Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 92 от 677 ПърваПърва ... 42829091929394102142192592 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 911 до 920 от общо 6768
    Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Виж публикацията
    Колега за да бъдеш коректен кажи на колко пити си правил отводките? Моите съм ги правил на Гергьовден на по 2-3 пити, от тези на 2 пити мед не чакам, добре е че поне ще ги зазимя като хората, а тези на 3 ги подсилих с по една пита пило след като майката започна да снася и някой вече са втори магазин, но имам и такива дето не са разбрали че им го слагам, така че .....
    Едната отводка я направихме на 6 рамки а другата по-ранна беше на 5 като дойде при мен, предполагам е направена на 4 рамки.
    Всъщност според мен най-важно е не на колко рамки са били отводките, а какво е имало на тях и след това разбира се как са се развили в последствие.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Петър84 Виж публикацията
    Nik_m от кои корпус на отводки вади мед.
    Различно, на едни от 2ри, на по силните от 3ти на други сложих магазини. Зависи кой как се разви преди пашата и какъв инвентар имах защото сложих всичко налично.

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Различно, на едни от 2ри, на по силните от 3ти на други сложих магазини. Зависи кой как се разви преди пашата и какъв инвентар имах защото сложих всичко налично.
    От 2-ри тоест си вадил и от плодника,или ползваш за плодник само 1 корпус.Нали предимството на многокорпусните кошери е това че при тях се ползват повече коруси за плодник.1-2 корпуса за плодник е все едно се гледа дадан-блат.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    При корпусните няма плодник майката ако не я ограничиш работи където и хареса 1,2,3корпус.
    Вадя от всякъде като преценявам да има достатъчно запаси и за пчелите.
    Тези на 2 корпуса бяха ограничили яко майката, но нямах с какво да ги разширя.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от ahilis Виж публикацията
    ...Ако пчелина се регестрира за биопроизводство на мед тогава какво правим? "= биологичното пчеларство изисква такова управление на кошерите и пчелните семейства, което да натрупва достатъчно мед и прашец, така че да не се подхранва. Ако се налага подхранване, то да става само с пчелен мед;"-цитат от една наредба. Значи, че трябва да се справяме и без помощта на сиропа...
    До някъде - да, но не е точно така. В биологичнот пчеларство също може да се ползва захар, но трябва да е 15 или повече дни преди медосбора, и да е биологична захар. Едва ли някой би давал - аз в магазин не съм срещал такава, но ако има сигурно ще е кажи-речи на цената на меда.
    А, има и една друга вратичка в наредбата която цитираш - при положение, че пчелите са застрашени от глад, и с разрешението на био-сертифициращият орган(фирма) може да се извършва и подхранване с обикновенна захар.
    И къде им излизат нещата на био-то?!? - има една фирма "специализирана" в търговията(изкупуването) на био мед. Същата купува и не био мед, а за биото дава с 5% по-висока цена, като им го взима меда на "отговорно съхранение" и плаща след няколко седмици(до 40 дни).

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    До някъде - да, но не е точно така. В биологичнот пчеларство също може да се ползва захар, но трябва да е 15 или повече дни преди медосбора, и да е биологична захар. Едва ли някой би давал - аз в магазин не съм срещал такава, но ако има сигурно ще е кажи-речи на цената на меда.
    А, има и една друга вратичка в наредбата която цитираш - при положение, че пчелите са застрашени от глад, и с разрешението на био-сертифициращият орган(фирма) може да се извършва и подхранване с обикновенна захар.
    И къде им излизат нещата на био-то?!? - има една фирма "специализирана" в търговията(изкупуването) на био мед. Същата купува и не био мед, а за биото дава с 5% по-висока цена, като им го взима меда на "отговорно съхранение" и плаща след няколко седмици(до 40 дни).
    Та значи аз не си храня пчелите със захар (само отводките за да им помогна малко) и моя мед не е БИО, а те могат да ги хранят със захар и тогава техния е БИО. И какво излиза - както казваше един наш колега от нашия край "все мед". Само, че на мен го плащат по 4.20, а на биото двойно и тройно. Да - какво ли се чудя- просто забравих в коя държава живея.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от atanasov_msb Виж публикацията
    не че съм за но тука говорим и за рентабилност мисля че не сме на ниво качество в момента при това качеството на меда е доста разтегливо понятие.
    Значи пълним кацата за рентабилност, пък ако ще да е и с л...а, а въз основа на понятието - с разтегливи л...а.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Та значи аз не си храня пчелите със захар (само отводките за да им помогна малко) и моя мед не е БИО, а те могат да ги хранят със захар и тогава техния е БИО. И какво излиза - както казваше един наш колега от нашия край "все мед". Само, че на мен го плащат по 4.20, а на биото двойно и тройно. Да - какво ли се чудя- просто забравих в коя държава живея.
    Къде е това двойно и тройно - нали ти казвам изкупвача им плаща с 5% повече. А основното изискване да си "БИО" е да си плащаш на сертифициращият орган(фирма) годишна абонаментна такса...

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Къде е това двойно и тройно - нали ти казвам изкупвача им плаща с 5% повече. А основното изискване да си "БИО" е да си плащаш на сертифициращият орган(фирма) годишна абонаментна такса...
    Това го намерих в нета с първото натискане на клавиша, на въпроса - цена на биологичен мед.http://www.fermer.bg/%D0%BC%D0%B5%D0...-news3540.html. Като гледам написаното и казаното от колегата Костадинов- точно два, три пъти.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    При мен положението е същото храня само отводки или семесйтва от който не вадя мед и за какво, колеги хванаха тази година по 50кг. от кошер.
    Започвам да се замислям дали да не отделя 10 кошера и да ги използвам да порадвам меда на дребно а на останалите с захар. Просто на тази цена на която изкупуват меда на едро не си заслужава да им продаваш чист мед.
    Този пост е редактиран от Nik_m; 23.08.2014 в 06:49.

Страница 92 от 677 ПърваПърва ... 42829091929394102142192592 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 15 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 15 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •