Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 4956

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз лично винаги му треперя дали няма да открият нещо в моя мед. Аз самия си знам, че не съм слагал в кошерите нищо нередно, но знам ли арендаторите какво слагат в техните пръскалки? И тъй като събирам и смесвам меда от много пчелини, досатъчен е един единствен пчелин с кофти арендатор около него и край със мене - губя меда от цялата година. И ако ми кажат че имам антибиотик какво ще правя, като вече меда съм го насмесил в центрофугата и матураторите, и нямам никакъв шанс да открия от точно кой пчелин е дошъл? Пък и да открия - с какво ще ми помогне това?

Иначе си прав, че западните изисквания за качество на меда са прекалено стриктни, а апаратурите им за изследвания са прекалено чувствителни, но какво можем да направим ние, освен да се надяваме, че няма да се случи точно на нас.

Иначе по цената на меда аз разсъждавам философски - ами че тя си е такава, каквато се е наложила от пазара, и дали ми харесва ли не няма никакво значение. Не мога да я променя, следователно не трябва и да се ядосвам. Мога обаче да мисля и работя по въпроса с намаляване на моята лична себестойност на меда, за да може да съм конкурентоспособен, и да се опитам да извлека някава печалба от неща, които зависят само от мене. Външните цени на пазара са ограничаващ фактор както отдолу (покупка на суровини и оборудване), така и отгоре (продажба на готовата продукция). Външните цени не мога да ги контролирам, следователно не си заслужава да си губя времето с тях. По средата обаче остава един диапазон за мене, и как ще разпределя ресурсите вътре в този диапазон, и дали ще остане печалба - това вече зависи само от мене. И точно тука съм си концентрирал усилията - извличане на максимума от този диапазон.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Преди 40дена си писах с жена, която в момента е в европа.Тя писа че изкупните цени при тях са 6 евро,и много от пчеларите там изкопуват мед от българия,и го продават като техен.Другото важно което спомена е ,че ако чужденец отиде при фирмите ,който изкопуват мед,и предложат да им изкупят продукцията,дори и на по ниска цена,те им се усмихват,казват да си оставят визитките и до там.Може би си защитават собстврната продукция,а може би ако държавните органи разберат за такава зделка,просто ги размазват от проверки,и те избягват да пазаруват от други държави.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Влез в който и да е пчеларски форум в Европа и ще разбереш, че изкупните цени на пчелен мед на едро са между 12-16 ЕВРО.
    Преди 40дена си писах с жена, която в момента е в европа.Тя писа че изкупните цени при тях са 6 евро,и много от пчеларите там изкопуват мед от българия,и го продават като техен.
    На кое да вярваш? Изглежда, че и по западните форуми обичат да "надуват балона"
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Не исках с моите постинги да обидя никого. Също така не искам и да защитавам изкупвачите или който и да било. Просто си казах моето мнение такова, каквото го мисля. Какво лошо има в това?

Митове за високи изкупни цени някъде си могат да се разказват всякакви, но нас това какво ни грее??? При нас действителността е друга поради една или друга причина, и ние НИЩО НЕ МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ, за да я подобрим. Аз по скоро исках да намекна за един друг аспект, за който съм намеквал много пъти в този форум:
    1. Защо всеки търси вината за собственото си положение В НЯКОЙ ДРУГ?
    2. Защо всеки се надява НЯКОЙ ДРУГ ДА НАПРАВИ НЕЩО ЗА НЕГО?
    3. Защо си мислите, че изкупната цена може да бъде променена със закон или с намесата на някой еврокомисар например?

Ха-ха....... нека да приемем, че още утре дойде Господ и се рапореди: "От утре изкупната цена за Българския мед ще е 10 EUR за килограм". Това какво ще промени? Ами нищо. Просто няма да се намерят глупаци, които да купуват Български мед, и толкова. Цената ще е 10 EUR, но НЯМА ДА ИМА СДЕЛКИ, защото няма да има глупак, готов да дава такива пари. Причините могат да са всякакви, дори и международен монопол, който да контролира цените. Нас обаче това какво ни грее? Ние няма да има къде да си продаваме меда и искаме или не сами ще започнем да си сваляме гащите под тази цена на Господ. И лека полека пак ще стигнем до ниво 5 лева, където все пак някой може би ще е ГОТОВ ДА КУПУВА.

ОСНОВЕН ИЗВОД:
    Дори и Господ не е в състояние да определи добра изкупна цена, ако на нея НЯМА КАНДИДАТ КУПУВАЧИ!!!

Това което искам да разберете е, че НЯМА КОЙ ДА ПОМОГНЕ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ИЗКУПНИТЕ ЦЕНИ !!! Пазарната икономика е ПО-МОГЪЩА ДОРИ И ОТ ГОСПОД, така че забравете всякакви илюзии и се концентрирайте в ОПТИМИЗИРАНЕ НА РАЗХОДИТЕ и НАМАЛЯВАНЕ НА КОЛИЧЕСТВОТО НА ТРУДА, който е основно перо в пчеларския занаят.

И за да го разберат тези, които не са на ти с пазарната икономика, веднага ще им задам един въпрос:
    Абе господа пчелари, защо не искате да купувате моите рамки за кошери по 5 лева бройката??? Ето идва Господ и се разпорежда "Рамките на Матеев струват 5 лева едната". Ха сега ми кажете колко от вас ще си купят рамки и в какви количества, че да назначавам работници да ги правят в огромни количества. Ха-Ха ........ чакам заявки........

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    И сега ще напиша още едно откровение, което не трябва да ви го казвам, но хайде - нали сте мои хора.............. пък и аз съм на питие с мезе, така че позволено ми е да ви кажа някоя истина от живота, който го живеем насила, и от играта, която сме принудени да играем насила (без да ни питат когато сме се раждали)......... Ха-ха.........

И тайна номер едно е следната:

Абе хора, вие не разбрахте ли, че другото име на ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА е.............................. ЗАКОНА НА ДЖУНГЛАТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

А той гласи ИЗЯЖ, ЗА ДА НЕ ТЕ ИЗЯДАТ !!!!!!!!!!!!

С малко по меки думи: Всеки един лев, влязъл във вашият джоб, е излязал от нечий друг джоб !!!!!

В други вариации:
    - Няма как да спечелите, ако някой друг не загуби същата сума.
    - Няма как да забогатеете, ако някой друг не обеднее със същата сума.
    - Няма как да сте добре, ако някой друг не е зле заради вашето добро.

И последното - На вълка врата му е дебел, защото ............... вие си го знаете.

В заключение:
    Не чакайте Господ да ви помогне. Той няма да го направи. Ако искате да сте добре, повикайте НЕВОЛЯТА и си ПОМОГНЕТЕ САМИ !
    Разбирайки даденостите на този живот (на играта, наречена ЖИВОТ), вие всъщност получавате знание как да си изработите ПЕЧЕЛИВША СТРАТЕГИЯ в тази игра. И не забравяйте, че както във всяка една друга игра, в играта ЖИВОТ също има печеливши и губещи, и печелившите печелят от губещите. И както във всяка една друга игра, ПЪРВИЯТ ПОЛУЧАВА ВСИЧКО, втория и третия делят трохите, а всички останали НЕ ПОЛУЧАВАТ НИЩО.

Забранен
    Регистриран
    15.06.2011
    Пчеларски район
    Община Дулово, област Силистра
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Не исках с моите постинги да обидя никого. Също така не искам и да защитавам изкупвачите или който и да било. Просто си казах моето мнение такова, каквото го мисля. Какво лошо има в това?

Митове за високи изкупни цени някъде си могат да се разказват всякакви, но нас това какво ни грее??? При нас действителността е друга поради една или друга причина, и ние НИЩО НЕ МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ, за да я подобрим. Аз по скоро исках да намекна за един друг аспект, за който съм намеквал много пъти в този форум:
    1. Защо всеки търси вината за собственото си положение В НЯКОЙ ДРУГ?
    2. Защо всеки се надява НЯКОЙ ДРУГ ДА НАПРАВИ НЕЩО ЗА НЕГО?
    3. Защо си мислите, че изкупната цена може да бъде променена със закон или с намесата на някой еврокомисар например?

Ха-ха....... нека да приемем, че още утре дойде Господ и се рапореди: "От утре изкупната цена за Българския мед ще е 10 EUR за килограм". Това какво ще промени? Ами нищо. Просто няма да се намерят глупаци, които да купуват Български мед, и толкова. Цената ще е 10 EUR, но НЯМА ДА ИМА СДЕЛКИ, защото няма да има глупак, готов да дава такива пари. Причините могат да са всякакви, дори и международен монопол, който да контролира цените. Нас обаче това какво ни грее? Ние няма да има къде да си продаваме меда и искаме или не сами ще започнем да си сваляме гащите под тази цена на Господ. И лека полека пак ще стигнем до ниво 5 лева, където все пак някой може би ще е ГОТОВ ДА КУПУВА.

ОСНОВЕН ИЗВОД:
    Дори и Господ не е в състояние да определи добра изкупна цена, ако на нея НЯМА КАНДИДАТ КУПУВАЧИ!!!

Това което искам да разберете е, че НЯМА КОЙ ДА ПОМОГНЕ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ИЗКУПНИТЕ ЦЕНИ !!! Пазарната икономика е ПО-МОГЪЩА ДОРИ И ОТ ГОСПОД, така че забравете всякакви илюзии и се концентрирайте в ОПТИМИЗИРАНЕ НА РАЗХОДИТЕ и НАМАЛЯВАНЕ НА КОЛИЧЕСТВОТО НА ТРУДА, който е основно перо в пчеларския занаят.

И за да го разберат тези, които не са на ти с пазарната икономика, веднага ще им задам един въпрос:
    Абе господа пчелари, защо не искате да купувате моите рамки за кошери по 5 лева бройката??? Ето идва Господ и се разпорежда "Рамките на Матеев струват 5 лева едната". Ха сега ми кажете колко от вас ще си купят рамки и в какви количества, че да назначавам работници да ги правят в огромни количества. Ха-Ха ........ чакам заявки........
    Според теб "Битият бит, ибаният ибан." Който е бит пак да го бият,а който е ибан пак да го ибат.Това него мислиш сериозно?
    А според теб кои е Господ и къде е той ?
    При една криза най-голямата грешка е да съкращаваш разходи. Ако за толкова време като бизнесмен не си го разбра си загубил много. Има други действия преди това да съкращаваш разходи. ГРАДИВНА КРИТИКА

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от ciko Виж публикацията
    Според теб "Битият бит, ибаният ибан." Който е бит пак да го бият,а който е ибан пак да го ибат.Това него мислиш сериозно?
    А според теб кои е Господ и къде е той ?
    При една криза най-голямата грешка е да съкращаваш разходи. Ако за толкова време като бизнесмен не си го разбра си загубил много. Има други действия преди това да съкращаваш разходи. ГРАДИВНА КРИТИКА
    Аз си казвам каквото си го мисля и правя, пък който разбрал-разбрал. Който не - ами остава си за негова сметка. А пък по въпроса кое е грешка и кое - не, съдник за това е само БЪДЕЩЕТО.

По въпроса със съкращаване на разходите - това не разбрах от къде го измисли. Никога не съм бил привърженик на съкращаването на разходите. Логиката е много проста - ако започнеш да си губиш времето в търсене на икономии, ти всъщност работиш 1-цата да я направиш 0.9 или 0.8. Ако обаче работиш в посока търсене на нови приходи, 1-цата можеш да я направиш 5 или 10 или 100 или дори 1000. Винаги труда е по-ефективен в посока търсене на приходи, а не в посока намаляване на разходи.

Предполагам ти грешно си ми разбрал мисълта за ПОВИШАВАНЕ НА ЕФЕКТИВНОСТТА НА ТРУДА. Това не е намаляване на разходи, а точно обратното. Това е търсене на начин за намаляване на себестойността посредством инвестиции в машини и оборудване, както и оптимизация на човешкия труд посредством изхвърляне на трудоемките и неефективните операции, или въвеждане на нови непознати технологии или например ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА, посредством която грешките и транспортните разходи ще се намалят до минимум, защото компютър ще решава сложните логистични задачи. При моя метод хора няма да се съкращават. По скоро същият брой хора ще обслужват няколко пъти повече кошери, като при това няма да им се налага да работят повече, а по-ефективно и по-качествено.

Има 1000 възможни начина себестойността да се намали, но това не е свързано с икономии, а с хитри и иновативни решения относно организацията на бизнес-модела. Например докато се мъчиш с лък и стрела да гониш прасетата в балкана, няма как да направиш месокомбинат и да произвеждаш по 100 тона салам на ден. Ако обаче направиш свинеферма, тогава това с месокомбината вече изглежда реалистично. Просто човек трябва да си пречупи мисленето и да потърси истината там, където тя стои на очевидно място, но по неведоми причини повечето от хората не я забелязват. И когато някой я види, после всички казват - вярно бе, и аз щях да се сетя. Да, ама хората десетки хиляди години са гонили прасетата с лъкове и стрели докато на някой му хрумне, че може да си ги отглежда в двора. Колкото и да е невероятно, това наистина е отнело на човечеството поне 20 000 години.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Матеев, ти искаш да убедиш, че у нас има пазарна икономика ли? Има джунгла, но не и пазарни механизми.

Наблюдател
    Регистриран
    21.07.2014
    +359899234949 ГР.ЛОЗНИЦА цена 5.20 букет 5.60 липа тази цена ми я предложиха за моето количество от 230 тенекии
    в град Шумен тел .0899883905 Данчо цена букет 5.00 липа 5.40

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    Къде сме ние, къде са те:
    Цена на мед в Италия - http://www.informamiele.it/index.php...azioni-mensili
    Цена на мед в Германия - Български мед на Германския пазар - http://german.alibaba.com/goods/bulgarian-honey.html
    Цена на мед в Германия - http://www.imkermarkt.de/typ/2/kategorie/1
    Малко от нашата черга - Цена на мед в Сърбия - http://www.vaseljenska.com/ekonomija...ed-hiljadarka/
    Такава цена търсят Френските колеги - http://www.apiservices.biz/index.php...logique/6-miel

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •