Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 6768

Преглед на хибрид режима

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от ahilis Виж публикацията
    ...Ако пчелина се регестрира за биопроизводство на мед тогава какво правим? "= биологичното пчеларство изисква такова управление на кошерите и пчелните семейства, което да натрупва достатъчно мед и прашец, така че да не се подхранва. Ако се налага подхранване, то да става само с пчелен мед;"-цитат от една наредба. Значи, че трябва да се справяме и без помощта на сиропа...
    До някъде - да, но не е точно така. В биологичнот пчеларство също може да се ползва захар, но трябва да е 15 или повече дни преди медосбора, и да е биологична захар. Едва ли някой би давал - аз в магазин не съм срещал такава, но ако има сигурно ще е кажи-речи на цената на меда.
    А, има и една друга вратичка в наредбата която цитираш - при положение, че пчелите са застрашени от глад, и с разрешението на био-сертифициращият орган(фирма) може да се извършва и подхранване с обикновенна захар.
    И къде им излизат нещата на био-то?!? - има една фирма "специализирана" в търговията(изкупуването) на био мед. Същата купува и не био мед, а за биото дава с 5% по-висока цена, като им го взима меда на "отговорно съхранение" и плаща след няколко седмици(до 40 дни).

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    До някъде - да, но не е точно така. В биологичнот пчеларство също може да се ползва захар, но трябва да е 15 или повече дни преди медосбора, и да е биологична захар. Едва ли някой би давал - аз в магазин не съм срещал такава, но ако има сигурно ще е кажи-речи на цената на меда.
    А, има и една друга вратичка в наредбата която цитираш - при положение, че пчелите са застрашени от глад, и с разрешението на био-сертифициращият орган(фирма) може да се извършва и подхранване с обикновенна захар.
    И къде им излизат нещата на био-то?!? - има една фирма "специализирана" в търговията(изкупуването) на био мед. Същата купува и не био мед, а за биото дава с 5% по-висока цена, като им го взима меда на "отговорно съхранение" и плаща след няколко седмици(до 40 дни).
    Та значи аз не си храня пчелите със захар (само отводките за да им помогна малко) и моя мед не е БИО, а те могат да ги хранят със захар и тогава техния е БИО. И какво излиза - както казваше един наш колега от нашия край "все мед". Само, че на мен го плащат по 4.20, а на биото двойно и тройно. Да - какво ли се чудя- просто забравих в коя държава живея.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Та значи аз не си храня пчелите със захар (само отводките за да им помогна малко) и моя мед не е БИО, а те могат да ги хранят със захар и тогава техния е БИО. И какво излиза - както казваше един наш колега от нашия край "все мед". Само, че на мен го плащат по 4.20, а на биото двойно и тройно. Да - какво ли се чудя- просто забравих в коя държава живея.
    Къде е това двойно и тройно - нали ти казвам изкупвача им плаща с 5% повече. А основното изискване да си "БИО" е да си плащаш на сертифициращият орган(фирма) годишна абонаментна такса...

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Къде е това двойно и тройно - нали ти казвам изкупвача им плаща с 5% повече. А основното изискване да си "БИО" е да си плащаш на сертифициращият орган(фирма) годишна абонаментна такса...
    Това го намерих в нета с първото натискане на клавиша, на въпроса - цена на биологичен мед.http://www.fermer.bg/%D0%BC%D0%B5%D0...-news3540.html. Като гледам написаното и казаното от колегата Костадинов- точно два, три пъти.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цяла България е в кал а на югоизток суша та суша
    Това е добре. Поне на югоизток няма да се оплакват от CCD.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Колеги, каквото и да си говорим е важна пашата в региона. За съпоставка при направените отводки на по 4 рамки пило и маточници люпещи се към 12-15.06.2014г на основния си пчелин "дръпнах" по 3-4 запечатени рамки с мед. В същото време закарах 8 такива отводки на пчелина на един мой приятел, където около него бе МОРЕ от слънчоглед с цел там да се оплодят майките и да "сменя кръвта", та от тези отводки извадих 6 тенекета с мед! В същото време пича от 32 кошера до момента извади 58 тенекета с мед, като му предстой още едно вадене. Селото е Буковец, Видинско !!!
    Keep Walking...

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.12.2013
    Пчеларски район
    СЕВЕРОЗАПАДНАЛ
    Цитат Първоначално публикувано от zayo Виж публикацията
    Колеги, каквото и да си говорим е важна пашата в региона. За съпоставка при направените отводки на по 4 рамки пило и маточници люпещи се към 12-15.06.2014г на основния си пчелин "дръпнах" по 3-4 запечатени рамки с мед. В същото време закарах 8 такива отводки на пчелина на един мой приятел, където около него бе МОРЕ от слънчоглед с цел там да се оплодят майките и да "сменя кръвта", та от тези отводки извадих 6 тенекета с мед! В същото време пича от 32 кошера до момента извади 58 тенекета с мед, като му предстой още едно вадене. Селото е Буковец, Видинско !!!
    Прав си наистина около Буковец и Тръняне беше море от слънчоглед.Развитие на семеиствата и паша това е.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Приключих с прехвърлянето на кошери от военни сандъци в постоянните им жилища и с подреждането на всички семействата, сложих лентите и сега ги оставям на спокойствие да се подготвят за зимата.
    Само ще им дават по малко сиропче да са доволни, че толкова приятно се работи като не ми обръщат внимание, не помня от кога не са ме жилили.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    При мен положението е същото храня само отводки или семесйтва от който не вадя мед и за какво, колеги хванаха тази година по 50кг. от кошер.
    Започвам да се замислям дали да не отделя 10 кошера и да ги използвам да порадвам меда на дребно а на останалите с захар. Просто на тази цена на която изкупуват меда на едро не си заслужава да им продаваш чист мед.
    Този пост е редактиран от Nik_m; 23.08.2014 в 06:49.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •