Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1210

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Колеги,покрай дискусиите за сиропа и оксаловата киселина ми се завъртя една идея относно колоидалното сребро.Поразрових се в нета и намерих два източника,където е посочено неговото използване.Единият материал е официално изследване и се отнася до поддържането на добра хигиена в кошера.Посочени са много методи,като колоидалното сребро е посочено за дезинфекция на водата която се ползва за приготвяне на захарния сироп.В изследването е посочено,че пчелите добре понасят среброто и медта.Идеите които ми идват са следните - възможно е да се прибавя колоидално сребро в инвертирания сироп,с цел дезинфекция.Нямам информация,дали инвертазата се влияе от К.С.,но ако се влияе,то тогава внасянето му ще става след приключване на инвертирането.Другата идея която ми хрумна е покрай оксалатите които остават в кошера след пръскане с О.К..Ако се пръска с разредено К.С. с пулверизатор вместо пушилка,постепенно в кошера ще се натрупа сребро,което в случая подтиска голяма част от патогените.Среброто няма как да изчезне или изпари,всичко което попадне и изсъхне върху дървото ще си остане там.Погълнатото от пчелите не би следвало да им причини проблеми,както се посочва и в изследването.Не съм правил обширен преглед на изследването,предполагам че и други колеги може да са го пускали във форума.В случая мен ме заинтригува среброто.Другият източник е този http://www.weedsnbees.com/bees.html .Вторият източник е някаква билкарска фирма която предлага колоидално сребро за пчели.Ще прибавя и един доклад за потенциалните антивирусни свойства на среброто. manual_bee_keepers_en.pdf
    Прикачени файлове Прикачени файлове

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    Посочени са много методи,като колоидалното сребро е посочено за дезинфекция на водата която се ползва за приготвяне на захарния сироп. manual_bee_keepers_en.pdf
    За дезинфекция може да се използва и метода на озонирането.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    За дезинфекция на кошери и рамки - да. Но за предпазване на пчелите от бактериални заболявания - едва ли. В по-големи концентрации озона е вреден. Среброто играе ролята на антибиотика - убива бактериите.
    Пак повтарям - готов съм да изпратя на някого "светена вода", достатъчна за да направи тестовете върху няколки кошера, ако поеме ангажимента да проведе чисто експеримента и наблюденията и да сподели тук резултатите.
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    В случая с поповете и "светената вода" навлизаме в темата относно паметта на водата и нейното структуриране.Има хора които не вярват в "подобни глупости",но ще дам за пример двама българи,които изобретиха маркер,базиращ се на водната молекула и нейната възможност за памет.НАТО направо запляска с ръце пред възможностите които се откриха.Въпроса е може ли колоидното сребро да ни бъде полезно като пчелари? Сигурен съм,че има колеги които го ползват успешно,но са дискретни и не споделят.Спомням си в по-ранни коментари преди години,че темата се засегна малко,но бързо отшумя.По принцип българина е твърдоглав и мисленето му е закостеняло,но никога не е късно да погледне на света и с други очи.
    Сподели малко повече за това, интересно е! Аз съм от вярващите в особените качества на водата.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Сподели малко повече за това, интересно е! Аз съм от вярващите в особените качества на водата.
    http://www.zastrahovatel.com/statia.php?mysid=1672&t=3&

Като прегледах някои статии забелязах,че информацията не е предадена точно.Явно съм чел някоя от тях.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    От 2-3 дена правя подготовка за инвертиране на около 2 по 5 тона захар с две машини - декристализатори на Lyson. Едната е в Габрово, а другата - в Ловеч. Идеята беше да започнем да работим денонощно и в растояние на 15-20 дена да успеем да инвертираме общо 10 тона захар на партиди по около 200 литра (толкова е капацитета на един декристализатор). Подготовката включваше закупуването на 12 еднотонни цистерни (от тези белите от Емпикол и Сорбитол), струговането на специални детайли за изхода им, за да направим преход от PVC към метални кранове, защото оригиналните PVC кранове се разбиват много бързо. Също така стойки, контакти, ел-инсталации, помпи, маркучи, водопроводни истории и т.н. - абе една олелия, продължила няколко дена. Също така и доставката на инвертаза - направо купих една оригинална запечатана кутия с тегло 500g и цена малко над 500лв.

Първата информация, която мога да ви подам е, че тези еднотонни цистерни от цена 80 лева миналата година, сега са поскъпнали и под 180 лева не могат да се намерят никъде. Освен това го няма изобилието, което го имаше миналата година. Сега вече се намират много по-трудно и само в единични бройки. Моите ги събрах от 2 места на 3 цени - респективно на 180, 200 и 240 лева бройката. Тези най-евтините са от Емпикол, малко по-скъпите - от Сорбитол, а най-скъпите - от Кока Кола. Тези от Емпикол се мият трудно с тонове вода. Тези от Сорбитол се мият бързо и лесно, а тези от Кока-Кола са готови измити и буквално изглеждат като новички. Имат известни различия във външния си вид, но резбата на изходящия кран отдолу е една и съща и преходника, който го струговам от полипропиленова тръба Фи 63х10.5, е един и същи.

Бидоните ги монтирахме на стойки от дървени греди така, щото да са повдигнати от земята на една кофа височина. Това с цел ако се наложи източването да е с кофи.

Преди 3 часа започнахме експерименталното правене на първата варка. Последователно сипвахме във въртящата се машина кофи с вода и кофи със захар. Явно захарта веднага започна да се разтваря, защото при 200 литров казан успяхме да сложим 150 кг захар и 75 л вода и дори остана място за още 30-40л. Веднага след като заредихме машината измерихмe захарността с рефрактометър и тя беше на ниво около 60 по Brix. След пълното разтваряне трябва да стане 66-67 по Brix. Това че 60 го постигнахме само за 10 минути говори, че 90% от разтварянето се извършва много бързо. Останалите 10% отнеха почти 3 часа (допреди малко). Разтвора стана мътен с леко жълтеникав цвят. Консистенцията - като на рядък сопол. Видимо сиропа се е сгъстил и се точи, а при пъхане на пръста го обвива в сравнително дебел слой. И е сладък - ха-ха - това го знаете.

Какво стана с PH - това е интересно да го знаете. Аз измервам PH с лентички, които не са много точни, но все пак дискретата е 0.5. Вода наливах директно от чешмата и веднага след зареждането на машината премерих какво е PH. Оказа се, че е 6.0. Невероятно, но факт - добавянето на захар към водата намалява нейното PH, правейки разтвора леко киселинен. След 3 часа бъркане отново измерих PH и се оказа, че то е паднало до 5.5. Това вече при напълно разтворена захар. Тъй като в инструкцията на инвертазата пише, че максимален ефект има при PH 4.5, позволих си да долея малко домашен ябълков оцет с PH 3.0, измерено с лентичка. Долях около 700 грама и това свали PH на целия казан до PH 5.0. Явно трябваше да излея цялото шише, но се отказах, защото казана замириса на кисело. След това разредих 12 грама инвертаза в малко вода, и я излях в казана. И остана само да чакам какво ще се случи.

По температурата - ами и там нещата се пообъркаха. Водопроводната вода беше с температура 19 градуса. Включих нагревателя на казана и го настроих на температура 50 градуса. Това пак по препоръка от листовката, която получих с инвертазата. За съжаление обаче за 3 часа нагревателя едвам успя да загрее казана от 19 на 24 градуса. Явно е с много ниска мощност. С тези темпове 50 градуса има да ги нагрява цяло едно денонощие.

Това е засега като информация. Мисля да оставя тази варка да се върти 48 часа, като на всеки 12 часа ще вземам проби от сиропа, и след това ще ги дам за изследване на захароза, глюкоза, фруктоза и ХМФ. Идеята е да преценя при тези дадености, които съм ги постигнал, колко време трябва да въртя варката, и може ли това време да бъде сведено до 24 часа. Освен това се надявам инвертирането като процес да продължи дори и когато преточа сиропа в еднотонните бидони и го оставя на съхранение за 15-20 дена преди да го използвам.

Ясно осъзнавам, че наруших много от изискванията, обсъждани в тази тема - температура, киселинност, качества на водата и т.н., но все пак даденостите са си дадености. Ако трябва да се съобразя с всичко, нямам шанс да се сдобия с необходимите ми количества сироп в един разумен срок до 15-20 септември. Просто разчитам, че генерираното от мене ХМФ ще е в сравнително малки количества, и за по-сигурно ще го изследвам в акредитирана лаборатория.

Наблюдател
    Регистриран
    02.10.2010
    Привет! За този обем ще ти трябва около 4-5 KW.Ако е по голяма е още по добре.Ще достигнеш необходимата температура по бързо.Нагревателите не могат да са с директно топлоотдаване.Може да се пполучи карамелизация.Трябва водна риза.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    То си има водна риза, но явно мощността на заложените в нея нагреватели е малка. Досега не бях ги използвал и чак сега откривам, че тяхната мощност може би е достатъчна за поддържане на някаква температура, но не и за първоначалното загряване до нея. Решението е много просто, но ще ми отнеме време и пари. Просто трябва да монтирам един бързонагряващ бойлер, който да прави първоначалното загряяване на водата, а след това водната риза да поддържа тази температура. Предполагам че до два-три дни ще го направя, но засега тази първа варка ще се прави така с ниска температура.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Всичко е супер, само дето не знам в какви съотношения са захарозата, фруктозата и глюкозата. Не знам и колко е ХМФ. Взех едно шише за проба и днес ще го занеса за изследване.
    Ако не ти преставлява трудност, би ли занесъл за изследване и обикновен "неинвертиран" захарен сироп с произволно съотношение на захар между 1:1 до 1:2.
    Просто ми е интересно ако сиропа се подготвя по подобен начин, но без добавяне на инвертаза, киселини или нещо друго, каква би била разликата. Като контрола би могла да се използва и захар разтворена само за 10-ина минутки във марна вода преди да бъде занесена до лабораторията.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Автор
    Регистриран
    08.01.2014
    Пчеларски район
    област Плевен
    А щом PH-то на меда има защитен механизъм като този на човешката кръв (предполагам, че всички знаете колко е важно кръвта да не е нито много кисела, нито много алкална), тогава би трябвало това да е важно за пчелите!!!

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    От 2-3 дена правя подготовка за инвертиране на около 2 по 5 тона захар с две машини - декристализатори на Lyson. Едната е в Габрово, а другата - в Ловеч. Идеята беше да започнем да работим денонощно и в растояние на 15-20 дена да успеем да инвертираме общо 10 тона захар на партиди по около 200 литра (толкова е капацитета на един декристализатор). Подготовката включваше закупуването на 12 еднотонни цистерни (от тези белите от Емпикол и Сорбитол), струговането на специални детайли за изхода им, за да направим преход от PVC към метални кранове, защото оригиналните PVC кранове се разбиват много бързо. Също така стойки, контакти, ел-инсталации, помпи, маркучи, водопроводни истории и т.н. - абе една олелия, продължила няколко дена. Също така и доставката на инвертаза - направо купих една оригинална запечатана кутия с тегло 500g и цена малко над 500лв.

Първата информация, която мога да ви подам е, че тези еднотонни цистерни от цена 80 лева миналата година, сега са поскъпнали и под 180 лева не могат да се намерят никъде. Освен това го няма изобилието, което го имаше миналата година. Сега вече се намират много по-трудно и само в единични бройки. Моите ги събрах от 2 места на 3 цени - респективно на 180, 200 и 240 лева бройката. Тези най-евтините са от Емпикол, малко по-скъпите - от Сорбитол, а най-скъпите - от Кока Кола. Тези от Емпикол се мият трудно с тонове вода. Тези от Сорбитол се мият бързо и лесно, а тези от Кока-Кола са готови измити и буквално изглеждат като новички. Имат известни различия във външния си вид, но резбата на изходящия кран отдолу е една и съща и преходника, който го струговам от полипропиленова тръба Фи 63х10.5, е един и същи.

Бидоните ги монтирахме на стойки от дървени греди така, щото да са повдигнати от земята на една кофа височина. Това с цел ако се наложи източването да е с кофи.

Преди 3 часа започнахме експерименталното правене на първата варка. Последователно сипвахме във въртящата се машина кофи с вода и кофи със захар. Явно захарта веднага започна да се разтваря, защото при 200 литров казан успяхме да сложим 150 кг захар и 75 л вода и дори остана място за още 30-40л. Веднага след като заредихме машината измерихмe захарността с рефрактометър и тя беше на ниво около 60 по Brix. След пълното разтваряне трябва да стане 66-67 по Brix. Това че 60 го постигнахме само за 10 минути говори, че 90% от разтварянето се извършва много бързо. Останалите 10% отнеха почти 3 часа (допреди малко). Разтвора стана мътен с леко жълтеникав цвят. Консистенцията - като на рядък сопол. Видимо сиропа се е сгъстил и се точи, а при пъхане на пръста го обвива в сравнително дебел слой. И е сладък - ха-ха - това го знаете.

Какво стана с PH - това е интересно да го знаете. Аз измервам PH с лентички, които не са много точни, но все пак дискретата е 0.5. Вода наливах директно от чешмата и веднага след зареждането на машината премерих какво е PH. Оказа се, че е 6.0. Невероятно, но факт - добавянето на захар към водата намалява нейното PH, правейки разтвора леко киселинен. След 3 часа бъркане отново измерих PH и се оказа, че то е паднало до 5.5. Това вече при напълно разтворена захар. Тъй като в инструкцията на инвертазата пише, че максимален ефект има при PH 4.5, позволих си да долея малко домашен ябълков оцет с PH 3.0, измерено с лентичка. Долях около 700 грама и това свали PH на целия казан до PH 5.0. Явно трябваше да излея цялото шише, но се отказах, защото казана замириса на кисело. След това разредих 12 грама инвертаза в малко вода, и я излях в казана. И остана само да чакам какво ще се случи.

По температурата - ами и там нещата се пообъркаха. Водопроводната вода беше с температура 19 градуса. Включих нагревателя на казана и го настроих на температура 50 градуса. Това пак по препоръка от листовката, която получих с инвертазата. За съжаление обаче за 3 часа нагревателя едвам успя да загрее казана от 19 на 24 градуса. Явно е с много ниска мощност. С тези темпове 50 градуса има да ги нагрява цяло едно денонощие.

Това е засега като информация. Мисля да оставя тази варка да се върти 48 часа, като на всеки 12 часа ще вземам проби от сиропа, и след това ще ги дам за изследване на захароза, глюкоза, фруктоза и ХМФ. Идеята е да преценя при тези дадености, които съм ги постигнал, колко време трябва да въртя варката, и може ли това време да бъде сведено до 24 часа. Освен това се надявам инвертирането като процес да продължи дори и когато преточа сиропа в еднотонните бидони и го оставя на съхранение за 15-20 дена преди да го използвам.

Ясно осъзнавам, че наруших много от изискванията, обсъждани в тази тема - температура, киселинност, качества на водата и т.н., но все пак даденостите са си дадености. Ако трябва да се съобразя с всичко, нямам шанс да се сдобия с необходимите ми количества сироп в един разумен срок до 15-20 септември. Просто разчитам, че генерираното от мене ХМФ ще е в сравнително малки количества, и за по-сигурно ще го изследвам в акредитирана лаборатория.
    При двойно увеличаване на количеството на ензима би трябвало да е за двойно по-кратко време, но предполагам, че и температурата има значение.
    Ензима от Аналитика ли си го купил? Интересно че на мен не ми пратиха инструкции, или те са на кутията, би ли ги споделил?
    Къде ще правиш изследванията за съотношението захароза, глюкоза и фруктоза - лаборатория, цена? А, за ХМФ то е ясно него навсякъде го изследват за 15-20 лева.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •