1.У нас няма пчеларска организация, която на национално ниво реално да защитава интересите на пчеларите. Ръководствата им често говорят на тази тема, но реални действия не ми е известно да са предприели.
2.Някои от членовете на ръководствтата (на управителните съвети) на така наречените национални пчеларски организации са в комбина с търговците и преработвателите на мед.
3.Търговците и преработвателите на мед си имат своя национална организация, където явно си договарят условията на изкупуване на мед. Досега не ми е известно някой да е повдигал пред държавните органи въпроса за картелно споразумение между търговците и првеработвателите на мед, а би трябвало това да се направи.
4.Показателен е опита на германските земеделски производители. Техните браншови организации имат стройна система за ежегодно договаряне на минималната изкупна цена за своя конретен продукт. Нилой от членовете на организацията няма право да продава съответние продукт на цена по-ниска от определената за цялата организация.
5.Пчеларите са считани за най-интелигентните сред земеделските производители. Въпреки това, не знам защо, но пчеларите упорито не желаят да разберат и да се възползват от възможностите, които ни дава европейското законодателсто сами да реализираме пчелните си продукти (вж. Регламент 852). Необходимо е само да се спазва опредлен несложен набор от предварително определени хигиенни изисквания (добри хигиенни практики) и пазарът на пчелни продукти е отворен за всеки пчелар както у нас, така и в целия Европейски съююз. При това продажбите могат да се извършват както директно на крайни потребители, така и чрез търговската мрежа. И това става без никакви ограничения! От пчеларите се изисква само инициативност, предприемчивост и честност към потребителите и приходите от пчеларството ще са достойни за вложения труд. При това положение пчеларите стават напълно независими от търговците и преработвателите на мед. Какво повече. Вариант на "добри хигиенни практики" вече има. Остава само пчеларите да се събудят и да видят отворените врати пред които стоят със затворени по свое желание очи.