Аз лично винаги му треперя дали няма да открият нещо в моя мед. Аз самия си знам, че не съм слагал в кошерите нищо нередно, но знам ли арендаторите какво слагат в техните пръскалки? И тъй като събирам и смесвам меда от много пчелини, досатъчен е един единствен пчелин с кофти арендатор около него и край със мене - губя меда от цялата година. И ако ми кажат че имам антибиотик какво ще правя, като вече меда съм го насмесил в центрофугата и матураторите, и нямам никакъв шанс да открия от точно кой пчелин е дошъл? Пък и да открия - с какво ще ми помогне това?

Иначе си прав, че западните изисквания за качество на меда са прекалено стриктни, а апаратурите им за изследвания са прекалено чувствителни, но какво можем да направим ние, освен да се надяваме, че няма да се случи точно на нас.

Иначе по цената на меда аз разсъждавам философски - ами че тя си е такава, каквато се е наложила от пазара, и дали ми харесва ли не няма никакво значение. Не мога да я променя, следователно не трябва и да се ядосвам. Мога обаче да мисля и работя по въпроса с намаляване на моята лична себестойност на меда, за да може да съм конкурентоспособен, и да се опитам да извлека някава печалба от неща, които зависят само от мене. Външните цени на пазара са ограничаващ фактор както отдолу (покупка на суровини и оборудване), така и отгоре (продажба на готовата продукция). Външните цени не мога да ги контролирам, следователно не си заслужава да си губя времето с тях. По средата обаче остава един диапазон за мене, и как ще разпределя ресурсите вътре в този диапазон, и дали ще остане печалба - това вече зависи само от мене. И точно тука съм си концентрирал усилията - извличане на максимума от този диапазон.