Следя температурата точно заради промените в климата.
На календар не вярвам.Аз и го обясних вече.
Това бях написал:
"Докато дневните температури са над 20°C храня с 1:1, a когато температурата 3 поредни дни е под 20°C храня с 1:2,3.
Храня така до 1 окт."
Мисля, че съм казал същото нещо, което казваш и ти.
Аз храня до 1 октомври.
"След това на 10 дни им давам по 200мл сироп, но само при темп +10°C .
Ако темп е под +10°C не пипам."Това е ЯНУАРИ месец - може би това не е станало ясно.
В средващ пост съм сложил дори и температурите през месеците Януари , Февруари , Март.
Гледам температурата и ако е над 10°C им слагам по 200мл на 10 дни.
Мисля, че доста колеги хранят точно така.
Малки дози през трите месеца.
Късно хранене наричаш Октомври или Януари?!?!
Целта е да взема още първия прашец и нектар.
Различни райони различна паша.
При мен пашата е постоянна и може би това е ключа.
Аз не разчитам на една акация или един слънчоглед годишно.
Района ми е 3000м х 200м овощни дръвчета и цветя.
След тези 200м започват ниви с люцерна,слънчоглед,рапица или жито,царевица (редуват ги).
На 500м от пчелина има дере широко 30м и дълго 500м само с акация и топола.
Съсед бивш пчелар твърди, че няма паша, а аз не се съгласявам с него и пчелите ми също.
Ноземата я боря като не играя шах с рамките, а като изкарам рамка от кошера я пращам в печката.
Аз предпочитам да не им давам прашец, но да се размина с ноземата.
Да, ако прашеца стане 50-100лв/кг сериозно ще се замисля, но преди това хайде по-добре да си го ползват пчелите ми.
Ако разнасям прашец от един кошер на друг, то ще заразя всички семейства с нозема.
Да не говорим за молеца...там е на 100% работата.
Много правилно си казал,че човека е най-големия враг на пчелите.
Та да вземат повече хора да се вслушат и спрат да го играят фактора господ в кошера.
Пчелите се опитват да поддържат хигиената, а пчеларя вкарва в кошера болести.
И по този повод...лек номер 1 срещу акара е 100гр кайсиева ракия, ако след 100гр виждате акара да мърда вкарайте още 100 и така докато спрете да го виждате.
Дайте да не раздуваме темата повече, ако имате въпроси ще отговоря на ЛС с удоволствие.
Поздрави

Цитат