Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Нова информация по въпроса:

Тази сутрин се престраших да забъркам сироп с гъстотата на Апиинверта - 70% или съотношение захар-вода 7:3. Захарта се разтвори доста по-трудно - буквално в един момент изглеждаше че машината върти само захар. Отне може би половин час докато се формира някакъв гъст хомогенен разтвор. Премерих PH и се оказа, че е паднало от самосебе си до 5.0. Това е и новата информация - явно гъстите захарни сиропи от самосебе си се сдобиват с PH, подходящо за слагане на инвертаза в тях. Никаква друга киселина не е необходима.

За всеки случай добавих и 2 пакетчета лимонтозу, за да изпълня този път предписанията на 100%, пък и заради мита за "полезната щипка лимонтозу". Разтвора стана с идеалното PH - 4.5. Настроих и температурата на препоръчваното ниво - 55 градуса по Целзий. Ами това е. Този път вече наистина бъркам варка така, както трябва да бъде съгласно инструкциите на инвертазата. Понеделник пак ще дам изследвания, и техните резултати ще са ключови. Ако са успешни, значи сам съм си произвел АПИИНВЕРТ на много по-ниска цена от оригинала, и с много по-качествен продукт (захар, а не нишесте).

Дайте акъл какво друго да добавя - нещо като витамини, минерали, може би хапче СУПРАДИН или някой друг минерало-витаминен комплекс? Въобще какво е полезно за пчелите?
Аз правя сиропа с пресен лимон и оцет.
Има разлика в консистенцията определено, но нямам идея дали е от количеството киселина или от вида.

В прашеца има много витамини и минерали.
А,B,C,D,E,Fe,Zn,Mg
Трябва да не са ветеринарни - има риск макар и малък да съдържат опасни химикали. Правели ги в Индия и Мексико масово. Беше ми го казал ветеринар преди 5-10 год, а сега нямам представа как стоят нещата.
A,D и Е са мастноразтворими, а C и B са водоразтворими - това би било проблем.
Мога да дам цената на това:

Актавис витC 100mg 80таб - 2,40лв.
Jamieson Selenium 100mcg 100 таб - 12,10лв. ОПАСНО ЗА ПЧЕЛИТЕ - СТАТИЯ.
Софарма вит Б комплекс 20 таб - 2,66 или 3,66 (не мога да го разчета)
Abopharma Zink-Biotin(B7 или вит H) 30таб - 5.55лв.
Геритамин А+Е - 3,70лв
Vigantol(vit D) - 2,73 или 3,73 (Тази пише много грозно)

И да не преживяме мога да преведа статията, ако има интерес.
Диета при пчелите и добавки - линк