Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
В повечето пчеларска литература пише че есенното подхранване е препоръчително от 15 август до 15 септември, но с оглед климатичните промени трябва и пчеларите да се съобразяват.
Зимата последните години се измести с месец по късно, така че както е написал колегата подхранване от 1 септември до 1 октомври според мен си е точно на време.
Тези 200 мл. след това не виждам за какво са, но щом ги дава вижда някакъв смисъл.
Следя температурата точно заради промените в климата.
На календар не вярвам.Аз и го обясних вече.
Това бях написал:
"Докато дневните температури са над 20°C храня с 1:1, a когато температурата 3 поредни дни е под 20°C храня с 1:2,3.
Храня така до 1 окт."

Мисля, че съм казал същото нещо, което казваш и ти.
Аз храня до 1 октомври.

"След това на 10 дни им давам по 200мл сироп, но само при темп +10°C .
Ако темп е под +10°C не пипам.
"Това е ЯНУАРИ месец - може би това не е станало ясно.
В средващ пост съм сложил дори и температурите през месеците Януари , Февруари , Март.

Гледам температурата и ако е над 10°C им слагам по 200мл на 10 дни.
Мисля, че доста колеги хранят точно така.
Малки дози през трите месеца.

Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
Планът го видяхме но ми кажи какво ще постигнеш с това късно хранене каква е целта ти.И прашец не събираш заради цените ами събирай заради пчелите си защото те ще имат нужда и рамки с прашец най вероятно нямаш в склада дано пчелите ти имат късмет да оцелеят защото най големият им враг е човека.Успех в изпълнението на плана.
Късно хранене наричаш Октомври или Януари?!?!
Целта е да взема още първия прашец и нектар.
Различни райони различна паша.
При мен пашата е постоянна и може би това е ключа.
Аз не разчитам на една акация или един слънчоглед годишно.
Района ми е 3000м х 200м овощни дръвчета и цветя.
След тези 200м започват ниви с люцерна,слънчоглед,рапица или жито,царевица (редуват ги).
На 500м от пчелина има дере широко 30м и дълго 500м само с акация и топола.
Съсед бивш пчелар твърди, че няма паша, а аз не се съгласявам с него и пчелите ми също.
Ноземата я боря като не играя шах с рамките, а като изкарам рамка от кошера я пращам в печката.
Аз предпочитам да не им давам прашец, но да се размина с ноземата.
Да, ако прашеца стане 50-100лв/кг сериозно ще се замисля, но преди това хайде по-добре да си го ползват пчелите ми.
Ако разнасям прашец от един кошер на друг, то ще заразя всички семейства с нозема.
Да не говорим за молеца...там е на 100% работата.
Много правилно си казал,че човека е най-големия враг на пчелите.
Та да вземат повече хора да се вслушат и спрат да го играят фактора господ в кошера.
Пчелите се опитват да поддържат хигиената, а пчеларя вкарва в кошера болести.
И по този повод...лек номер 1 срещу акара е 100гр кайсиева ракия, ако след 100гр виждате акара да мърда вкарайте още 100 и така докато спрете да го виждате.

Дайте да не раздуваме темата повече, ако имате въпроси ще отговоря на ЛС с удоволствие.

Поздрави