Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 45 от 81 ПърваПърва ... 35434445464755 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 441 до 450 от общо 807
    Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Здравейте, имам и аз въпрос към колегите с повече опит в майкопроизводството.
    Ситуацията е следната: Два плодника ДБ един върху друг с ханеманова решетка по средата и майка в долния плодник. Открито пило в горния плодник и пчелите залагат маточници. Точно преди да се излюпи маточника в горния плодник сменям ханемановата решетка с плътна преграда или мрежа, като оставям вход за горния плодник.
    Въпроса е следния: Майката в горния плодник когато излита да се опложда дали ще се върне в горния плодник или ще се обърка да мине през долния плодник и ще я убият?
    Няма да се обърка. Долния плодник за нея е вече друг кошер. Подобно нещо се получава в кошерите лежаци.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Пчелите-работнички няма да се объркат, защото в последния един-два метра от полета си използват обонянието си, и така се ориентират кое семейство е точно тяхното. Намират го дори и ако кошера е преместен в зона от няколко метра - това е пробвано. Преди време създавах голи роеве с налитания, като стария кошер го местех само на 7-8 метра, и тогава установих, че пчелите в 90% от случаите си го намират безпогрешно и ми проваляха налитанията. Сега вече местя старите кошери на другия край на пчелина и налитанията вече започнаха да стават успешни.

Пчелите-майки нямат шанс да използват обонянието си в последните няколко метра от полета, така че вероятността да се объркат и да влязат в друг кошер е доста висока. Бих казал че дори е 50%, ако прелките на двата кошера са под 1 метър разстояние. Точно с този проблем се сблъсках тази година и наблюдавах десетки случаи на майки, влезли в друг кошер, с всички последици от това (битка между две майки и осакатяване или смърт и на двете). За да разреша този проблем изтеглих новооплождащите се семейства в единия край на пчелина, далеко от останалите оплодени майки. И тогава вероятно пак е имало грешни налитания и битки, но това аз вече няма как да го знам, защото майките са немаркирани. Знам само, че процента на коректни връщания е някъде на нивото около 50-60%. Вероятно дори е по-голям, но при грешни влизания на майки са ставали битки и някои от тях са загивали.

Всичкото това можеше и да не го открия, ако не ползвах майки различни породи, и в кошери, които например знаех че са с маркирани Бъкфаст или италианки, изведнъж се появяваше някаква немаркирана майка модел контейнерна превъзходна. Понеже много пчелари не си маркират майките, те не разбират, че такива неща се случват и при тях. Просто от време на време пропищяват "изчезна ми майката" и после започват да обвиняват разни синдроми, болести или арендатори. Аз обаче съм 99% сигурен, че причината е именно завръщащи се от полет млади майки, които объркват кошера си и после убиват старата майка. Сигурността ми идва и от натрупаната СТАТИСТИКА - тоест това го наблюдавах не като изолиран случай, а многократно. Нещо повече - предприех мерки да подобря успеваемоста, разделяйки стари от млади семейства, и тя наистина се подобри.

Във всичкото това има логика, ако приемем, че навигационната карта в главата на една пчела осигурява точност не 50 сантиметра, както си го мислехме, а 4-5 метра. И след това в последната фаза на полета пчелата започва да прави окончателно търсене на собственото си семейство по миризмата. Майките обаче не могат да я правят тази последна фаза, защото самите те са носител на миризмата (феромоните), и затова често се объркват при близки кошери. Друго доказателство, че съм прав, е натрупания опит на майкопроизводителите, които разделят оплодните сандъчета едно от друго на разстояние 4 метра, че и повече.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    А ако при слагането на пльтната преграда между плодниците обьрна горния на 180 градуса, тогава може би шанса ще е по-голям.
    Някой с многокорпусни не го ли е пробвал това. Радо преди време казваше нещо подобно.
    Винаги може по-добре.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    А ако при слагането на пльтната преграда между плодниците обьрна горния на 180 градуса, тогава може би шанса ще е по-голям.
    Някой с многокорпусни не го ли е пробвал това. Радо преди време казваше нещо подобно.
    Аз редовно го правя с ЛР. Действам така ако искам да правя отводка.
    1) събирам няклко рамки с пило (предимно запечатано без пчелите от няколко кошера) мед и прашец
    2) избирам силен кошер с много пчели, слагам горе ХР с вход над ХР.
    3) нареждам рамките с пилото на ХР, затварям и наливам рядък сироп.

Млади пчелите от долу се качват при пилото. Искам и стари да се качат горе и да се научат де летят през горния вход. Затова слагам едно парче от кашон под 45 градуса пред долния вход. Така пчелите могат да излизат от долу, но се връщат по-трудно там. Към 20-30% влизат през горня вход. След ден-два махам картона. Слагал съм маточници/майки веднага или до два-три дена след като направя това.

Слагал съм две семейства горе с входове напред/назад. Гледам корпусите да са различен цвят. Преди да се оплоди майката затварям всички прелки на долното семейство с изключение на най-долната. Така младата майка по-няма да се обърка. Въпреки това пак има неоплодени майки. Съгласен съм с това дето пише Матеев.
    .
    Уточнение: Преди слагането на майка/маточник заменям ХР с пътна преграда.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Пчеларството ми докарва малко на Лего, малко части и много вьображение.

Аз направих следното: Сложих ХР между два плодника, след като се излюпи майката в горния, долния го преместих на друго място и всички летящи пчели налетяха на неоплодената майка. Обаче има риск неоплодената майка да се загуби и да прецакам летящите пчели. Затова тьрся вариант да преместя долния плодник едва след като майката в горния започне да снася.
    Винаги може по-добре.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Обаче има риск неоплодената майка да се загуби и да прецакам летящите пчели. Затова тьрся вариант да преместя долния плодник едва след като майката в горния започне да снася.
    Няма идеален вариант. Scutellator явно го е казал - отводките отделно от основните кошери.
    Това, което описах горе е нарушение на това правило.

Ако приоритета ти е 100% успеваемост описания от мене метод не е подходящ.
    Лесно се прави отводка, като се прецака майка се обединява с долното. Накратко с малко работа не кой-знае какъв резултат.
    Зависи колко място/време/труд ... си готов да вложиш

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Мисля че малко късно коментирате тези начини това ще може да го изпробвате чак следващата година.Аз бих пробвал с ХР над първия плодник след това магазин втора ХР и другия плодник с младата майка с вход на 180 градуса нещо подобно на Рошфусовата ХР.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Да кьсничко е, затова и не ми се рискуват кошери. Но за 2-3 ще пробвам колкото за опит. Благодаря на всички за мненията.
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    По принцип при предаването на майка пчелите се пускат и се предава само майката в клетката но колегата пита съвсем друго.

Радо за купените майки в пластмасови клетки ли говориш? Правилно ли разбирам, че махаш пчелите и оставяш само майката. Ще може ли да издьржи сама 3-4 дена. По-голям ли е шанса за приемане?
    Винаги може по-добре.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Радо за купените майки в пластмасови клетки ли говориш? Правилно ли разбирам, че махаш пчелите и оставяш само майката. Ще може ли да издьржи сама 3-4 дена. По-голям ли е шанса за приемане?
    Да за пластмасовите клетки говоря придружаващите пчели ги убиват .Майката ще оживее и без пчели и една седмица ако има храна и нормални температури пробвайте с стара и ненужна майка.

Страница 45 от 81 ПърваПърва ... 35434445464755 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •