3,6 или 12 волта дс?
    Имам вече цялостна концепция. Пращам ти я на ЛС.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    ..........На път съм да си поръчам, би ли казал колко струва приблизително изследването за грюкоза/фруктоза.
    Изследването на ХМФ струва 20 лв., а на видовете захари - 32 лв. Общо - 52 лв. Пробите, които им давам, са по 500g, или пълниш едно малко шише от лимонада или от минерална вода.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •