Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Аз лично винаги му треперя дали няма да открият нещо в моя мед. Аз самия си знам, че не съм слагал в кошерите нищо нередно, но знам ли арендаторите какво слагат в техните пръскалки? И тъй като събирам и смесвам меда от много пчелини, досатъчен е един единствен пчелин с кофти арендатор около него и край със мене - губя меда от цялата година. И ако ми кажат че имам антибиотик какво ще правя, като вече меда съм го насмесил в центрофугата и матураторите, и нямам никакъв шанс да открия от точно кой пчелин е дошъл? Пък и да открия - с какво ще ми помогне това?

Иначе си прав, че западните изисквания за качество на меда са прекалено стриктни, а апаратурите им за изследвания са прекалено чувствителни, но какво можем да направим ние, освен да се надяваме, че няма да се случи точно на нас.
Например може да си продаваш меда директно в ЕС (или за където си избереш) - без посредници (прекупвачи). Просто трябва да се води подробен дневник за произхода на всеки варел със мед и всяка отделна партида. Щом пчеларите извън Европа могат да минават напряко, то колко трудно би било за нас, които сме в ЕС.