Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 807

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Пчеларството ми докарва малко на Лего, малко части и много вьображение.

Аз направих следното: Сложих ХР между два плодника, след като се излюпи майката в горния, долния го преместих на друго място и всички летящи пчели налетяха на неоплодената майка. Обаче има риск неоплодената майка да се загуби и да прецакам летящите пчели. Затова тьрся вариант да преместя долния плодник едва след като майката в горния започне да снася.
    Винаги може по-добре.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Обаче има риск неоплодената майка да се загуби и да прецакам летящите пчели. Затова тьрся вариант да преместя долния плодник едва след като майката в горния започне да снася.
    Няма идеален вариант. Scutellator явно го е казал - отводките отделно от основните кошери.
    Това, което описах горе е нарушение на това правило.

Ако приоритета ти е 100% успеваемост описания от мене метод не е подходящ.
    Лесно се прави отводка, като се прецака майка се обединява с долното. Накратко с малко работа не кой-знае какъв резултат.
    Зависи колко място/време/труд ... си готов да вложиш

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Мисля че малко късно коментирате тези начини това ще може да го изпробвате чак следващата година.Аз бих пробвал с ХР над първия плодник след това магазин втора ХР и другия плодник с младата майка с вход на 180 градуса нещо подобно на Рошфусовата ХР.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Да кьсничко е, затова и не ми се рискуват кошери. Но за 2-3 ще пробвам колкото за опит. Благодаря на всички за мненията.
    Винаги може по-добре.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Изваждането на придружителките от клетката е добре да се практикува, когато има опасност те да са носители на зараза. Или когато майките са неизвестно откъде и кого, това е по-добрия вариант.

Във всички останали случаи аз си оставям придружителките заедно с майката при предаването. Наистина, случвало ми се е понякога да виждам някоя убита пчеличка останала във клетката, но това какво общо има със приемането на майката. Често в семейството има боричкане между пчели от същото семейство -когато някоя пчела кривне от пътя, бързо останалите й набиват каската - да не си мисли някой че в пчелното семейство цари пълна хармония и разбирателство.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Аз пробвах тази година няколко начина за придаване на майки да видя кой е по добър, но кошерите приеха всички майки.
    Първо пробвах да убия майката и веднага на нейно място сложих клетката, на друг изчаках 2-3 часа а на 3ти 24 часа и след няколко дена като проверих на 100% приети.
    Не знам дали е късмета на начинаещия или съм уцелил подходящия момент но до сега нямам неприета майка.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Ами на мен понеже са ми казвали, че колкото по-бързо майката има поле за действие, толкова по-добре, някога като слагах такива кутийки в кошера и преди това ги намажа с малко от техния медец. С ножчето, както си мажа филийката и проблеми никакви, на втори-трети ден Царицата си бачка. Не знам дали е правилно, пък и беше отдавна, сега поколенията са други
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Късмета играе някаква роля но най важното е пчелите да харесат майката ако те не я харесат естествено ще я убият другото което знам, е че при смяна на стара майка тя се смачква върху клетката с новата и се слага веднага но за мен е важно качеството.И мисля че говорим при предаване на майка в семейство с пило и открито и запечатано защото в семейство без пило каквото и да дадеш ще се приеме без проблем.Друго което ползвам е при предаване на маточник запечатан в отводка веднага при направата на отводката обвивам маточника с хартиено тиксо като остава само върха открит за да го предпазя.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Точно това имах впредвид. Така като гледам, освен цената на консумативите, времето вложен труд е огромно - пробиване на дупки, нарязване на буталца от спринцовки, завиване на болчета с гайки и само ти знаеш какво още.

Алтернативно, на пазара има пластмасови чашки за по 4 ст./бр. (ако ти се струват скъпи да си купуваш нови всеки път, може да ги дезинфекцираш и да ги ползваш пак) И всичко което ти трябва са чашките и ивица восъчна основа за да ги залепиш.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Точно това имах впредвид. Така като гледам, освен цената на консумативите, времето вложен труд е огромно - пробиване на дупки, нарязване на буталца от спринцовки, завиване на болчета с гайки и само ти знаеш какво още.

Алтернативно, на пазара има пластмасови чашки за по 4 ст./бр. (ако ти се струват скъпи да си купуваш нови всеки път, може да ги дезинфекцираш и да ги ползваш пак) И всичко което ти трябва са чашките и ивица восъчна основа за да ги залепиш.
    Къде има чашки по 4 ст. Дай линк.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •