РАЗСЛОЯВАНЕ - в буркана има два вида мед с различно специфично тегло. Виждал съм такива буркани с два цвята мед - единия е по-тежък и е паднал на дъното, а другия е изплувал. Явно меда при смесване има свойството да се разслоява с времето, ако не е хомогенизиран добре. И след това ако единия е акациев, а другия - от слънчоглед например, естествено е че ще кристализира само едната половинка. По принцип ако вадиш смесен мед - например от акация и от липа, и после го изцентрофужиш, и после го сипеш в буркани и ги оставиш на топло, за да се разреди меда - тогава това разслояване ще протече много бързо, и после ще има и кристализация само на едната половинка на буркана.
Един приятел на сина ми му дължеше пари и вместо тях му върна две тенекии стар мед, останал в наследство от починалия му дядо. След разтопяването му вътре в тези тенекии видяхме точно това същото разслояване - меда във вертикала се беше разделил на две части - светла и тъмна.