Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследнаПоследна
Резултати от 21 до 30 от общо 58

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Мрежата която ще се използва за заграждането е първо 1,5м телена на квадратчета и после 2,5м зелена против вятър и хорските очи, защото е близо до път!!!
    Мисля че измислих схема. Понеже ще работя с по 1 помощно семейство на 2 кошера, то ще се мести ту от едната и ту от другата страна на двойката кошери..... Ще гледат на юг като ще са на по 2-ки в 5 реда. като по между тях ще има пътека 1/1,5м широка....Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	WP_20140916_007.jpg
Прегледи:      442
Размер:	143.0 KB
ID:	2012

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Отварям тази тема отново, въпреки че многократно се е обсъждала във форума. Днес аз получих информация, която обърна с краката нагоре представите ми как трябва да е ориентиран в пространството един кошер. Бих я пренебрегнал, ако не звучеше ПРЕКАЛЕНО ЛОГИЧНО. И тъй като това е един нов момент в моите познания, реших да повдигна темата отново, за да си изясним доколко това е вярно или не.

Става въпрос за днешната статия "Как е правилно" във вестник Пчела и кошер. Статията се явява превод на друга една статия от вестник "Пасека Росии". Накратко - в нея се цитират две чисто нови за мене твърдения:

1. Пчелите предпочитат да градят пити в посока СЕВЕР-ЮГ !!!
    2. Най-добрата ориентация на един кошер е когато прелката е насочена на.......... НА СЕВЕР !!!
    Да се включа и аз с малко практичен опит. Навремето баща ми си правеше експирименти (всеки пчелар трябва да премине през тази фаза). Направи си едни кошери като кошерини ще постна снимка. Та тези "кошери" са без стандартни рамки и рояците заселвани там сами трябваше да си изградят питите. Пчелина е с ориентация север-юг, входа е на юг. След първото заселване последва и първата изненада. По-голямата част от тях си изградиха питите север-юг. Но имаше такива, които направлението на питите беше изток-запад (топло разположение), но за наша изненада имаше и такива, които питите бяха изградени по диагонал.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри IMG_5423.jpg‎  

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Да се включа и аз с малко практичен опит. Навремето баща ми си правеше експирименти (всеки пчелар трябва да премине през тази фаза). Направи си едни кошери като кошерини ще постна снимка. Та тези "кошери" са без стандартни рамки и рояците заселвани там сами трябваше да си изградят питите. Пчелина е с ориентация север-юг, входа е на юг. След първото заселване последва и първата изненада. По-голямата част от тях си изградиха питите север-юг. Но имаше такива, които направлението на питите беше изток-запад (топло разположение), но за наша изненада имаше и такива, които питите бяха изградени по диагонал.
    Размери и по детаелни снимки? Ако може.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от Вълчан Виж публикацията
    Размери и по детаелни снимки? Ако може.
    Няма смисъл, тук принципа е важен.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    Много ми хареса снимката с четерипосочно разположение на кошерите, но не си спомням, кой и в каква тема пусна снимката и не мога да я намеря. Ако я намеря ще си я поставя в паспорта, до снимката с децата.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Niki1313 Виж публикацията
    Много ми хареса снимката с четерипосочно разположение на кошерите, но не си спомням, кой и в каква тема пусна снимката и не мога да я намеря. Ако я намеря ще си я поставя в паспорта, до снимката с децата.
    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/i...1FtkPlGPXOCKFQ
    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/i...HnO8GLVpHvYktw

питай гyгле за "Brother Adam" и ще намериш много снимки

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Niki1313 Виж публикацията
    Е как не можеш да си спомниш? Ето тук ти е отговорил:
    http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=42&page=43

Да му благодарим!
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Няма смисъл, тук принципа е важен.
    Обичам да експериментирам, затова обема-размерите на "тръвната"-пирамида ме интересуваше.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Вълчан Виж публикацията
    Обичам да експериментирам, затова обема-размерите на "тръвната"-пирамида ме интересуваше.

Рояците предпочитат хралупи с обем 20-30литра.

Наблюдател
    Регистриран
    23.09.2014
    Пчеларски район
    гр.Дряново
    Здравейте!
    Вече е време за зазимяване, но днес попаднах на темата за ориентацията на кошерите по време на медосбор и бих искал да споделя.
    Прочетох за това преди време в един руски сайт http://bee-home.ru/influence-of-lumi...s-of-bees.html
    като извадка от учебник по пчеларство.
    Щом присъства там, смятам че не е само експеримент.
    Другото с което направих връзка е това на което ме е учил един стар пчелар. Той ми беше казал следното: "Така ще си поставиш кошерите, сутрин рано да ги огрява, през деня (особено през най-топлите часове) по възможност да са на сянка и привечер отново да ги огрява.". (Например в близост до дървета).
    Въпреки, че не се говори за посоки, крайната цел като че ли е същата :-)
    Любител

Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •