Пчелите-работнички няма да се объркат, защото в последния един-два метра от полета си използват обонянието си, и така се ориентират кое семейство е точно тяхното. Намират го дори и ако кошера е преместен в зона от няколко метра - това е пробвано. Преди време създавах голи роеве с налитания, като стария кошер го местех само на 7-8 метра, и тогава установих, че пчелите в 90% от случаите си го намират безпогрешно и ми проваляха налитанията. Сега вече местя старите кошери на другия край на пчелина и налитанията вече започнаха да стават успешни.
Пчелите-майки нямат шанс да използват обонянието си в последните няколко метра от полета, така че вероятността да се объркат и да влязат в друг кошер е доста висока. Бих казал че дори е 50%, ако прелките на двата кошера са под 1 метър разстояние. Точно с този проблем се сблъсках тази година и наблюдавах десетки случаи на майки, влезли в друг кошер, с всички последици от това (битка между две майки и осакатяване или смърт и на двете). За да разреша този проблем изтеглих новооплождащите се семейства в единия край на пчелина, далеко от останалите оплодени майки. И тогава вероятно пак е имало грешни налитания и битки, но това аз вече няма как да го знам, защото майките са немаркирани. Знам само, че процента на коректни връщания е някъде на нивото около 50-60%. Вероятно дори е по-голям, но при грешни влизания на майки са ставали битки и някои от тях са загивали.
Всичкото това можеше и да не го открия, ако не ползвах майки различни породи, и в кошери, които например знаех че са с маркирани Бъкфаст или италианки, изведнъж се появяваше някаква немаркирана майка модел контейнерна превъзходна. Понеже много пчелари не си маркират майките, те не разбират, че такива неща се случват и при тях. Просто от време на време пропищяват "изчезна ми майката" и после започват да обвиняват разни синдроми, болести или арендатори. Аз обаче съм 99% сигурен, че причината е именно завръщащи се от полет млади майки, които объркват кошера си и после убиват старата майка. Сигурността ми идва и от натрупаната СТАТИСТИКА - тоест това го наблюдавах не като изолиран случай, а многократно. Нещо повече - предприех мерки да подобря успеваемоста, разделяйки стари от млади семейства, и тя наистина се подобри.
Във всичкото това има логика, ако приемем, че навигационната карта в главата на една пчела осигурява точност не 50 сантиметра, както си го мислехме, а 4-5 метра. И след това в последната фаза на полета пчелата започва да прави окончателно търсене на собственото си семейство по миризмата. Майките обаче не могат да я правят тази последна фаза, защото самите те са носител на миризмата (феромоните), и затова често се объркват при близки кошери. Друго доказателство, че съм прав, е натрупания опит на майкопроизводителите, които разделят оплодните сандъчета едно от друго на разстояние 4 метра, че и повече.