Пашата тази година ми го позволи.
Надявам се и другата да бъде толкова добра.
Много слушах, че не трябва да се храни.
Като видях колко е топло времето ми стана ясно, че ще има рев на пролет.
Януари , Февруари , Март
Както казах аз рискувам повече и това ми се отплати тази година.
Прашец не вадя! Не си струва на тази цена да лишавам семейството от протеин)
Цъфна акацията и заваля дъжд, цъфна липата и пак дъжд, но иначе не виждам края на пашата.
Аз си знам, че едно от семействата най-вероятно ще загине зимата.
Кошера отива в печката въпреки, че е на няколко години.
На мен семейства с проблеми не ми трябват. Ако ще мре да мре - природа.
Харча луди пари за неръждавейка, но за лекарства пари не давам.
Ноземата я боря като не играя шах с рамките, а като изкарам рамка от кошера я пращам в печката.
Акар не съм виждал и мисля, че това е така защото деля семействата често.
По този начин прекъсвам директно цикъла на репродукция.
А и младо семейство търтеи не ще.
Това е моята логика и не си правя илюзии, че съм на 100% прав.
Тези дето се мислят за велики ги видяхме тази пролет.
Първо умориха от глад пчелите, а след това гонеха роеве из гората - имам снимки :D
Ако виждате, че греша някъде...моля аз приемам критика, но само с обосновка.
След като е без пари, що да не чуеш чуждо мнение.
Знам, че липсата на протеини и мазнини съкращава живота на пчелата.
Миналата година сложих питки с протеин, но хванаха мухъл и ги махнах.
Нямах надеждна информация дали това ще е проблем.
Храня само с инвертиран сироп - това съм забравил да го пиша.
Аз не следя календара, а прогнозата за времето.
Декември и Януари имах пило, а меда беше на 1-3см от горна летва.
Ако не бях хранил щях да пълня с лопатата в кофи.
Март месец ме беше страх, че ще се приготвят за роене.
Вадех рамки и пчелите "преливаха". - мисля, че приятелката ми направи видео и ще я питам тази вечер.
Акар нямам или трябва да си взема очила :D
Нозема - Всичко което съм чел от научни статии до форуми ме навежда на мисълта, че е проблем на мърливия пчелар.
Рамкоповдигача се топи в спирт и сода след всяко семейство и в края на деня се минава с пистолет за горещ въздух.
Аз нямам проблем да понеса до 50% загуби.
Това не ме притеснява, все пак трябва да помним, че работим с животни.
Ако имате идея за по-добър вариант готов съм да пробвам.
Поздрави на всички!
Ха-ха - прав си. Хубаво е да се вслушваш в другите, но в края на краищата трябва да използваш собствената си глава, която трябва да прецени кое е правилно и кое не е. И след това дори и да сбъркаш, няма да се ядосваш чак толкова много. Специално в областа на пчеларството трябва да се подлага всичко на съмнение, ако за него не ти е казана вярната обосновка защо наистина това трябва да се прави така. Покрай многото истини, които могат да се научат от старите пчелари, има и много митове, които по неведоми причини са получили популярност и са влезли в главите на същите тези стари пчеларите.
Дамян, аз не ти се меся как да си гледаш пчелите - изборат си е твой, но все пак това е тема започната от колежката Невена, в нея тя търси съвети и напътствия и да не я подведем в грешна посока с такива високо риск методи...
Ами...как да го кажа по-нежно...
Майсторите в занаята няма да дойдат да ми върнат парите или да ми дадат нови семейства.
Като ям тоягата поне да знам що съм я ял.
Както бях казал, понякога се изразявам малко по-грубо, но нито се засягам , нито искам да обидя.
Аз затова няколко пъти писах, че риска поет от мен е голям и не е за всеки.
Ако прехраната ми зависеше от пчеларство, то едва ли бих поел същия риск.
Аз търся логиката във всичко което правя и ми се налага да чета и ровя всеки проблем пред мен.
Стигнах до извода, че за мен е икономически обосновано да деля семейството всяка година.
Докато колеги гледат да го оставят цяло за по-добър добив на мед.
Всеки си има стратегия и си я спазва.
Аз давам тази информация не с цел да подведа колежката, а да и дам и друг поглед.
А накрая решението си го взема тя и тя си носи последствията.
Поздрави
Сега чета темата за инвертирането на сироп и виждам, че имам още много да уча, което е добре...значи не съм стигнал тавана.
Първоначално публикувано от Дамян Дамянов
)))) Пчеларството е занаят който никой не може да се похвали ,че го е изучил цялостно ."Човек се учи до като е жив и умира не научен"
Подхранването при пчелите е: Подбудително,Запасително и Спасително .Опитай се да ги разграничиш и осмислиш .
Милен Михов
Поздрави
Сега чета темата за инвертирането на сироп и виждам, че имам още много да уча, което е добре...значи не съм стигнал тавана.[/QUOTE]
Дамяне,нищо лично но ако сега на този етап от развитието ти като пчелар твърдиш ,че се учиш за инвертирания сироп ,то тавана ти е много далече още.
Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!
Да извадя ли от питите и да ги стесня? Да им пусна с основи, за да ги изградят и да се запасяват или ще слагат върху прашеца?
Какво да направя?
На 25.08., на една рамка в силно семейство, видях три маточника - перфектни, някъде на около 10 - 12 дни. Предната седмица, при прегледа на кошера ми направи впечатление, че майката я бяха изтикали на 2 рамка и почти нямаше яйца (но тогава не съм видяла маточниците, просто защото проверявах върнатите след центрофугиране пити). Реших да изчакам седмица след 28 август. На 4 септ. установих, че от единия маточник се е излюпила майка (не съм я видяла), а другите два бяха прегризани. Пак реших да чакам до седмица да видя дали няма да се появят яйца, но вчера при проверката на кошера видях старата майка (маркирана) и пак няма снесени яйца.
Коментирах горното със съсед пчелар, който ми каза да оставя семейството да се оправя "че те си знаят работата". Но аз имам притеснение и се двоумя дали да закупя майка и да сменя старата с нея или наистина да ги оставя да се оправят.
Може би казусът е елементарен, но моля да ми помогнете в решението!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))