Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 8 ПърваПърва ... 45678 ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 74
    Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Дамян, аз не ти се меся как да си гледаш пчелите - изборат си е твой, но все пак това е тема започната от колежката Невена, в нея тя търси съвети и напътствия и да не я подведем в грешна посока с такива високо риск методи...

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Ха-ха - прав си. Хубаво е да се вслушваш в другите, но в края на краищата трябва да използваш собствената си глава, която трябва да прецени кое е правилно и кое не е. И след това дори и да сбъркаш, няма да се ядосваш чак толкова много. Специално в областа на пчеларството трябва да се подлага всичко на съмнение, ако за него не ти е казана вярната обосновка защо наистина това трябва да се прави така. Покрай многото истини, които могат да се научат от старите пчелари, има и много митове, които по неведоми причини са получили популярност и са влезли в главите на същите тези стари пчеларите.
    Ами...как да го кажа по-нежно...
    Майсторите в занаята няма да дойдат да ми върнат парите или да ми дадат нови семейства.
    Като ям тоягата поне да знам що съм я ял.

Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Дамян, аз не ти се меся как да си гледаш пчелите - изборат си е твой, но все пак това е тема започната от колежката Невена, в нея тя търси съвети и напътствия и да не я подведем в грешна посока с такива високо риск методи...
    Както бях казал, понякога се изразявам малко по-грубо, но нито се засягам , нито искам да обидя.
    Аз затова няколко пъти писах, че риска поет от мен е голям и не е за всеки.
    Ако прехраната ми зависеше от пчеларство, то едва ли бих поел същия риск.
    Аз търся логиката във всичко което правя и ми се налага да чета и ровя всеки проблем пред мен.
    Стигнах до извода, че за мен е икономически обосновано да деля семейството всяка година.
    Докато колеги гледат да го оставят цяло за по-добър добив на мед.
    Всеки си има стратегия и си я спазва.
    Аз давам тази информация не с цел да подведа колежката, а да и дам и друг поглед.
    А накрая решението си го взема тя и тя си носи последствията.

Поздрави

Сега чета темата за инвертирането на сироп и виждам, че имам още много да уча, което е добре...значи не съм стигнал тавана.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов
    Сега чета темата за инвертирането на сироп и виждам, че имам още много да уча, което е добре...значи не съм стигнал тавана.
    )))) Пчеларството е занаят който никой не може да се похвали ,че го е изучил цялостно ."Човек се учи до като е жив и умира не научен"
    Подхранването при пчелите е: Подбудително,Запасително и Спасително .Опитай се да ги разграничиш и осмислиш .
    Милен Михов

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Започнах да храня с 2л сироп седмично, но ако имам време ще слагам и по-често.
    Докато дневните температури са над 20°C храня с 1:1, a когато температурата 3 поредни дни е под 20°C храня с 1:2,3.
    Храня така до 1 окт.
    След това на 10 дни им давам по 200мл сироп, но само при темп +10°C .
    Ако темп е под +10°C не пипам.
    Планът го видяхме но ми кажи какво ще постигнеш с това късно хранене каква е целта ти.И прашец не събираш заради цените ами събирай заради пчелите си защото те ще имат нужда и рамки с прашец най вероятно нямаш в склада дано пчелите ти имат късмет да оцелеят защото най големият им враг е човека.Успех в изпълнението на плана.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Докато дневните температури са над 20°C храня с 1:1, a когато температурата 3 поредни дни е под 20°C храня с 1:2,3.
    Храня така до 1 окт.
    След това на 10 дни им давам по 200мл сироп, но само при темп +10°C .
    Успех ти желая!
    В повечето пчеларска литература пише че есенното подхранване е препоръчително от 15 август до 15 септември, но с оглед климатичните промени трябва и пчеларите да се съобразяват.
    Зимата последните години се измести с месец по късно, така че както е написал колегата подхранване от 1 септември до 1 октомври според мен си е точно на време.
    Тези 200 мл. след това не виждам за какво са, но щом ги дава вижда някакъв смисъл.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    В повечето пчеларска литература пише че есенното подхранване е препоръчително от 15 август до 15 септември, но с оглед климатичните промени трябва и пчеларите да се съобразяват.
    Зимата последните години се измести с месец по късно, така че както е написал колегата подхранване от 1 септември до 1 октомври според мен си е точно на време.
    Тези 200 мл. след това не виждам за какво са, но щом ги дава вижда някакъв смисъл.
    Следя температурата точно заради промените в климата.
    На календар не вярвам.Аз и го обясних вече.
    Това бях написал:
    "Докато дневните температури са над 20°C храня с 1:1, a когато температурата 3 поредни дни е под 20°C храня с 1:2,3.
    Храня така до 1 окт."

Мисля, че съм казал същото нещо, което казваш и ти.
    Аз храня до 1 октомври.

"След това на 10 дни им давам по 200мл сироп, но само при темп +10°C .
    Ако темп е под +10°C не пипам.
    "Това е ЯНУАРИ месец - може би това не е станало ясно.
    В средващ пост съм сложил дори и температурите през месеците Януари , Февруари , Март.

Гледам температурата и ако е над 10°C им слагам по 200мл на 10 дни.
    Мисля, че доста колеги хранят точно така.
    Малки дози през трите месеца.

Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Планът го видяхме но ми кажи какво ще постигнеш с това късно хранене каква е целта ти.И прашец не събираш заради цените ами събирай заради пчелите си защото те ще имат нужда и рамки с прашец най вероятно нямаш в склада дано пчелите ти имат късмет да оцелеят защото най големият им враг е човека.Успех в изпълнението на плана.
    Късно хранене наричаш Октомври или Януари?!?!
    Целта е да взема още първия прашец и нектар.
    Различни райони различна паша.
    При мен пашата е постоянна и може би това е ключа.
    Аз не разчитам на една акация или един слънчоглед годишно.
    Района ми е 3000м х 200м овощни дръвчета и цветя.
    След тези 200м започват ниви с люцерна,слънчоглед,рапица или жито,царевица (редуват ги).
    На 500м от пчелина има дере широко 30м и дълго 500м само с акация и топола.
    Съсед бивш пчелар твърди, че няма паша, а аз не се съгласявам с него и пчелите ми също.
    Ноземата я боря като не играя шах с рамките, а като изкарам рамка от кошера я пращам в печката.
    Аз предпочитам да не им давам прашец, но да се размина с ноземата.
    Да, ако прашеца стане 50-100лв/кг сериозно ще се замисля, но преди това хайде по-добре да си го ползват пчелите ми.
    Ако разнасям прашец от един кошер на друг, то ще заразя всички семейства с нозема.
    Да не говорим за молеца...там е на 100% работата.
    Много правилно си казал,че човека е най-големия враг на пчелите.
    Та да вземат повече хора да се вслушат и спрат да го играят фактора господ в кошера.
    Пчелите се опитват да поддържат хигиената, а пчеларя вкарва в кошера болести.
    И по този повод...лек номер 1 срещу акара е 100гр кайсиева ракия, ако след 100гр виждате акара да мърда вкарайте още 100 и така докато спрете да го виждате.

Дайте да не раздуваме темата повече, ако имате въпроси ще отговоря на ЛС с удоволствие.

Поздрави

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Поздрави

Сега чета темата за инвертирането на сироп и виждам, че имам още много да уча, което е добре...значи не съм стигнал тавана.[/QUOTE]
    Дамяне,нищо лично но ако сега на този етап от развитието ти като пчелар твърдиш ,че се учиш за инвертирания сироп ,то тавана ти е много далече още.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Лалов Виж публикацията

Дамяне,нищо лично но ако сега на този етап от развитието ти като пчелар твърдиш ,че се учиш за инвертирания сироп ,то тавана ти е много далече още.
    Ами аз не смятам, че знам всичко за сиропа.
    Ако ти знаеш всичко да беше казал.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Дамянов,това хранене с инвертиран сироп ли е,и ако може малко повече за зимното хранене,цел,смисъл и резултат.Благодаря предварително,ако бъдеш така любезен.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от argilov Виж публикацията
    ...това хранене с инвертиран сироп ли е,и ако може малко повече за зимното хранене,цел,смисъл и резултат...
    Едва ли?!?
    При храненето с инвертен сироп няма - 1:1, 1:2,3 или към незнам си колко - особенно при зимното запасяване. При пролетното с цел стимулиране на развитието може инвертираният сироп да се разрежда малко с вода(все пак тогава имат голяма нужда семействата от вода).

Страница 6 от 8 ПърваПърва ... 45678 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •